sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 9.-10.7.

Viime viikon lauantaina suunnattiin toisen kerran tänä vuonna Niinisaloon kisailemaan kenttää. Mukaan lähti Rölli, jonka kanssa osallistuttiin tuttariin. Luokka oli samalla Lounais-Suomen aluemestaruusluokka hevosratsukoille.

Pitkästä aikaa oli luksusta, kun startti oli vasta iltapäivällä. Aamulla sai nukkua vähän pidempään ja ehdin jopa ommella Röllille sykeröt. Tosin niistä tuli (kuten aina) varsin kammottavat, mutta saivat kelvata.


Kouluverkkaan olin varannut noin 45 minuuttia ja se toimi hyvin. Tällä kertaa olin oikein laatinut verkkaan suunnitelman, jonka kotitreenissä olin huomannut toimivaksi. Alkuun käynnissä töitä niin kauan, että hevonen oikeasti kuuntelee molemmat ohjat ja molemmat jalat. Sitten vasta raviin. Ravissa ensin liioitellun hitaasti, paljon paljon ympyröitä ja voltteja. Jumppailuja toteutettiin myös avoilla, suluilla ja väistöillä. Erityisesti suunnanvaihdot volttikahdeksikolla ja kiemuraurilla on vaikeita, joten niitä hiottiin.

Laukassa keskityttiin siihen, että nosto tulee heti avusta ja heti eteenpäin. Ympyröillä Rölli oli ensin taas varsin vastahakoinen kääntymään, mutta ratti alkoi toimimaan paremmin työskentelyn myötä.

Ravityöskentelyssä verkan puolella istuin harjoitusravissa, ja samaa panostusta jatkoin radan puolella. Ennenhän olen Röllin kanssa kaikki kenttäkisojen kouluohjelmat keventänyt, mutta nyt tuli siihen muutos.


Kouluohjelmana meillä oli taas Helppo B:3, siis kiemurtelurata ilman keskiravia ja -laukkaa. Heti alkuun Rölli lähti vähän hätäilemään ravissa, ja liikahteli vielä tervehdyksessäkin. Volttikahdeksikosta ja 4-kaarisesta selvittiin ihan ok, vaikka vaikeus säilyttää tasainen tuntuma näkyy aina suunnanvaihdoissa. Laukasta saatiin seiskaa ja 6,5, vaikka se onkin tällä hetkellä jotenkin vaikeinta meille. Käynti vapain ohjin on yleensä Röllille helppoa ja se rauhoittuu siinä hyvin, mutta tällä kertaa meno ei ollut niin rentoa. Keskikäynnit taas tuttuun tapaan olivat kiireisiä ja ekassa pätkässä tuli tahtirikkokin melkein raville asti. Kaikissa askellajeissa, mutta varsinkin käynnissä, Rölliä on vaikea saada ihan täysin suoraksi. Etenkin lavat on jotenkin kontrollin ulottumattomissa. Noh, jatkamme edelleen treenejä.

Kuvat koulu- ja esteradalta © Kati Ylitalo

Olin ihan tyytyväinen koulurataan, vaikka tietysti se olisi voinut olla edelleen tasaisempi ja tahdikkaampi. Oli kiva kuitenkin huomata, että oltiin tuomarien kanssa samoilla linjoilla.

Tuomari C: "Mukavan oloinen suoritus, käyntiin  lisää irtonaisuutta" 64,54 %
Tuomari E: "Laadukas, hieno sh. Vielä hieman lisää suoruutta. Tasaisuutta eteen. Lupaava." 66,59 %

Yhteistulos 65,57 % (-51,6) riitti jaettuun 8. sijaan koulun jälkeen.Tuttarin estevuoro alkoikin varsin sopivasti melkein heti meidän kouluvuoron jälkeen. Ehdittiin käydä rauhassa hokittamassa ja vaihtamassa varusteita, ennen kuin suunnattiin takaisin armeijan alueelle. 

Otin pari hyppyä sekä pystylle että okserille. Pystyin hyvin ratsastamaan jalalla loppuun asti, mutta sitten se tuntuma taas unohtui. Ilman tuntumaa Rölli pääsi pitkäksi ja teki erittäin laakoja hyppyjä ja valui lähelle esteitä. Kerran vaan tuli puomi mukaan, joten suunnattiin radalle.


Rata ei lähtenyt kovinkaan mallikelpoisesti liikkeelle, sillä olin jo työntämässä kaukaa, kun taas Rölli teki pikkuaskeleen. Mutta hei, ei tullut puomia! Kakkoselle tultiin jo vähän paremmin. Kakkosen jälkeen kaasu hirtti vähän kiinni eikä Rölli oikein kääntynytkään kohti kolmosta. Vasempaan laitaan ja laaka hyppy, mutta nollalla edelleen jatkettiin.

Kunnes sitten olikin sarjan vuoro. Edelleen Rölli valui kaarteessa ulos, eikä laukkakaan ollut paras mahdollinen. Pikkuaskeleella sisään, puomi alas takajaloilla. Olin taas työntämässä sarjavälissä eteen, mutta Rölli ei ollut samalla suunnitelmalla menossa, vaan tikkasi yhden laukan väliin toisen askeleen ja lähinnä ylöspäin b-osalla. Kiikuin kyydissä hädin tuskin, mutta onneksi laskeuduin episodin jälkeen takaisin satulaan. Vitoselle oli pakka edelleen varsin sekaisin, mutta selvittiin yli.

Loppuradalla Rölli laukkasi aika kiireisesti ilman selkää. Kuitenkin pystyin ratsastamaan välit kuten olin suunnitellut ja oltiin jopa melkein keskellä esteitä.


Rataestetulos tiputti meitä tuloslistalla kevyet 20 sijaa (sijalle 27./41), joten haaveen aluemestaruusmitalista sai heittää jo menemään.

Sarjan ylittäminen oli vaatinut vissiin sellaista akrobatiaa Rölliltä, että se oli onnistunut polkemaan hokilla vasempaan etujalkaan haavan ruununrajaan. Haava näytti aika rajulta, kun kaviolle oli valunut verta. Eläinlääkäri päästi jatkamaan maastoon, mutta suositteli yöksi haudetta jalkaan. Puhdituksessa ilmeni, että haava oli onneksi aika pieni ja harmiton. Meillä ei ollut betadinea mukana, mutta onneksi saatiin Röllin yöpymispaikasta tarvikkeita käyttöön.


Rölli arkoi haavaa vähän esteradan jälkeisessä puhdistuksessa, mutta sunnuntai aamulla se ei enää häirinnyt. Haava oli pysynyt puhtaana ja lähtenyt parantumaan hyvin. Rupea oli alkanut muodostumaan mukavasti, joten uskallettiin laittaa buutsi jalkaan ja lähteä maastoon.

Tuttarin rata oli muuten sama kuin toukokuussa, mutta nyt järvestä tultiin pois ylöshypyllä. Toukokuun kisoissa ylöshyppy oli vain helpossa, mutta nyt myös tuttarissa. Kuvasin radan esteet, vaikka olisihan sitä voinut käyttää niitä aikaisempiakin kuvia :D


Verkassa Rölli oli aika kiireinen. Vähän kipinää tuli muista hevosista, mutta ei niin paljoa kuin esimerkiksi viime Niinisalon kisoissa. Verkkaesteet Rölli hyppäsi hyvin. Varsinkin sianselälle tuli tosi hyvät paikat ja onnistuneet hypyt :)

Seuraavat kuvat © Laura Iltanen ja Kati Ylitalo.


Meinasin myöhästyä lähdöstä, kun ajattelin taas, että mua ennen olisi vielä yksi ratsukko. Selvisi myöhemmin, että meitä edeltävä numero ei tosin startannut edes maastoon. Onneksi olin lähellä lähtöaluetta, kun meille kuulutettiin 30 sekuntia aikaa starttiin. Ravailin lähtöviivaa kohti ja ehdin ottaa käyntiinkin siinä vielä. Kello käyntiin ja menoksi!

Rata meni oikein mallikkaasti. Kolmoselle tultiin vähän pohjaan, mutta olin varautunut, joten oltiin Röllin kanssa samassa ideassa. Banketin jälkeen uruille tein 6 laukkaa viiden sijaan, joten tultiin vähän lähelle. Muuten päästiin etenemään kivasti :) Hauta meni hyvin, samoin mökkisarja sujuvasti suunnitellulla askelmäärällä.

Ennen vettä otin laukkaa kiinni ja tultiin tarkoituksella lähemmäs esteitä nuolenpäällä ja varsinkin kulmalla, että ehdittiin kääntyä ja himmata alamäkeen. Tukkikasa veteen hyvin, eikä edes osuttu ihan kaikkiin oksiin. Ylöshyppy vedestä meni tosi helposti, Rölli oli ihan pro! Rantaravintolalle paikka osui hyvin ja viimeinen trippelikin ylitettiin sujuvasti. Maalissa oltiin 4 sekuntia ennen ihanneaikaa, joten vauhtikin oli oikein passeli.


Maastorata oli tuttu juttu muillekin, eikä estevirheitä tullut paljoakaan. Puhtaalla maastolla noustiin sijalle 15, kun luokassa sijoittui 11 ratsukkoa. Aluemestaruustaistossa taidettiin olla seitsemänsiä, joten mitaleille ei ollut asiaa. Maastosta jäi kuitenkin hyvä mieli ja sehän tässä lajissa on tärkeintä :)

2 kommenttia:

  1. Kiva kisapostaus taas, onneksi maasto sujui vaikka rataesteet eivät puhtaasti menneetkään! Missä teillä on seuraavat kenttikset? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Seuraavat kenttikset on viel mietinnässä. Vähän houkuttelisi Kangasala tai Kerava, mutta en oo vielä päättänyt että mennäänkö jompaan kumpaan vai valmistellaanko enempi Kasvattajakisaan koulun ja rataesteiden parissa.

      Poista