lauantai 9. kesäkuuta 2018

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 19.-20.5.

Kauden toiset kenttäkisat kisailtiin Niinisalossa kaksipäiväisinä la-su 19.-20.5. Molemmat ratsut osallistuivat 3-tason (kansalliseen) suokkien helppoon. Röllille sh helppo oli ensimmäinen laatuaan, sillä tähän mennessä se oli kisannut vain tuttaria.


Tällä kertaa oli ohjelmassa siis helppo A -tasoinen koulukoe (ohjelmana FEI Kenttäkilpailuohjelma 1* B 2015), rataesteet 95 cm korkeudella ja sama maastorata kuin tuttarissa hieman reippaammalla vauhdilla.

Muuten Niinisalossa oli varsin vähän osallistujia, mutta suokkiluokassa oli ehkä jopa ennätyksellisen paljon, nimittäin 14 ratsukkoa. Esimerkiksi viime vuonna toukokuussa suokkihelpossa oli vain 4 ratsukkoa.


Ensimmäisenä kisapäivän urakan aloitti Riksu. Alkuun ei tuntunut ratsulla olevan motivaatiota kouluratsastukseen, mutta työskentelyn myötä tunnelma nousi. Riksu tuntui jo paljon paremmalta kuin viimeksi Ypäjän kisoissa, mutta ei vieläkään ihan sitä parhainta saanut irti.

Väistö vasemmalle on yleisestikin Riksulle hankalampi, mutta nyt se tuntui jotenkin ylitsepääsemättömän vaikealta. Jos ristiaskeleet onnistui, karkasi runko mutkalle. Yritin jumppailla paljon kylkiä taipumaan ja takajalkoja töihin, mikä välillä onnistuikin ihan kivasti. Keskiaskellajeissa Riksu yritti lähteä vaan vauhtia lisäämään eikä varsinaisesti venyttämään askelta. Siirtymisten kautta tuli ihan kivaksi kuitenkin ja lähdettiin radan suuntaan.


Aina uudella kouluradalla on jo puoli voittoa, kunhan muistaa radan. Tällä kertaa rata pysyi muistissa hyvin ja muistin ratsastaakin tehtäviä enkä vaan haahuilla kirjaimesta toiseen ;)

Väistöt oli hankalia radallakin eikä asiaa auttanut keskihalkaisijalla ollut märkä kohta, jota kenttähevosen piti mutkitellen väistää... Muuten suoriuduttiin radan tehtävistä varsin tasaisesti. Ainoastaan ekalla vastalaukkakaarella käänsin ehkä vähän turhan aikaisin ja Riksu vielä kanttasi sisään oikaisten reitin. Ei ollut kyllä kaari ainakaa pyöreydellä pilattu. Toinen tuomareista kommentoi "tie hieman epämääräinen", mutta yllättävän vähän tästä rokotettiin. Jälkimmäinenkään ei ollut vielä täydellinen, mutta parempi. Siitä tuomareilta arvosanoiksi 6,5 ja 7.


Tuomari C: "Kuvankaunis sh. Siisti ratsastus. Liikkeeseen vielä irtonaisuutta. Hieman vakaampi tuntuma". 65,23%

Tuomari M: "Miellyttävä suokki. Siirtymiset vielä jäntevämmin läpi selän". 64,32%

Lopputuloksena 64,78% (-35,2), jolla oltiin koulun jälkeen sijalla 4/14.

Vesileimatut kuvat koulu- ja esteradoilta © Kati Ylitalo


Riksun kouluvuoron jälkeen ei onneksi ollut kiirettä seuraavaan koitokseen, vaan sain rauhassa hoitaa Riksun pois ja varustaa Rölli seuraavaksi.

Kisaajien vähäisestä määrästä johtuen tällä kertaa oli vain yksi koulurata käytössä, mikä tarkoitti myös enemmän tilaa ja vähemmän hevosia verryttelyyn. On aina paljon mukavampaa verkkailla, kun mahtuu tekemään omia juttuja eikä tarvitse tähyillä joka suuntaan kolareiden välttämiseksi.


