sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Kisareportaasi: Ypäjän kenttäkisat 13.6.

Ypäjän kisaviikolla oli tarjolla monipuolisesti luokkia niin esteillä, koulussa kuin kentässäkin. Meidän valinta oli tietenkin kenttäratsastus, jossa keskiviikkona osallistuttiin kansalliseen suokkien helppoon (3-tason 95 cm) Röllin kanssa.

Matkaan lähdettiin kahdestaan Nellin kanssa, ja ekaa kertaa ajoin itse heppa-autolla kisoihin. Hieman tuli siitä lisäjännitystä päivään. Ypäjällä onneksi on hyvin parkkitilaa, joten selvittiin hyvin auton kanssa.


Kouluverkassa Rölli tuntui kivan rauhalliselta ja toimi pienin avuin. Se oli mieleltään oikein rento. Verryttelyalue oli hiljainen, meidän lisäksi vain pari kolme muuta ratsukkoa, sillä oltiin juuri ennen taukoa vuorossa. Suokkiluokassa oli pari poisjääntiäkin ennen meitä. Normaalisti se vaikuttaisi paljon verkka-aikaan ja työskentelyyn, mutta nyt Rölli oli niin kiva ratsastaa ettei asia haitannut yhtään.


Radalla oli aavistuksen jännittyneempi niskasta, mutta pysyi hyväntuulisena. Alkuradan ravivolteilla aloin itse puuhastella kädellä liikaa, mikä teki epätasaisuutta menoon. Molempiin suuntiin Rölli teki hyviä ristiaskeleita varsin tasaisessa tahdissa, mutta varsinkin väistössä vasemmalle takaosa lähti edelle.

Koko käyntiosuus epäonnistui pysähdyksestä lähtien. Pysähdyksessä Rölli ei ollut aivan tasan ja korjasi vielä taakse. Peruutus ihan ok, mutta jäi vähän pohkeen taakse. Ei meinannut ensin lähteä peruutuksesta eteen, joten käskin hieman kovemmin, minkä seurauksena Rölli lähtikin ravilla liikkeelle. Diagonaalilla venytti jo paremmin kaulaa, mutta askel jäi edelleen lyhyeksi. Käyntipätkän loppuun vielä jännitystä, Rölli meinasi rikkoa laukalle(!) ja kipitti lyhyin askelin.

Laukassa Rölli oli taas huomattavasti parempi, samoin laukkojen välissä keskiravi onnistui hyvin. Keskilaukkaan toki kaivataan edelleen lisää voimaa ja ajatusta ylämäkeen. Lopun raviympyrä ohjista myötäyksineen onnistui odotettua paremmin. Itse lähdin siinä tosin hartiat edellä lyttyyn, mutta Rölli venytti hyvin löysän ohjan perässä ja säilytti tahdin kivasti. Rata päätettiin onnistuneesti kun lopputervehdykseen päästiin tasajaloin. Käyntiosuutta lukuunottamatta olin tyytyväinen rataan.


"Ok ravi ja laukka. Käynti tänään lyhyttä, jännittynyttä. Paikoin hieman epävakaa edestä, etenkin ravissa naksuttaa. Komea hevonen, huolellisia hyviä pätkiä etenkin laukassa", kommentoi tuomari. 

Tulos kouluradalta 64,26 % (-35,7), jolla oltiin tuloslistalla 6/13.


Yleensä iskä ruuvaa mun hevosille hokit kisapaikalla, mutta nyt piti siis laittaa itse. Ei se nyt niin paha homma ole ja onnistuu mullakin ihan rutiinilla. Nyt kuitenkin heti ekan jalan hokituksessa tuli ongelma... Hokkireikä oli täynnä roskaa ja pikkukiviä, jengatkin jo ehkä parhaat päivänsä nähneet. Sitä putsatessani jenkatappi meni poikki ja sen pää jäi jumiin hokkireikään. Onneksi olen hamstrannut hokkipakkiini kaikenlaisia työkaluja, joten sain kierrettyä tapin pään ulos. Pakissa on aina myös kaksi jenkatappia, joten hätä ei ollut tämän näköinen. Sain kaikki tarvitsemani hokit ruuvattua paikoilleen. Oltiin valmiina suunnitellun aikataulun mukaan ja ehdittiin derbykentälle ensimmäiseen estevuoroon ennen taukoa.


Metsäkentän verkassa Rölli toimi hyvin. Otin parit hypyt niin ristikolle, pystylle kuin okserillekin. Rölli oli koko kisapäivän ajan varsin rauhallinen, niin myös nyt esteverkassa. Röllille tavanomaista ryntäilyä ei esiintynyt ja esteet ylittyi suunnilleen keskeltä.

