torstai 31. heinäkuuta 2014

Nuorella maastareita

Edellispäivänä iltapuhteeksi varustin Röllin ja mentiin vielä hyppäämään maastoesteitä. Aiemmin päivällä olin vaihtanut yhteen laavuun uudet havut vanhojen kuivuneiden keppien tilalle.

Aloitettiin verryttelyt ensin kentällä. Käynnissä ja ravissa Rölli tuntui kivalta ratsastaa, mutta laukassa se oli vähän vahva ja vauhti päällä. Otin pari ekaa hyppyä ravissa pystylle, sitten laukassa. Laukassa lähestyessä Rölli taas nosti päätää ylös ja kontrolli vähän kaikkosi. Okserin hyppäsin myös ensin kerran ravista ja pari kertaa laukasta. Tarkoitus oli istua aika syvälle satulaan ja istunnalla pitää vastaan ettei laukka vain leviä pitkäksi ja vallattomaksi. Okserille Rölli valui vähän vasempaan reunaan ja hippasen turhan lähelle. Laukasta raviin siirtyessä jättipää painoi aika lailla. Näissä tilanteissa jään liiankin helposti vain vetämään vaikka pitäisi hellittää välillä ja ratsastaa jalalla jotta takapää tulisi paremmin alle ja etupää kevenisi.Laitoin turvaliivin päälle ja sitten niille maastoesteille. Piti mennä ensin laitumelle hyppäämään minitukkia pari kertaa, mutta hevoset oli ehditty jo laittaa pihalle, joten ei päästy sinne. Siispä ekaksi maastariksi otettiin hieman normaalia puomiestettä kapeampi tukki, joka on loivassa mäessä. Tultiin se muutama kerta ensin ylämäkeen, sillä ylämäkeen on yleensä helpompi hypätä kuin alamäkeen. Alamäkeen vaaditaan hevoselta (sekä toki ratsastajalta) parempaa tasapainoa, hevosella täytyy pitää turpaa ylhäällä eikä ratsastaja saa lähteä liikkeen edelle.

Ensimmäiseksi maastoesteeksi kannattaa valita helppo joku helppo este. Tukit ovat tähän hommaan hyviä, sillä hevosten on helppo hahmottaa ne.


Lähestyttiin tukkia ensin ravista. Rölli jäi vähän mutkalle, eikä tuntunut tajuavan että lähestyttävä tukki pitäisi hypätä, vaan se meni oikealta ohi. Toisella kertaa edelleen oli vähän mutkia lähestymisessä, mutta nyt itse pidin suunnitelmasta kiinni, rohkaisin kohti estettä ja ohjailin kiemurtelusta huolimatta tukkia kohti. Nyt päästiin yli, mutta Rölli tuntui jotenkin niin hölmistyneeltä, että hyppy oli kuin hidastetusta filmistä. Etupää hyppäsi hyvin yli, mutta takajalat vain roikkuivat mukana. Röllille paljon kehuja ja uudelleen vielä ravista. Nyt meni jo sujuvammin, joten seuraavat pari kertaa laukassa. Otettiin useampi toisto tähän, sillä nuorelle halutaan rutiinia ja itseluottamusta :)

Tultiin tukkia alamäkeen kerran, nyt heti laukassa. Rölli hiukan roikkui kädellä, mutta ei ollut onneksi ihan niin etupainoinen kuin toisinaan. Tukin ylitys alamäkeen onnistui suht sujuvasti, joten jatkettiin matkaa seuraavalle esteelle.

Tukin jälkeen siirryttiin banketille harjoittelemaan alashyppyä. Meidän banketti on niin matala, että usein loppukäynneissä ja talutuslenkeillä mennään joko alashyppyä tai ylöshyppyä. Rölli on mennyt sitä ihan 3-vuotiaasta asti, joten tuttua hommaa. En tiedä johtuuko se siitä, että en pelkää bankettia, mutta kaikki mun hevoset on tehnyt sen tosi hyvin alusta asti. 

Tärkeintä mun mielestä on alashypyillä on pitää hevonen suorana molemmilla ohjilla sekä edetä sujuvasti eteenpäin kokoajan. Tottumattomat hevoset joskus pelkäävät tai eivät hahmota alashyppyä, jolloin ne jäävät steppaamaan banketin reunalle. Ekalla kerralla voi tulla vaikka ihan käynnissä jolloin hevonen ehtii nähdä "pudotuksen". Alashypyssä ratsastajan täytyy pysyä aika pystyssä ja ajatella eteen. Vaikka ohjalla täytyy antaa hevoselle vähän tilaa venyttää kaulaa, täytyy silti pitää tuntumaa.Meidän banketti on siitä kiva, että yksi sivu on vain luiska. Luiskasta pääsee ratsastamaan helposti kohti alashyppyä. Alashypyssä hevosen tulisi vain pudottautua, ei niinkään hypätä. Yleensä ne hevoset jotka siellä reunalla jo steppaavat, hyppäävät jättiloikalla ylös ja eteenpäin.  

Banketin toisella sivulla on mahdollisuus hypätä kunnon bankettia eli ensin ylöshyppy, askel banketin päällä ja alashyppy perään. Sitä ei kuitenkaan vielä Röllin kanssa harjoiteltu tällä kertaa.


Alashypyltä siirryttiin tarhojen väliselle kujalle, jossa meillä on pieni punainen laavu, kapea tukki ja viimeisenä tynnyrieste. Tultiin pari kertaa ensin yksittäin punaista laavua. Vähän Rölli taas kuumui lähestymisissä ja nosti päätä ylös, mutta este ylittyi ilman ihmettelyjä. 

Laavun jälkeen kävin näyttämässä tynnyriestettä Röllille, sillä ei olla sitä hypätty ennen. Vähän se tuntui herraa ihmetyttävän, joten se tulisi vaatimaan taas enemmän ratsastusta minulta. Hypättiin se myös yksittäin ennen kolmen esteen linjaa. Lähestyin nyt jo laukassa yrittäen vain pitää Röllin suorana. Este jännitti Rölliä, joten se vähän jarrutteli mutta yli mentiin. Sitten tultiin kolmen esteen linja eli laavu, tukki ja tynnyri. Laavun jälkeen Rölli meinasi poistua oikealle toiselle kujalle, mutta ratsastin vain kohti seuraavia esteitä. Tukille paikka oli vähän lähelle ja hyppy oli vähän löysä. Tynnyri ylittyi jo ihan hyvin.
Linjan jälkeen hypättiin kuivahautaa pari kertaa. Hautakin ylittyy meillä loppukäynneissä, joten tuttu juttu. Tultiin ensin ravissa yksittäin, sitten seuraavalla kerralla jatkettiin loivaan alamäkeen ja tukin yli. Alamäkeen Rölli jäi vähän juoksemaan eikä pidätteet menneet ihan läpi, mutta ohjasin vaan tukille ja yli mentiin. Tultiin myös takaisin päin tukki ja laukassa haudan yli. Rölli teki tehtävät ihan sujuvasti.
Hautahyppelyiden jälkeen Rölli sai vähän levähtää kun käppäiltiin pikkukentälle. Siellä hypättiin pieni risuilla varustettu harmaa sianselkä kahdesti ja tukkikasa myös pari kertaa. Sianselälle Rölli kiihdytteli taas ja valui oikealle ulkoreunaan. Tukkikasa oli taas uusi este, vähän pohjaan tuli paikka mutta muuten hyvin meni.Lopuksi tultiin vettä ja vesitehtäviä. Ravailin ja laukkailin ensin ihan vaan veden läpi. Sitten tultiin ylöshyppyä vedestä. Meidän pienempi ylöshyppy vedestä on vähän hankalassa paikassa, sillä heti ylöshypyn jälkeen täytyy kääntyä vasemmalle. Muutaman metrin päässä ylöshypystä on nimittäin jo kentän aita ja sen takana puomiteline. Nuorella hevosella on mun mielestä tärkeää päästä jatkamaan sujuvasti eteenpäin esteen jälkeen, mutta se ei tässä ihan toteudu.

Tultiin ensin käynnissä ja sitten ravissa pari kertaa ylöshyppy. Rölli laiskotteli aika lailla ja hyvä kun jaksoi jalkansa nostaa vedestä ylös :D Lopuksi tultiin vielä pari kertaa vesi toiseen suuntaan ja perään laavu pikkukentälle. Ekalla yrittämällä Rölli oli veden jälkeen ihan kuutamolla suunnasta ja tehtävästä joten ei päästy esteelle päinkään. Toisella yrittämällä reitti oli paremmin hallussa ja ylitettiin laavu helposti.Harrasteen esteistä meillä on vielä hyppäämättä isompi harmaa sianselkä, kapea mökki ja kahden muurin linja. Rölli teki ihan hyvää työtä, mutta kuuma keli väsytti nuorukaista sen verran että jätettiin loput esteet suosiolla seuraavalle kerralle. Tämä oli kuitenkin vasta Röllin toinen kerta maastareilla.

Mitä tykkäsitte kun olin ripotellut videoita pitkin postausta? Oliko liikaa pätkiä? Tuliko liian pitkä postaus? Ideana tässä mulla oli vähän opetusmateriaalin tyylisesti näyttää heti tarinoinnin perään miten meni. Tein näistä viidestä videosta myös soittolistan Youtubeen, jos joku haluaa katsoa ne peräkkäin.

12 kommenttia:

 1. kivan näköstä :) mä ainaki tykkän kattoo ennemmin tällei pikku pätkinä videoita, en aina jaksa pitempää kattoo putkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aattelin että tähän postaukseen ainakin sopisi näin pätkät väleihin :)

   Poista
 2. Todella kiva ja hyvä postaus! Tämä oli just hyvä tämmöinen opetus postaus ja videot sopivat tosi hyvin väleihin! Kivaa kun selit banketista miten hevosen tulisi mennä ja miten ratsastajan. Tosi hyvä postaus siis!! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvin rakennettu ja suunniteltu postaus :-) Ehdottomasti kivempi ainakin tällaisessa tarkoituksessa laittaa videot pätkiin ja ripotella tekstin sekaan. Muutenkin kiva aihe, mullakin "nuori"(=raaka) suokki joka hypännyt nyt pari kertaa maastareita :-)

  Liityin muuten lukijaksikin!
  parlahastar.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Tää oli just hyvä näin!
  Ollaan nii jäljes, oma 4v hyppää 40cm eikä sitäkää olla kokeiltu viel ratana.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikäs kiire tässä :D Parempi pikkuhiljaa ja luottavaisin mielin kuin kiireellä :)

   Poista
 5. Tooosi hyvä postaus! Hyvät kuvat, hieno heppa ja ratsastus mukavaa katsottavaa :) tykkäsin myös lyhyistä video pätkistä tekstin seassa, pysyy paremmin 'mukana'

  VastaaPoista
 6. kovat kuolaimet jo nuorena..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mun mielestä on parempi käyttää vahvempaa kuolainta jolla hevosen saa kontrolliin kuin väkisin yrittää peruskuolaimilla jotka ei toimi. Nämä pelhamit on meillä nyt käytössä, kun hevonen on vielä voimaton eikä tule niin helposti pidätteestä takaisin. Toki tavoitteena olisi päästä ratsastamaan mahdollisimman pehmeällä kuolaimella :)

   Poista