Röllikin tuntui verkasta asti paremmalta ratsastaa kuin Ypäjällä. Ei se vieläkään ollut täysin rento tai täydellisesti avuilla, mutta ajatus harjoitusravista ei tuntunut mahdottomalta. Yritin ratsastaa huomattavasti vähemmällä paineella, vaikkakin se sitten johtaisi avoimempaan muotoon. Taktiikka toimi ihan kivasti ja Rölli säilyi yhteistyökykyisenä. Väistöt se teki verkassa paljon Riksua paremmin ja irtonaisemmin. Siirtymisissä välillä oikein toimiva ja välillä rupesi vahvaksi.


Radan puolella iski taas enempi jännitys päälle, mikä vaikeutti satulassa istumista ja oman asennon säilyttämistä. Ei mikää täysin mahdoton tilanne, mutta ei erityisen nautinnollinenkaan. Takerruin taas liikaa ohjaan ja unohdin jalan... Rölli teki ristiaskeleet hyvin, mutta jännittyneellä kropalla ja hieman kiireisesti. Rentoutta kaipasin niin minä kuin tuomaritkin, varsinkin raviohjelmaan. Käynti ei myöskään rentoudellaan häikäissyt, mutta toiselta tuomarilta sentään yhdestä keskikäynti pätkästä 6,5 mikä on Röllille jo hyvä saavutus.

Laukkaosuus tuntui kivammalta ja eteni sujuvammin. Vastalaukoissa Rölli helposti jää vähän hitaaksi ja pohkeen taakse, mutta nyt liike jatkui kevyesti ja Riksun kanttailujen jälkeen Röllin meno tuntui helpommalta. Jälkimmäisellä vastalaukkakaarella ehdin jo huokaista kun pääsin onnistuneesti molemmat kaaret. Ei pidä selvästikään tuolla lailla alkaa yhtäkkiä alkaa kouluradalla hengittämään, sillä Rölli herkkänä kouluhevosena reagoi heti. Puhdas ja sujuva (joskin rataan kuulumaton) laukanvaihto tuli esitettyä juuri laukkaosuuden loppuun. Sain laukan alas ja vielä uuden vastalaukan nostettua pieneksi pätkäksi. Kuitenkin harmitti ne parit pisteet, jotka vaihdon myötä menetettiin. Myöskin lopun kaksi arvostelukohtaa olisi voinut mennä sujuvammin ilman ylimääräisiä sydämen tykytyksiä ja ajatuksien karkailua.


Vaihdosta huolimatta kouluradasta jäi parempi mieli kuin Ypäjältä. Tuomarikommentit oli taas oikein osuvia ja pystyn ne täysin allekirjoittamaan. Tai ainakin ekat lauseet ;)

Tuomari C: "Kaunis sh. Saisi olla tänään hieman rennompi. Rennompi ylälinja ja rentoutta käyntiin." (plus epäselvää tekstiä josta tulkkaisin "sujuvaisuuksien toki", tiedä sitten mitä oikeasti olisi). 62,73%

Tuomari M: "Paljon hyvää. Tänään jäi kuitenkin usein pohkeen taakse ja muoto vaihteli. Saisi taipua tasaisemin" 61,59%

Rölli sai kouluradaltaan yhteensä 62,16% (-37,8), jolla oltiin tuloslistalla 9/14.


Pieni hengähdys- ja evästauko koulukokeiden jälkeen. Nurmi oli kuiva, mutta laitettiin silti pienet hokit jalkaan esteille. Suokkien luokalle oli varattu esteaikaa 45 minuuttia, joten päätin ottaa molemmat hepat samalla kertaa kisa-alueelle. Apulaiseksi mukaan tullut Nellikin pääsi näin satulaan, kun lämmitteli/jäähdytteli toisen hepoista aina vuorollaan.

Suurin osa luokan ratsukoista noudatti numerojärjestystä, mutta me mentiin ihan omia aikojamme. Se on kenttäkisoissa mukavaa, että saa toimia vähän vapaammin. Jos ei ole juuri tiettynä hetkenä valmis radalle, niin joku toinen voi mennä ensin.


Sen verran noudatin järjestystä, että menin Riksulla ensin. Verkka ja verkkahypyt onnistuivat ihan mukavasti, radalle vaan heti kun päästiin. 

Pystyttiin yllättävän hyvin pitämään tasaista rytmiä läpi radan ja askelmäärät toteutettiin suunnitelman mukaan. Ainoastaan seiskalle tuli kiemurtelua, kun Riksu ei meinannut kääntyä mutta kääntyikin sitten kiihdytellen. Ei paras lähestyminen ja paikkakin valui pohjaan, mutta Riksu oli ripeä jaloistaan ja selvitti okserin puhtaasti. Myös viimeinen linja onnistui suunnitellusti. Maalissa siis puhtaalla radalla. Nollatuloksella noustiin luokassa kolmannelle sijalle!Nelli oli ehtinyt jo ravailla Röllin kanssa, joten parin laukkaympyrän jälkeen siirryttiin metsästä nurmiverkkaan. Ristikolle ja pystylle Rölli eteni reippaasti, mutta kuunteli. Okseri oli vähän hassussa kohtaa kapean verkka-alueen keskihalkaisijalla, joten siihen piti oikeastikin ihan ohjata.

Ekalla kerralla lähestyessä en saanut Rölliä ihan suoraksi rungosta. Ponnistuspaikka oli suht keskellä estettä, mutta lavat jäi roikkumaan vasemmalle. Tästä seurauksena koko hyppy lähti niin reilusti vinoon vasemmalle, että mun jalka kaatoi molemmat okserin tolpat. Ja voitte vaan kuvitella että se vaikeuttaa kyydissä pysymistä, kun jalka jää jälkeen tolppia raivaamaan. Jalustin lähti, ohjat lähti ja tasapaino petti. En sentään tippunut, vaikka ei sekään kaukana ollut. Ihmeen kaupalla sain Röllin myös pysähtymään ennen aitaa (ohutta narua, joka rajaa alueen). Seuraavilla hypyillä keskityin tähtäämään paremmin keskelle. Pysyttiin tolppien välissä, mutta edelleen hypyt suuntautui vinoon vasemmalle.


Radalla tavoite oli olla kaatamatta tolppia ja selviytyä mahdollisimman vähillä pudotuksilla. Oli kuitenkin selvää, että sekä keskelle ohjaaminen että paikkojen ratsastaminen ei tulisi onnistumaan.

Valitsin taktiikaksi tolppien väliin ohjaamisen. Rölli ei tehnyt sitäkään helpoksi, sillä välillä se kiihdytteli esteille pää pystyssä ja kääntyi hieman heikosti. Kaarre seiskalle meni taas pieleen. Puomit tuli kakkoselta ja seiskalta selvästä virheestä. Kutosella oli ihan hyvä hyppy, mutta puomi tuli mukaan kuitenkin... Viimeisellä linjalla Rölli oli taas jo paremmin avuilla muuta hyvin vino vasemmalle. Ei sentään keilaltu tolppia.

Maalissa 12 virhepisteen potin kera. Ei siihen nyt voi tyytyväinen olla, mutta olisi voinut mennä huonomminkin verkan perusteella. Maastoon päästiin sentään kumminkin ja se on tärkeintä!

Eläinlääkärillä ei ollut mitään huomauttamista Röllin liikkeistä, mikä olisi voinut selittää näin suurta vinoutta. Ehkä oli vain huono päivä... Esteiden jälkeen Rölli piti perää tuloslistalla, 13/14.


Lauantain iltapäivään kuului vielä hevosten huoltoa ja maastoesteradan kävelyä. Kuvasin esteet, mutta en jaksanut vielä niitä ladata mun kuvasivulle. Rata oli kuitenkin sama kuin viime vuoden heinäkuussa.

Hepat pääsi asustelemaan yöksi läheiselle ravitallille, jossa ovat ennenkin majailleet. Illalla ja sunnuntaina aamupäivällä kävelytettiin hepat raviradalla lämpimässä kelissä.


Sunnuntaina maastot alkoi tuntia myöhemmin kuin aiemmin. Suokkien luokka alkoi klo 12.40 ja Riksun vuoro oli siinä toisena. Eipä siis tarvinnut herätä ihan kukon laulun aikaan.

Riksu oli reippaana verkassa, mutta osasi myös relata vuoroa odotellessaan. Ehdittiin kävellä hyppyjen välillä löysin ohjin ilman jalustimia. Asia, jota Röllin kanssa ei ihan aina pysty toteuttamaan, sen verran kertyy kierroksia siihen ratsuun.

Verkkahypyt onnistui hyvin niin sianselälle kuin nuolenkärjellekin. Tein parit laukanvaihdotkin puiden välissä kiemurrellessa ja Riksu teki hyvin.


Radalle Riksu lähti hyvin lähtömerkistä. Ykkönen ja kakkonen ylittyi mallikkaasti. Kolmoselle reitin piti koukata vähän kauempaa, mutta käänsin vahingossa oikoreitiltä. Hyvin päästiin kuitenkin kuusipystylle perille ja päästiin sujuvasti etenemään radalla. 


Molempien kuvat mökiltä ja haudalta © Vaasan urheilukuvaus

Rakovalkea-esteen jälkeen matka jatkui kohti vihreää rantaravintola-pöytää. Siihen oli paikka kaukaa ja Riksu lähtikin. Etujalka tai etujalat koputti kuitenkin esteen etureunaan kohtalokkaasti. Hyppy ei kantanut esteen yli vaan johti kaatumiseen. Itse lensin pää edellä kuperkeikan (tai puolitoista) ja päädyin joka paikka hiekkaa täynnä polvilleni istumaan. Riksu kaatui luullakseni vasemmalle kyljelle, nousi siitä ylös ja lähti ravailemaan.

Ajatuksia mitä päässä siinä hetkessä myllersi on vaikea muistaa tarkalleen. Ensiksi pohdin kauhuissani, että mihin asti Riksu lähtee viilettämään (mutta hän oli viisas ja hölkkäsi iskän luo ja antoi kiltisti kiinni). Jollain tasolla kuulin ja ymmärsin kun estevahdin radiopuhelimesta kuului kysymys saako seuraavan ratsukon päästää tulemaan. Huikkasin, että anna tulla vaan. Estevahti tuli toki myös kyselemään vointia. Siinä vaiheessa (muistelen) olin jo noussut pystyyn ja lähtenyt hakemaan hevosta. Tälli tuntui hetken aikaa päässä, mutta ajatukset selkeni ja pystyin toimimaan normaalisti.

Koska kaikki raajani toimivat, olin vakaasti päättänyt jatkaa kisaa vielä Röllin kanssa. Siihen kuitenkin tarvitaan lääkärin lupa aina tippumisen jälkeen. Ambulanssi löytyi ja lupa jatkamiseen irtosi. Matkan varrella tapasin myös safety officer Seijan, joka kyseli tapahtuneesta. Häneltäkin sain luvan jatkaa jos olin omasta mielestäni siinä kunnossa.

Pitkä oli matka ambulanssilta omalle traikulle. Pettymyksen karvas maku (ja hiekka) maistui suussa. Sinne meni sekin sijoitus...

(Myöhemmin selvisi, että ei ollut mikään pelkkä kosketus pöytään, vaan toinen etujalka unohti kokonaan hypätä ja otti kunnolla osumaa, mikä johti kaatumiseen)


Edelleen pysyin suunnitelmassa ja kiireen vilkkaa laitoin seuraavan ratsun valmiiksi. Rölli oli verkassa menossa ja keräsi taas normaalia enemmän kierroksia. Toiset hevosetkin saivat sen hermostumaan, mitä ei ole taas pitkään aikaan tapahtunut. Voipi johtua siitä, että en itse ollut ihan kympillä keskittynyt hommaan. Niskassa alkoi tuntua hieman kipua eikä pää kääntynyt ihan normaalisti sivusuunnassa.

