sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Mitä jäi mieleen Tampereen messuilta?

Tampereen hevosmessuista on jo kolme viikkoa aikaa, joten kokemaansa ja näkemäänsä on tässä ehtinyt hyvin sulatella. Olin siis messuilla Bloggaajapassin saatuani lauantaina. Tällä kertaa oli myös mukana matkaseuraa, joiden kanssa jutellessa reissu sujui jouhevasti ja automatka tuntui paljon lyhyemmältä kuin yksinäni tekemäni reissu Blogiexpoon, samaan osoitteeseen, viime joulukuussa.

Jo aikatauluja lueskellessa ja suunnitellessa ehdottomaksi ohjelmanumeroksi oli valikoitunut Christoffer Wegeliuksen esteklinikka. Minulla oli aika kovat odotukset klinikasta, mutta jotenkin jäi vähän pettymyksen maku suuhun. Jo heti klinikan alkuun Wegelius sanoi ravikeventelyn ja jumppaavien avojen, väistöjen yms. olevan turhaa estehevoselle. Siis sileäntyöskentelyn, jota lähes kaikki muut valmentajat (ja minä itsekin) pitää erittäin tärkeänä. Olin aivan hämmentynyt!

On totta, että estehevoselle laukka on tärkein askellaji, kuten Wegeliuskin sanoi. Klinikkaratsukot aloittivatkin kävelyn jälkeen heti laukassa. Tehtävänä oli ylittää kolmen puomin kasaa niin, että laukka-askel sijoittuisi yhtä lähelle puomia sen etu- ja takapuolella. Sen kummemmin ei ohjeita jaettu laukan askelpituuteen, rytmiin tai aktiivisuuteen liittyen. Välillä Wegelius huikkasi jollekin, että puomille pitäisi päästä lähemmäs, mutta yleisin kommentti oli "tuu uudelleen".

Kaikki klinikan ratsukot olivat ymmärtääkseni Wegeliukselle entuudestaan vieraita, joten oli varmaan siksikin vaikeaa päästä tavallaan syvemmälle valmennuksen annissa. Tehtävät olivat ihan hyviä, kaaria ja suoria linjoja. Mutta muuten klinikka oli vähän pintaraapaisu. Lähes koko klinikka (ihan ekat tarinat puuttuu) katsottavissa Juha Ruutsalon youtubesta.

Wegelius hehkutti pariin kertaan klinikan aikana omia oppilaitaan, mm. sanomalla että me klinikan yleisö itkisimme, jos näkisimme kuinka hyvin hänen oppilaansa onnistuvat puomikasa-tehtävällä. Harjoittelin puomikasaa itsenäisesti kotona messujen jälkeisellä viikolla ja pakko myöntää, että Röllin kanssa se oli harvinaisen vaikeaa. Wegelius varmaan itkisi, kun kontrolli oli kovin hukassa. Riksun kanssa tekeminen oli huomattavasti helpompaa, ja omasta mielestäni Wegeliuksen 50/50-ajattelu puomin päällä onnistui hyvin.Messusuunnitelmissa oli myös käydä kuuntelemassa Hevosopiston infoa vesijuoksumaton käytöstä hevosen kuntoutuksessa ja osana monipuolista treeniä. Onnistuin harmillisesti kuitenkin missaamaan sen kaiken muun tapahtumisen keskellä, höh. Meitä lähimmät vesijuoksumatot on Marttilassa ja Ypäjällä, ei siis mahdottoman kaukana. Haluaisin viedä Riksun ja Riiviön vesijumppailemaan, katsotaan koska saan aikaiseksi.

Messuilla viihdyin varsin hyvin. Olin paikan päällä ensimmäistä kertaa, ja niin taisi olla moni muukin sillä messuilla tehtiin uusi kävijäennätys. Kahden hallin "shoppailuareenalla" kävi välillä kova kuhina ja ruuhkalta ei voinut välttyä. Metsästin näilläkin messuilla W-healingin kinnersuojia, mutta niitä ei taaskaan löytynyt. Ihan ilman ostoksia en jäänyt kuitenkaan, kun mukaan tarttui Chia de Gracialta Not so sweet itch -yrttimix ja Hankkijan pisteeltä Relaxant Animalin rasvaa Riksulle kesäihottuman hoitoon. Puuilosta ostin vielä ohjat vain kahdeksalla eurolla!

Lauantain aikataulu ei venynyt ihan iltaan asti, joten suokkiorien show jäi näkemättä. Onneksi Pimun Vilskettä pääsee ihastelemaan myös kenttäkisoissa ;)

2 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä Wegeliuksen klinikasta. Jäi jotenkin tosi tympeä ja pettynyt olo. Juuri nämä samat asiat jäivät häiritsemään että suoraan laukasta aloitettiin. Katsomossa on kuitenkin monia todella nuoria ja lapsia joilla omia poneja, jotka tuskin ymmärtävät mitä tällä haettiin ja lähtevät suoraan laukkaan ja esteitä kohti. Myös oli pettymys kuulla, että Wegelius on hommannut treeniin kannattimia joista puomi ei pääse tippumaan (ainakaan helposi), samaan aikaan kun lajista yritetään tehdä turvallista. Ja myös se särähti korvaan, että raippaa tulee käyttää kovaa. Ammattilaiselta tämä on ihan ok jos hevonen tosiaankin tekee virheen, mutta ei nuorelta joka yleensä on tehnyt virheen ja rankaisee hevosta.

  Hienoa, että uskallat kirjoittaa rehellisesti mielipiteen! Messuilla oli muuten todella kiva fiilis ja ihmisiä riitti! ..toivottavasti ensivuonna valitaan parempi klinikan vetäjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, enemmän sitä selitystä miksi ja miten joku juttu tehdään olisin kaivannut. Kannatinkommentti oli kyllä aika raju!

   Parempaa klinikan vetäjää toivotaan täälläkin ensi vuodeksi :)

   Poista