tiistai 26. heinäkuuta 2016

2-tason kenttäkutonen

Viime sunnuntaille olin alun perin suunnitellut tuttaria Hattulan kenttäkisoissa, mutta Niinisalon kisojen jälkeisellä viikolla Röllille iski imppari vasempaan takaseen jostain ötökänpuremasta tms. En uskaltanut ilmoittautua Hattulaan, kun imppari vielä vaikutti jalassa. Sulfakuurilla se onneksi parani nopeasti, mutta ilmoittautuminen oli jo mennyt umpeen. Niimpä vaihdettiin suunnitelmaa ja ilmoittauduttiin Wiurilan Hevosurheilijoiden koulukisoihin. Nurmikisoissa startattiin lauantaina 2-tasolla helppo A, jossa ohjelmana oli Kenttäkilpailuohjelma nro 6. Röllin toinen helppo A ja samalla eka helppo A 2-tasolla.

Kaksi vuotta sitten käytiin Riksun kanssa näissä samaisissa kisoissa starttaamassa eka aluetason helppo A. Silloin Riksu teki kahdella rikolla 58 % suorituksen. Nyt Röllin kanssa tavoitteena oli toki pistää paremmaksi ja tehdä yli 60 % tulos.

Ainahan tavoite on suorittaa niin hyvin kuin pystyy, mutta viime aikoina on ollut hieman hankaluuksia niinkin perusasioissa kuin volttien kääntämisessä ja taivuttamisessa. Lisäksi Rölli on tehnyt kotitreenissä omin luvin laukanvaihtoja kolmikaarisella. Niimpä realistisilla mielin ei odotettu ihmettä näissä kisoissa.


Ilma oli lauantaina todella painostava ja lämmin. Ötököitäkin pörräsi ympärillä. Olosuhteista huolimatta Rölli tuntui verkassa ihan mukavalta. Vähän ravissa juoksenteli paikoitellen, mutta pysyi koko ajan kuitenkin oikein päin. Startin lähestyessä Rölli alkoi vähän painaa kädelle eikä pidätteet menneet aina ihan perille asti.

Kuvat kisaradalta © Henni-Leena Helenius


Radalla Rölli tuntui ravissa aika kiireiseltä. Sellaiselta, että jos en pidä kädellä, niin se ampaisee omille teilleen. Koko radan ajan jäinkin liiaksi kädellä suuhun kiinni, minkä seurauksena Rölli aukoi suutaan protestina. Ekassa keskiravissa etenkin jäin vain ohjaan roikkumaan, jolloin Rölli ei päässyt venyttämänään kaulaa eikä askeltakaan niin paljon. Kaipaisin vähän armoa tähän ohjelmaan, mutta ei, molemmat pitkän diagonaalin keskiravit esitetään keventämättä.


Ekaan väistöön (oikealle) Rölli ei meinannut lähteä ristiaskelille, vaan heittäytyi vain mutkalle. Vasemmalle lähti paremmin sivulle, mutta askellus oli aika hätäistä. Pysähdys lyhyellä sivulla onnistui pisteessä, mutta peruutus lähti aivan vinoon.

Laukka ei ollut aivan meidän parhainta osaamista. Volteilla takaosa valui taas ulos. Kolmikaarisella iloitsin, ettei tullut vaihtoja, mutta olisi pitänyt keskittyä vielä paremmin reittiin ja tahdikkaampaan poljentaan. Molemmat keskilaukat lähti enemmän kiireiseen vauhtiin kuin askeleen pidentämiseen. Loppuun vielä harmittava moka, kun pysähdys lopputervehdykseen laukasta ei onnistunut ryhdissä eikä ilman raviaskeleita. Rölli on kotona tehnyt oikein hyviä pysähdyksiä, mutta nyt oli turhan kiire ja valmistelu jäi puutteelliseksi.

Vaikka radassa olikin paljon korjattavaa, olin ihan tyytyväinen. Pystyin istumaan kyydissä ja Rölli pysyi suht hyvin avuilla. Ei tullut rikkoja! Omaa istunnalla vaikuttamiseen täytyy panostaa enemmän, jotta pääsisin tuosta ohjassa roikkumisesta eroon.


Tuomari C: "Mukavia pätkiä. Ajoittain tipahtaa edestä turhan matalaksi. Enemmän ajatusta ylämäkeen." 58,75 %
Tuomari E: "Näyttävä suomenhevonen. Varo ravilisäyksissä, ettet yritä liikaa. Laukkaan kaipaisin lisää pyöreyttä, välillä jää liian lyhyeksi niskastaan. Kiinnitä huomiota siihen" 63,54 %

Viiden prosentin ero on aika paljon, mutta selittyi tehtävien kommenteissa. Päätuomari rokotti rohkeammin etupainoisuudesta ja suun aukomisesta. Molemmat kaipasivat volteilla rehellisempää taipumista sekä väistöissä selvempiä ristiaskeleita ja tasaisempaa tahtia.

Yhteistulos oli 61,146 %. 21 ratsukon luokassa meidän tulos riitti sijalle 13.

8 kommenttia:

 1. mitä riksulle kuuluu? :) meettekö kenttäkisoihin lähiaikoina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riksulle kuuluu ihan hyvää :) Pitääkin tehdä joku kuulumispostaus! Luulen, että elokuu pyhitetään koulu- ja rataestetreenille (ja ehkä kisoille). Ehkä syyskuussa sitten taas kenttäkisoihin

   Poista
 2. Huh, kylläpä "sahaat" aika tehokkaasti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep... Ja se korostuu varsinkin, kun ohja pääsee pitkäksi. Volteilla on mulle tosi vaikeaa pitää tasaista kättä, etenkin kun unohtuu se jalalla ratsastaminen. Mutta yritetään treenata tasaisempaan tuntumaan!

   Poista
 3. Sun ratsastusta on kyllä aina niin mukavaa katsella, niin tasaista ja siistiä! (vaikka aikaisemmin on joku kommentoinut käden liikettä, se ei kuitenkaan näyttänyt mitenkään sahaamiselta, enemmän turhan suurelta kuolaimen liikuttelulta, näitä sattuu ja opitaan taas!)
  Etenkin ravilisäykset oli jotenkin mun makuun, ne oli tahdikkaat ja hevonen ei juossut, vähän kiireisen oloinen ehkä, mutta jalat menivät hienosti tahdikkaasti jos mietiään mitä usein suomenhevosten lisäykset näyttävät :)
  tsemppiä jatkuun ja toivottavasti ötökät pysyvät nyt kaukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kommentistasi :) Tarkoitus tosiaan ei ole mitenkään sahata, vaan kädet (varsinkin vasen) elää välillä omaa elämäänsä.
   Mä tykkään kanssa Röllin ravilisäyksistä, vaikka tässä ne ei ihan nappiin menneetkään. Huomattavasti parempi työntö kuitenkin kuin esimerkiksi Riksulla.

   Poista
 4. Vitsit kun näyttää hyvältä!!

  VastaaPoista