Mietin hetken, että oonko ihan hullu kun lähden vielä maastoradalle, mutta nopeasti päätin että en kai nyt sentään. Verkkakin hiljeni ratsukoiden vähentyessä, joten ei tarvinnut niin paljon kuikuilla muiden menoa. Riitti ettei puihin törmännyt.


Rölli oli innoissaan niin verkassa kuin radallakin. Esteillä ei ollut mitään ongelmaa. Lauantain vinoudetkin oli ihan unohtuneet, nyt ylittyi helposti ja suoraviivaisesti niin normaalit leveät esteet kuin kapeammat nuolenkärjetkin. Joo, jotkut hypyt oli vähän turhan pitkää laakaa, mutta pääosin hypyt oli hyviä ja sujuvia.


Kohtalokasta pöytäestettä lähestyessä vähän piti skarpata, keskittyä hengittämiseen ja ohjaamiseen. Helposti yli ja matka jatkui. Rölli oli kuin mikäkin opetusmestari ja kuljetti minut puhtaasti maaliin. Vähän sai taas loppua kohti himmailla, ettei tultu liian vauhdikkaasti maaliin. Oi että kun tuli kuitenkin hyvä mieli Röllin onnistumisesta! En todellakaan ollut 100% keskittyneenä, mutta niin hienosti Rölli hoiti homman kotiin ja pelasti päivän.

Tuloksellisesti ei juhlittu, Rölli sijoittui lopputuloksissa 8./14 tuloksella -49,8.

Kuva pöytäesteeltä © Janica Rantala

Loppuraveissa alkoi keventämisessä tärähdykset tuntua ikävästi niskassa, joten oli pakko vaihtaa kuskia. Paula oli jäähdytellyt Riksun ja nyt teki vielä Röllilläkin loppuverkat.

Röllin kuntoonlaiton ja maastoesteverkan aikana iskä oli käynyt Riksun kanssa eläinlääkärin tarkastuksessa. Päällisin puolin ei näkynyt kuin pieni haava vasemmassa etupolvessa ja ompeleesta katkennut turparemmi. Eläinlääkäri ei nähnyt ontumaa, vaan hieman jäykkyyttä liikkeessä. Ohjeeksi oli saatu rauhallista jäähdyttelyä pidempi tovi.

Kyllä me täältä taas vielä noustaan, pää paketissa tai ei!

8 kommenttia:

 1. Voi kurjuus tuo kaatuminen! :( onneksi kumpikaan ei loukannut pahemmin.... Hyvin ja tempaavasti kirjoitettu postaus, koska itsellekkin tuli se hiekan maku suuhun ja harmitus teidän puolesta. Parempi onni seuraaviin kisoihin, sun ja mustien menoa on mukava seurailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi selvittiin pelkillä lihasjumeilla, joita tosin vielä vetreytellään. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Huuih! Kiva kuitenkin kun jaksat kirjoitella :) Onko Riksu jo ok? Tsemppiä kesän muihin kilpailuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riksu on edelleen jumissa :( Hierottu on ja saanut laidunlomaa. Ei olla pidetty kiirettä, annetaan parantua ja hoidetaan kerralla kuntoon.

   Poista
 3. Tuun aina kannustaa sua Jenspa ku oot niin ihana! �� Saako tulla joskus juttelee kisoisssa? ��

  VastaaPoista
 4. Jälleen niin positiivistä tekstiä, vaikka ei mennytkään ihan nappiin. Toivottavasti kummallekkaan ei tule myöhemmin mitään kaatumisesta!
  Mahtavaa kun röllin kanssa maastorata sujui hienosti :)

  VastaaPoista