Rata ei lähtenyt ihan kympillä käyntiin, sillä Rölli alkoi heti lähtöviivalla kakkimaan. Ykköselle tuli kyllä ihan hyvä paikka ja hyppykin, mutta laiskasta takajalasta johtuen heti ykköseltä turha puomi matkaan. Kakkoselle hyvä kaari, mutta oltiin Röllin kanssa eri suunnitelmassa ponnistuspaikasta, joten pikkuaskeleen kautta pudotus. Pitkällä lähestymisellä kolmoselle Rölli ehti jo hieman kiihdytellä vauhtia ja päästä pidemmäksi. Kolmonen hyvin. Suhteutettu väli neloselle toimi hyvin, mutta ratsastin ilman jalkaa ja hyppy varovainen. Sarja taas hyvin, samoin kutonen. Seiskalle paineli ristilaukkaa, mutta rytmi säilyi ja mentiin yli puhtaasti. Kasille lähestyminen vähän liikaa kädellä.

Ysille taas olisi pitänyt ratsastaa reippaammin jalalla, nyt Rölli jäi vähän pohtimaan kahden etäisyyden välille ja epämääräisen loikan myötä tuli radan kolmas pudotus. Viimeiselle esteelle lähdin kaahailemaan, vaikka olisi pitänyt kerätä laukka paremmin kontrolliin ja odottaa. Siinäkin Rölli olisi voinut iha oikeutetusti ottaa puomin ratsastajan virheestä, mutta keräsi kinttunsa riittävän nopeasti ja hyppäsi puhtaasti.

Kuitenkin rasitteeksi rataesteiltä 12 virhepistettä, joka tiputti tuloksissa sijalle 10/13.


Rataesteiden jälkeen oli hyvää aikaa evästää ja pystyttää heppa-autoon Netflix-studio. Käytiin me sentään välillä ulkona nautiskelemassa kesäkelistä ja käveltiin maastorata. Maastoesteet kuvattiin myös. Rata vaikutti oikein kivalta ja reiteissä oli mukavasti vaihtelua aikaisempiin ratoihin verrattuna. 

Rölli oli taas kuntoonlaitossa oikein rauhallinen, paistatteli vaan päivää auringossa. Ei se yleensäkään mikään mahdoton sekoilija ole, mutta nyt selkeästi seesteisempi. Rölli kuitenkin söi ja joi hyvin, joten kuivumisesta tai muusta vastaavasta ei ollut kyse. 


Maastoesteverkassakaan ei tapahtunut mitään innostumista, mutta Rölli kuitenkin liikkui mielellään ja eteni kuskin toiveiden mukaan. Keltaiselle tukille tuli hyviä hyppyjä, mutta isolla mäntytukilla Rölli roikotteli jalkojaan ja koputteli esteeseen. Toistoilla jo ehkä hieman reippaampaa etenemistä ja lennokkaampia hyppyjä.

Maastoestekuvat radalta: kaksi ekaa ottanut Leeni Kahisaari, viisi seuraavaa Alex Muurinen, ja viimeisen Erja Andersson.

Maastoradan lähtö oli alapellolla. Siellä oltiin hyvissä ajoin valmistautumassa, mikä tosin tarkoitti että jouduttiin odottelemaan ja kävelemään. Tykkään enemmän lähteä vähän reippaammalla valmistautumisella maastoon, jotta energia säilyy. Nyt käppäilyn myötä Rölli oli taas rauhallisella tuulella. Ei sekään huono ollenkaan, mutta vähän sellaista iloista kipinää olisin kaivannut.

Lähtölaskennasta Rölli lähti kyllä hyvin paikaltaan laukkaan, mutta oli hitaanpuoleinen. Vähän laiska hyppy ykköselle, jonka jälkeen polkaisin lisää kaasua. Rölli vastasi oikein hyvin eteen, kakkoselle kuitenkin piti ottaa sitten vähän kiinni. Ei mikään paras hyppy siihenkään. Kolmonen ok, vähän taas ilman jalkaa. Sen jälkeen päästiin kuitenkin jo siihen normaaliin maastoestemoodiin ja edettiin reippaassa laukassa loppurata, jolloin hypytkin oli parempia. Haudat, kapeat, vesi, kaikki ylittyi mallikkaasti. Hitaasta alusta huolimatta lopussa sai hippasen himmata, maalissa oltiin 17 sekuntia ennen ihanneaikaa.

Sitten mennään taas!


Puhtaan maaston myötä noustiin pari sijaa ja lopputuloksissa oltiin 7/13 tuloksella -47,7. Koska sijoitus ja sen myötä palkintojenjako jäi vain haaveeksi, lähdettiin loppuverkkana käymään Ypäjän Rivieralla virkistäytymässä. Rauhallisesta olemuksesta huolimatta Röllillä oli vielä hyvin energiaa tallustella veden läpi muutamaan kertaan. Suojatkin tuli siinä putsattua huolella.

Rauhassa Röllin huolto ja varusteiden pakkaus kotimatkaa varten. Rölli sai evääksi vielä viimeiset ruohot heinäkaukaloon, niin matka sujui mukavasti kotiin päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti