perjantai 16. lokakuuta 2015

Unohtuneet blogihaasteet

Sain blogihaasteen kahdelta bloggaajalta, kiitos Hanna (My life with horses) ja Jenny (Todistettavasti tulinen). Haasteet tulivat jo pari kuukautta sitten, mutta jäivät unohduksiin muiden juttujen vuoksi. Tartuin haasteisiin nyt kuitenkin, sillä kysymykset ovat kivoja :)

Hannan kysymykset:

Oletko ajatellut hevosia ammattina? Jos olet, niin mitä hevosalan ammattia?
Kyllä sitä joskus on tullut ajateltua vaikka mitä. Valmentajan tai ratsastuksenopettajan pesti useimmiten on ollut mielessä, mutta joskus on tullut pohdittua myös tallinpitäjän tai kasvattajan duunia.


Suosikki hevosrotu ja miksi juuri se?
Kai se on sanottava, että suokit :) Suokeissa on muutamia tosi hienoja yksilöitä (kuten tietty mun omat, hehe), mutta paljon myös "tusinakamaa", joka ei erityisemmin häikäise ketään. Puoliverisissä on sama homma, siksi mielestäni rodun tuijottaminen on vähän turhaa. Hienot hevoset on hienoja rodusta riippumatta!

Suokit on jalostumassa entistä enemmän kohti sporttista kilpahevosta, mutta ne ovat yleensä kuitenkin luonteeltaan kilttejä ja rehellisiä kavereita. On mahtavaa, että Suomessa on oma näin monipuolinen hevosrotu.


Pahin putoaminen ja jäikö siitä jotain traumoja?
En tiedä lasketaanko putoamiseksi, jos ei pääse edes satulaan asti ennen kuin maistelee hiekkaa. Röllin kanssa oli keväällä 2014 ongelmia selkään nousussa. Se seisoi ihan hyvin paikallaan, kun asettelin jalkaa jalustimeen, mutta kun olin jalustimen varassa nousemassa kyytiin, se lähti liikkeelle. Pahimmillaan pukkilaukkaan, jolloin meikäläinen sai aikamoisen tärskyn lonkkaan. Sen verran tuli osumaa, että käväisin lääkärillä hakemassa sairaslomaa, kun kävely oli tuskallista. Murtumilta ja suuremmilta vammoilta olen onneksi säästynyt, tähän mennessä.

Varsinaisia traumoja ei ole tullut. Toki Röllin selkään nousu jännitti pidemmän aikaa, joskus vielä edelleenkin jos se on ylikierroksilla. Jokusen kerran olen jännittänyt myös muiden hevosten selkään nousemista, vaikka niiden kanssa ei olisikaan ollut mitään ongelmia.

Oletko ollut hevostöissä ulkomailla tai haaveiletko sellaisesta?
En ole ollut, ravireissuja Ruotsiin omien hevosten hoitajan roolissa en laske mukaan. Olisi se varmaan hienoa päästä ulkomaille treenaamaan ja kisaamaan sekä näkemään huippuratsastajien arkea. En kuitenkaan varsinaisesti haaveile hevostöistä ulkomailla. Lantaa saa lapata ihan kotimaassakin!

Kisahoitajana HIHS:ssä vuonna 2013
Oletko varusteratsastaja? Suosikki hevostavaramerkkisi?
En pidä itseäni varusteratsastajana. Jos olisin rikkaampi, niin ehkä olisin :D Mielestäni hevosella täytyy olla sopivat varusteet, ei tuotteen hinnalla tai merkillä ole niin suurta merkitystä.

Suosikkimerkit riippuu paljon tuotteista. Loimissa tykkään Horse Comfortista, ne sopivat hyvin suokeille. Suojissa lemppari on Eskadron. Satulahuovissa tykkään hyvästä istuvuudesta, kestävyydestä ja tyylikkyydestä, Equilinen huovissa on kaikki nämä ominaisuudet. Ratsastajan varusteista lemppareita on ehdottomasti Roecklin hanskat ja Charles Owenin kypärät.

Unelmien hevonen parilla lauseella?
Rohkea kenttähevonen, joka taitaisi myös kouluratsastuksen salat. Kimo mustalla harjalla olis bueno! (Esimerkiksi Ingrid Klimken Weisse Düne).

Suosikkihevonen ja mikä tekee siitä erityisen?
Ehdottomasti Tumppi! Lähes 7 yhteistä vuotta sisälsi vaikeuksia, ongelmia mutta myös iloa ja onnea. Tumppi ei ollut mikään liitokavio tai varovainen esteratsu, mutta se into ja luottamus maastoradalla oli korvaamatonta. Tumpin kanssa kasvoin paljon sekä ihmisenä että ratsastajana!

© Heidi Lammi
© Milla Heikkinen
Kilpailetko? Missä lajissa?
Kyllä. Päälajina kisaan molemmilla hevosilla kenttää alue- ja kansallisella tasolla. Kisataan välillä myös rataesteitä ja koulua 1- ja 2-tasolla.

Paras hevosmuisto tältä vuodelta?
Varmaan Ypäjällä toukokuussa kevään ekat kenttäkilpailut, joissa Rölli osallistui ekaa kertaa kenttäkisoihin ja nappasi heti sijoituksen harrasteluokassa :)


Missä asiassa olet eniten kehittynyt ratsastuksen suhteen viime vuosien aikana?
Sanoisin, että sellainen kokonaisvaltainen hevoseen vaikuttaminen ja apujen oikea-aikaisuus on kehittynyt. Myös suunnitelmallisuus ja pitkän tähtäimen tavoitteellisuus ovat asioita, joihin olen keskittynyt enemmän, niin yksittäisillä ratsastuskerroilla kuin eri kausien (treenikausi / kilpailukausi) suhteen. Kilpailutaso ei ole juurikaan noussut, mutta suoritusten taso on paranemaan päin. Osaan nykyään paremmin keskittyä moneen asiaan samaan aikaan (suoruus, tahti, tie ja mitä näitä nyt on) sekä ratsastaa hevosista edes vähän enemmän liikettä esiin.

Suosikki tekeminen tallilla?
Ratsastus yllättäen ykkösenä, mutta tykkään myös harjailla hevosia.


Jennyn kysymykset:

Miksi bloggaat?
On kiva kirjoittaa ylös treenejä ja kisatunnelmia. Myöhemmin on sitten helppo tarkistaa miten on mennyt ja mitä tehty. Bloggaamisen takia tulee myös enemmän pyydettyä/käskettyä kuvaajat paikalle ikuistamaan menoa. Kenttäratsastajana tykkään myös kirjoitella lajista postauksia, joista voi olla sitten apua uusille harrastajille :)

Mitä mieltä olet varusteurheilusta?
Varusteiden vaihtaminen uutuuksiin muodin mukaan on mielestäni varsin turhaa, vaikka välillä tottakai on kivaa hankkia uusia juttuja. Arvostan laatua, istuvuutta ja kestävyyttä enemmän kuin muotijuttuja. Kuten ylempänä mainitsin, jos olisin rikas, voisin varusteurheilua harrastaakin enemmän. Lähinnä voisin päivittää varusteita laadukkaampiin merkkeihin.

Pinnallisuutta tai ei, mutta mielestäni on tyylikkäämpää, että esimerkiksi mustan satulan kanssa käytetään mustia suitsia eikä ruskeita. Sävy-sävyyn huopa ja pintelit näyttää myös kivalta, mutta päästä varpaisiin pinkkiin pukeutuminen sopii vain ponitytöille ;)Millaiset luonteenpiirteet hevosessa ovat mieleesi?
Rohkeus, luottavaisuus, rentous. Hyvä asenne työntekoon ja halu miellyttää ratsastajaa on tärkeitä. Tykkään hevosista, jotka kunnioittavat ihmistä johtajana.

Millaisia tavoitteita sinulla on hevosharrastuksessa?
Yleisesti ottaen tavoitteena on oppia ratsastamaan hevoset rennoiksi ja kuuliaisiksi. Omaa apujenkäyttöä on tarkoitus hioa mahdollisimman eleettömäksi ja oikea-aikaiseksi. Kuitenkin pääpointtina on harrastaa tätä mahtavaa lajia iloisella mielellä :)

Toki minulla on myös kilpailutavoitteita. Haluan kouluttaa hevosia mahdollisimman pitkälle. Tällä hetkellä tavoittena on menestyä suomenhevosten mestaruuksissa. Tulevaisuudessa haluaisin kilpailla kentässä vähintään kahden tähden tasolla.


Oletko koskaan meinannut "heittää hanskoja tiskiin" hevosasioissa?
En ole koskaan tosissani ajatellut ratsastuksen lopettamista. Tosin niitä hetkiä on ollut useita, kun miettii, että onko tässä mitään järkeä. Kun hevoset ei toimi yhtään tai ovat saikulla vuorotellen tai jopa samaan aikaan, niin harrastuksen hohto on tosi vähissä. Lyhyetkin tauot antavat kuitenkin uutta puhtia ja motivaatiota jatkaa hevosten parissa.

Millaisia ihmisiä talliympäristössä et voi sietää?
Ilkeitä ja itsekkäitä ihmisiä, sellaisia ketkä eivät yhtään ajattele tai huomioi muita tallilla kävijöitä.

Millainen talli on mieleesi?
Toimiva ja turvallinen talli. Sellainen, jossa on hyvin tilaa toimia. Arvostan myös valoisuutta, puhtautta ja lämpimiä tiloja. Hevosilla täytyy olla riittävästi tilaa niin karsinassa kuin tarhaillessa, säännölliset ja riittävän useat ruokintakerrat, hyvä heinä ja vettä aina saatavilla. Hyvät pohjat ratsastusalueilla ja tarhoissa ovat tärkeitä, samoin se, että niitä huolletaan myös riittävästi.


Onko sinulla jotain pakkomielteitä tai outoja tapoja? Jos on, niin mitä?
On varmaan paljonkin outoja tapoja, mutta nyt ei tule mieleen :D

Harrastatko ratsastuksen lisäksi mitään muuta?
Pidän omilla hepoilla ratsastustunteja. Muuten vapaa-aika kuluu elokuvia katsellessa, herkutellessa ja bloggaamisessa.

Jos saisit valita minkä tahansa hevosrodun, minkä ottaisit?
Suokkeja kun on jo, niin valitsisin jonkun urheilullisen puokkirodun, josta saisi huippuja kenttähevosia.

© Vaasan urheilukuvaus
Millaista musiikkia kuuntelet?
Pääasiassa sitä, mitä radiossa soi. Spotifysta saa helposti valittua fiilikseen sopivan soittolistan, mutta yleensä pistän soimaan jonkun massamusiikin top 50. Myös leffojen soundtrackeja tulee aika paljon kuunneltua.

2 kommenttia: