tiistai 12. heinäkuuta 2016

Finnderby ja kenttäkisat

Heinäkuu startattiin kenttäratsastuksen parissa Ypäjällä, tosin vain turistina tällä kertaa. Vähän apulaisen ja kuvaajan hommiakin mahtui mukaan. Finnderbyn kenttäkisat koostuivat kansallisista yhden ja kahden tähden luokista, joissa kummassakin riitti jännitettävää. Sanna ja Manu kilpailivat yhdessä tähdessä ja sennujen SM-mitalia jahtaamassa olivat Ruotsista kotimaan reissulle lähteneet Emmi ja Samu.

Perjantai alkoi heti aamusta kouluosuudella. Pilvisyys teki tunnelmasta vähän harmaan, mutta onneksi sadekeliltä vältyttiin. Kameran kanssa viihdyin puoleen päivään asti enemmän ja vähemmän Hiekkalaatikon laidalla. Este- ja kouluratsastusta oli tarjolla muilla kentillä, mutta pysyttelin itse pääasiassa kenttäratsastuksen parissa.


Kouluosuuden jälkeen evästettiin ja käytiin kiertämässä kahden tähden rata Emmin ja äitinsä Päivin kanssa. Kahden tähden esteet oli jo ihan esteen kokoisia!

Estekoe alkoi yhden tähden vuorolla. Yllättävän paljon tuli virheitä, sillä 18 lähtijän joukosta vain kaksi ratsukkoa selvitti radan nollana. Kahdessa tähdessä luku oli sentään hieman parempi 4/12. Nythän kisa käytiin lyhyen kaavan mukaan kahtena päivänä. Mitkäköhän lukemat olisi olleet pitkässä kisassa kolmantena päivänä?


Perjantaina estekokeen jälkeen pidettiin ratsastajien tiedotustilaisuus koskien uutta (Suomen ensimmäistä?) hajoamismekanismilla varustettua maastoestettä. Suomen tämänhetkiset säännöt eivät ole päivittyneet FEI:n sääntöjen mukaan, vaan ne laahaavat perässä. Ero tässä tapauksessa koski juuri hajoamismekanismin laukaisemista. Suomen sääntöjen mukaan hajoavan esteen pudottamisesta tulisi 21 virhepistettä (jolloin tulos ei olisi kvaalikelpoinen), kun taas FEI:n sääntöjen mukaan virhepisteitä tulisi 11. Seppo Laine teknisenä asiantuntijana ajoi asiaa, että noudatetaan tässä kisassa FEI:n sääntöjä. Keltään ei tullut vastaväitteitä, joten sillä mentiin. Mun mielestä tosi hienoa ratsastajien edusta välittämistä :)

Kävelin ja kuvasin molempien kenttäluokkien radat ihan mielenkiinnosta tänä vuonna, kuten viime vuonnakin. Kuvat mun kuvasivulla.


 Ehdin seurata hetken verkkaa ennen sijoittautumista radan varrelle. Yhden tähden tsekkasin suurimmaksi osaksi ison veden äärellä, kun taas kahdessa tähdessä ensin katselin muutaman ratsukon suorituksen Derby-kentällä Mannerheim-esteen ylityksessä. Emmin vuorolla kirmasin Derby-kentältä isolle vedelle tsekkailemaan. Onneksi kahden tähden maasto kierteli sen verran metsässä ja Päivärinteen laitumella, että jopa minä naksuvine nilkkoineni ehdin perille ja jopa hetken hengähtämään ennen ratsukon saapumista tehtävään.

Yhdessä tähdessä luokkavoitto sekä nuorten ratsastajien SM-mitali meni arvatenkin taitavalle Eirin Losvikille. Kahdessa tähdessä Sanna Siltakorpi hallitsi ylivoimaisesti ja nappasi vaatimattomasti kolmoisvoiton sekä senioreiden SM-kultaa.

Apulaisen näkökulmasta meni myös oikein hyvin! Sanna ja Manu nousivat hienosti puhtaalla maastolla yhdessä tähdessä kolmanneksi. Emmi ja Samu olivat Mannerheimin CNC** kenttäkisassa neljänsiä ja sen lisäksi ratsukko onnistui nappaamaan senioreiden SM-hopeaa. Oli hieno reissu Finnderbyyn!

6 kommenttia:

 1. Keravalla oli viime vuonna vai peräti jo toissa vuoden PM:ssä ekaa kertaa hajoava maastoeste, kuten myös viime kisojen helpossa luokassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, olen siis minäkin aikaani jäljessä. Kiitos infosta! PM-kisoissa olinkin katsojana, mutta en kävellyt rataa (kuten viime kisoissa helpon rataakaan), niin jäi huomaamatta. Keravalle iso peukku turvallisuuden parantamisesta :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mannerheim-suvun tunnuksella varustettu este kuuluu aina Mannerheim-kisan maastorataan ja tällä kertaa se oli sijoitettu tuohon Derby-kentän kukkulalle. Toiseksi viimeisessä kuvassa Emmi ja Samu juuri sitä ylittämässä :)

   Poista
 3. Saako mainita, miten upeita olitte Röllin kanssa 10.7 Niinisalon KV kenttiksissä! En tiedä olitko itse ratsastamassa, mutta todella vauhdikkaasti te meidän kameraväen ohi rymistitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me siellä yhdessä Röllin kanssa vilistettiin :) Postaus Niinisalon kisoista onkin juuri työn alla, joten tarkempaa raporttia tulossa piakkoin!

   Poista