sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Riksu DMTR3-geenitestattu

Geenitestaukset yleistyvät myös hevosilla, ja tutkimustuloksista saadaan irti uutta tietoa niin jalostukseen kuin hevosten valmentamiseenkin. Innoissani lähdin mukaan, kun tarjoutui mahdollisuus ottaa DMTR3-geenitesti Riksulta.

Postaus toteutettu yhteistyössä Aavagenin kanssa


© Henni-Leena Helenius


Riksu on meidän omakasvateista ensimmäinen ja nyt siis kääntynyt 12-vuotiaaksi. Kokemattomien kasvattajien ensimmäiseksi varsaksi se on mitä parhain hevonen. Riksuhan on emänsä Iituskan ensimmäinen varsa ja myös isänsä Kuningas Ässän jälkeläisistä ensimmäistä ikäluokkaa. Siis aivan tuuripeliä, mikä ominaisuuksia, väriä tai ylipäätänsä geenejä vanhemmat jättävät, kun aiempia jälkeläisnäyttöjä ei ollut.

Isän puolelta saatiin musta väri, komea ryhti ja hyvät liikkeet. Sekä isä Kuningas Ässä että isänisä Onnipoika ovat kantakirjattu ratsupuolelle. Emä Iituska taas on ravisukua ja yrittänytkin raviuraa, joka tosin kaatui liikoihin laukkoihin. Emänisä Pette on menestynyt ravuri, mm. voittanut Ravikuninkuuden ja Kylmäveristen PM-mitaleja useamman kerran.

Geeniperimästä Riksulta siis löytyy sekä ratsun laukkaa että ravurin ravivauhteja. Mutta mikä oli Riksun, monipuolisen kenttähevosen, oma tulos DMTR3 testistä?



DMRT3 testi kulkee myös nimellä ravivarmuusgeenitesti. Tällä testillä on helppo tapa selvittää miten hevonen pystyy säilyttämään rytmin ja koordinaation eri askellajeissa. Se ei pelkästään kerro ravurien ravivarmuudesta, vaan testituloksista saadaan tietoa myös ratsuille. Tuloksista AA on toivottavampaa ravureille ja CC ratsuille. CA-genotyypin omaavat hevoset ovat enemmän laukkaherkkiä, mutta pitkäjänteisellä valmennuksella niistä voi tulla myös menestyviä ravureita.

DMRT3-geenitesti tutkittiin jouhinäytteestä


Riksun tulos oli CC. Ja se on oikein mieluinen tulos!

CC-hevosilla on ratsuille soveltuvat askellajit. Laukassa on luonnostaan parempi tasapaino ja sitä on helpompi koota.

Allekirjoitan DMRT3-testin tulokset täysin. Riksulla on suokiksi oikein kiva laukka ja tasapaino. Kenttähevosella on tärkeää löytyä kolme hyvää askellajia kouluradalle. Hyvä laukka tekee myös rata- ja maastoesteiden hyppäämisestä helpompaa ja turvallisempaa, kun laukan säätelyn myötä ponnistuspaikat esteille löytyvät sujuvasti.

CC-hevosille nopean ravin koordinointi on haastavaa. Tämän huomaan Riksun kanssa kärrytellessä. Mielummin Riksu hypähtää laukalle kuin pistelisi ravia täysillä menemään. Ratsain myös keski- ja lisätty ravi ovat vaatineet valmennukselta enemmän. Helposti kiireisenä kipittämään lähtevää hevosta täytyy valmistella huolellisesti ja voimaa raviin tehdä useilla toistoilla ja tehtävillä.

Kenttäratsuna Riksu on parhaimmillaaan ja nyt siitä on näyttöä myös geenitestin muodossa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti