keskiviikko 28. lokakuuta 2015

"Tasapainota, mut älä pakita"

Estevalmennuksen antia ratapiirrosten ja videon kera!

Eka hallikauden estevalmennus oli kolme viikkoa sitten, mutta siitä ei ollut materiaalia niin jäi kirjoittamatta. Nyt maanantaina kuitenkin taas hypeltiin Annan opastuksessa, ja tarpeeseen tuli. Kolmen viikon hyppytauon huomasi kyllä, kun alkuun oli käsijarru päällä ja rytmi vähän hukassa. On se kyllä jännä juttu, että ulkona kun mennään, niin 20 metrin linja on tosi lyhyt, mutta maneesissa se onkin ihan sujuva. Oikeilla tehtävillä ja hyvillä ohjeilla löytyi sitä tatsiakin taas menoon :)

Tunti aloitettiin sileän työskentelyssä raviväistöillä. Ne on edelleen Röllille aika vaikeita, se joko menee sivulle, mutta rytmi katoaa tai liikkuu hyvässä rytmissä muttei mene sivulle. Varsin vahvaa jalkaa sai käyttää, että tuli toivottu reaktio. Saatiin ihan kivojakin pätkiä, mutta tässä edelleen riittää tekemistä ja treenaamista. Laukassa harjoiteltiin niinkin vaikeita juttuja kuin laukkavoltteja esteiden ympäri. Perusjuttuja, mutta tarkkana sai olla, että hevonen kääntyy ja laukkaa. Helposti tulee otettua kädellä liikaa vauhtia pois, mutta siinä laukan laatu kärsii ja samalla on vaikea tehdä hyviä käännöksiä.


Hyppelyt aloitettiin parilla pystyllä. Lähestyminen täyskaarrolla ja esteen päällä laukanvaihto. Toisella pitkällä sivulla sama kuvio. Rölli hyppäsi ihan hyvin ja laukatkin vaihtui sujuvasti. Rytmin kanssa oli hakemista heti alkuun, kun kurvissa vauhti hiipui ja estettä kohti kiihtyi. Toinen täyskaarto meni paremmin.

Seuraavaksi päästiin keskihalkaisijan jumppalinjalle. Ravissa sisään puomin ja ristikon yli, kaksi laukkaa pystylle, josta taas viisi laukkaa innaripuomille, okserille ja loppuun vielä jarrupuomin yli. Ekalla kerralla oli taas kässäri päällä linjalla, jolloin okserin innaripuomille tuli joku epämääräinen puolikas askel. Kun saatiin vähän jatkettua laukkaa paremmin, välikin toimi paremmin. Seuraavilla kerroilla sitten Rölli lähtikin itse hurjastelemaan, ja sain alkaa taas enempi jarruttelemaan. Linjan jälkeen kaarre ennen katsomoa meni aina aika huonosti. Nappasin itse turhan äkäisesti jarrua, sujuva laukka ei säilynyt ja takapää roikkui vaan mukana pomputellen välillä niin väärää laukkaa kuin ristilaukkaakin.

Keskilinjalta jatkettiin vasemmalle, kulmassa vähän kontrollia, pysty-okseri linja suoralla (noin 20 metriä), toisella pitkällä sivulla vastakaarrolla keltainen okseri ja okseri-pysty-linja vielä takaisin päin. Positiviista tällä radalla oli se, että Rölli oli ainakin jalan edessä. Kun toteutin Annalta kaikuvan ohjeen "vähän jalkaa", niin johan lähti hevonen :D Ehkä voisi yrittää välttää tollaisia ylilyöntejä ja rytmimuutoksia, Annakin kommentoi "ei niin et se on ensin lyhyt ja sit pitkä". Vastakaarto onnistui ihan hyvin, vaikka roikuinkin (taas kerran) liikaa sisäohjassa. Vihreän okserin jälkeen Rölli veti vähän pitkäksi, mutta väli toimi ihan ok kuitenkin.

Tultiin sama reitti toistepäin myös. Keskilinjalta oikealle, ruskea pysty, keltainen okseri (noin 20 metriä tämäkin väli), vihreällä okserilla vastakaarto ja okseri-pysty-linja takaisin. Tässä alku meni hyvin, meno oli maltillisempaa ja rytmi tasaisempi. Vastakaarto sen sijaan meni huonommin. Kaarre uralta esteelle tuli oikaistua. Päätin olla vetämättä sisäohjasta, mutta sitten en tehnyt mitään muutakaan. Kurvi meni pitkäksi, melkein keskilinjan okserille asti. Okseri-pysty linjalle huono hyppy sisään, Rölli roikkui matalana ja pitkänä. Perään jatkettiin uudelleen vihreän okserin vastakaarrolle, mikä toisella yrittämällä meni huomattavasti paremmin, vaikka Rölli ottikin etujaloilla puomin.


Meitä oli tällä kertaa poikkeuksellisesti estetunnilla vain kaksi, joten päästiin tekemään aika paljon hyppyjä ja toistoja. Talvikauden treenissä haetaan kontrollia ja voimaa hevosille, joten korkeus pidettiin maltillisena, max 90 cm tällä kertaa.

Tultiin kertaalleen suorien linjojen rata: keskilinja, oikealle, pysty-okseri-linja ja perään toinen okseri-pysty-linja. Alku hyvä, viimeisellä linjalla lähti vähän lapasesta.


Loppuun tultiin vielä yksi erilainen rata. Ravissa sisään keskilinjalle, ristikko, pysty, jolta ei mentykään suoraan okserille vaan kaarrettiin oikealle ruskealle pystylle. Punaisen pystyn ja vihreän okserin linja, jonka jälkeen takaisin raviin ja uudelleen keskihalkaisijalle. Nyt kaarre vasemmalle punaraidalliselle pystylle, ja loppuun ruskean pystyn ja keltaisen okserin linja.

Rölli kuunteli hyvin kaarevilla linjoilla. Vaikeita olivat kaarteet uralta esteille, niissä itse jäin taas liikaa himmailemaan, jolloin tuli pikkuaskel ja löysä hyppy. Viimeinen linja otettiin lopuksi vielä uudelleen. Edelleen reitti valui ulos kaarella ja hyppy tuli pohjaan. Kuskista huolimatta hevonen teki hyvin ja lopetettiin siihen. Saatiin kotiläksyksi odotetusti treenata juuri tämän tyylisiä tehtäviä, uralta kääntämistä, täyskaartoja ja vastakaartoja ihan puomeilla tai kavaleteilla.

Kaikki tehtävät näkyvät videolla, johon säästin myös Annan kommentit. Nyt kommentit taas kuulee, toisin kuin kentällä, kun ohjeet tulee korvanapista eikä ne tallennu videolle. Otsikon ohjekin on Annan suusta, hyvä vinkki pitää mielessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti