lauantai 24. lokakuuta 2015

Myötä- ja vastalaukoissa

Röllin kanssa ollaan nyt syksyn mittaan alettu harjoittelemaan vastalaukkoja, niin suoralla uralla kuin kaarteissakin. Välillä kokorataleikkaa- tai puolirataleikkaa -linjan jälkeen on ollut vaikeuksia säilyttää vastalaukkaa uralla, mutta jättiympyrällä vastalaukka on ollut yllättäen paljon helpompaa.

Eilen meillä oli taas vastalaukkojen treenipäivä. Alusta asti Rölli oli aika energinen ja reipas, välillä liiankin menossa. Pari edeltävää vapaapäivää saattoivat vaikuttaa asiaan ;) Ravissa tein paljon ympyröitä ja siirtymiä, jotta löytyisi taas malttia menoon. Ensimmäisessä ravilisäyksessä ei ollut maltista tietoakaan, kun Rölli ampaisi matkaan! Mulla oli estepenkki ja vielä kevensinkin, mutta oli siinä kyydissä pysymistä. Pari seuraavaa lisäystä oli jo hippasen rauhallisempia.


Tein muutamia ympyröitä molempiin suuntiin laukassa ennen kuin siirryttiin varsinaiseen tehtävään. Rölli ei ollut kovin pehmeä ja kiire oli edelleen. Alaspäin siirtymisissä tuli välillä vetokilpailua. Asiaa ei auttanut, että mulla oli taas liian pitkät ohjat, mikä taas osaltaan tekee lisää takanojoa. Takanojo taas vaikuttaa hevoseen eteenajavasti. Ilmankos hevonen ei ihan toiminut...

Kaikki laukat nousi kivasti pienin avuin :) Valmistelussa olisi kyllä edelleen parantamisen varaa, jotta hevonen olisi avuilla taas heti ekasta laukka-askeleestakin. Nyt muutamat laukannostot oli aikamoisia loikkia. Ratsastin taas ehkä liikaa käsijarru päällä sekä myötä- että vastalaukkaa, sillä poljenta vähän hiipui. Tavoitteena oli treenata vastalaukkaa rennosti, mikä tosin meni siihen että ohjat oli löysä, samoin hevonen. Ei niinkään rento ja avuilla.


Jatkettiin jättiympyrällä tehtävässäkin. Aloitettiin myötälaukalla, sitä jonkin matkaa ympyrällä, takaisin raviin ja vastalaukan nosto. Ekat vastalaukkapätkät tein lyhyempinä ja pidensin matkaa kerta kerralta. Rölli teki ihan hyvin, pystyi kääntymään vastalaukassa eikä yrittänytkään omia vaihtoja. Tehtiin molempiin suuntiin samaa tehtävää. Saatiin kuvaajakin tällä kertaa, niin videomateriaalia löytyy.

Kuvaajan lähdettyä tehtiin vielä ravi-käynti-siirtymisiä, kun niissä oli vähän jarruongelmia laukan jälkeen. Lopetettiin hyviin pätkiin ja käveltiin hyvin loppuun.Jatkossa tarkoituksena on hakea vielä parempaa rytmiä laukkaan ja tasaisempaa muotoa. Rölli vaikuttaa kuitenkin oikein oppivaiselta, joten uskon sen kehittyvän melko nopeasti.

Riksu osasi mennä puolikkaan ympyrän vastalaukassa vasta 6v keväällä, joten siihen nähden Rölli on hyvällä mallilla. Nykyään Riksulla on vahva vastalaukka, siinä voi työskennellä oikein hyvin eikä kaikki energia menee laukan ylläpitämiseen. 6-vuotiaiden suomenhevosten Kasvattajakilpailussa ratsastetaan ohjelmat Poniohjelma 1993 ja Kenttäkutonen, joissa molemmissa on vastalaukkaa. Kenttäkutosessa vastalaukat on kolmikaarisella kiemurauralla. Onneksi niihin kisoihin on 10 kuukautta aikaa hioa menoa ja muuveja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti