maanantai 8. syyskuuta 2014

Kasvattajakilpailu 2014

Kauden suurimmat rahapalkinnot jaettiin Suomenratsujen Kuninkaallisissa Kasvattajakilpailussa. Kasvattajakilpailuun maksetaan osallistumismaksuja joka vuosi kuuden vuoden ajan ja nämä rahat sitten jaetaan kisassa palkintoina. Tänä vuonna taisi olla ennätyspotti jaossa: reilu 17 tonnia!!! Sekä estepuolen että koulupuolen voittajalle palkintorahoja oli jaossa 3800 euroa! (Kasvattajakilpailun säännöt)

Riksu osallistui tosiaan molempiin lajeihin. Koulupuolelle en itse uskaltanut lähteä kokeilemaan onnea, joten Riksu pääsi esiintymään Maija kuskinaan. Esteillä ratsastin itse pienestä jännityksestä huolimatta.


Kasvattajakisa starttasi meidän kohdalla vasta puolen päivän jälkeen lauantaina, kun Maijan ja Riksun vuoro oli 12.40 ryhmässä toisena. Ensimmäisessä osakilpailussa kouluohjelmana oli helppo B -tasoinen FEI:n kenttäkilpailuohjelma poneille 1993/2009.

Oli varsin jännittävää olla nyt itse kameran takana vain katsomassa Riksun menoa! Onneksi Youtube ystävällisesti osaa ehdottaa videoihin tärinän korjaamista ;)Riksu näytti ainakin omaan silmään kulkevan kivasti niin verkassa kuin radallakin. Tuomarit eivät olleet kaikki ihan samoilla linjoilla arvosteluissaan: tuloksena 68%, 64% ja 60%. Keskiarvoksi tuli kuitenkin sitten 64,13% joka oikeutti 1. osakilpailun 5. sijaan 37 lähtijän luokassa! :)

Tuomarikommentteina kaivattiin lisää irtonaisuutta ja elastisuutta. Riksua kehuttiin kauniiksi hevoseksi :) Papereissa oli numeroita kohtuu isolla skaalalla 4,5-8. Kasi irtosi jälkimmäisestä vastalaukasta ja 4,5 tuli lisätystä käynnistä.


Palkintojenjako järjestettiin juuri silloin, kun Maija oli jo valmistautumassa koulumestaruuteen toisella hevosella, joten Riksu jätti kunniakierroksen väliin.

Koulusuorituksen jälkeen oli muutama tunti odottelua ennen esteitä. Kierreltiin vähän expossa ja katseltiin Derbykentällä kisattavaa Samuli GP -luokkaa.

Esteluokka alkoi kello 16.45. Kävin kävelemässä radan oikein huolella, sillä nyt jos koskaan olisi tärkeää opetella reitit ja askelmäärät kunnolla. Ensimmäisen päivän estekorkeus oli 90 cm ja arvostelu A.1.0. eli puhtaat ovat ykkösiä ajasta riippumatta. Verkka oli molempina päivinä Derbykentän päässä hiekkakentillä.


Verkassa Riksu tuntui kivalta ratsastaa, se reagoi hyvin sekä jarruun että kaasuun. Otin muutamia hyppyjä pystylle ja okserille. Hypyt tuntuivat hyviltä eikä Riksu tiputellut puomeja. Ennen radalle lähtöä se onnistui kuitenkin jotenkin tallaamaan oikean etukengän mutkalle. Päätin kuitenkin lähteä radalle, sillä nurmipohja kuitenkin on joustavampi kuin hiekka.

Ravissa meno tuntui paikoitellen epäpuhtaalta, enkä saanut kuin toisen laukan nousemaan... Tämä korkeus oli kuitenkin Riksulle vielä suht helppo, joten tuomarille tervehdys ja menoksi. Radan ajan olin itse vähän jännitynyt kenkäongelmasta johtuen enkä pystynyt keskittymään kuin este kerrallaan. Otin paikat suosiolla mielummin läheltä kuin kaukaa. Riksu eteni hyvin eikä epäröinyt yhtään, mitä ehtisin jo pelkäämään. Päästiin puhtaasti maaliin, mahtava Riksu teki miehen työn haasteista huolimatta. Heti radan jälkeen tulin alas ja lähdettiin kohti traikkua irrottamaan kenkää.

En päässyt traikulle asti, kun jo kutsuttiin palkintojenjakoon. Tuomari ei oikein ilahtunut kun tulin ilman hevosta, mutta ymmärsi kuitenkin syyn. Puhtaita ratoja oli 7, kun luokassa starttasi 17 ratsukkoa. Huomiselle siis jatkettaisiin jaetulta 1. sijalta :)


Lauantain ruusukesaalis

Lauantai-iltana kotona iskä kengitti Riksulle kengän takaisin, joten päästiin jatkamaan sunnuntaille suunnitelman mukaan.

Sunnuntaille startattiin melkein käänteisessä paremmuusjärjestyksessä lauantain tulosten perusteella. Vain melkein siitä syystä, että ratsastajilla oli laatuarvosteluissa ja muissa luokissa hevosia esitettävä. Estepuolelle osallistuvia hevosia oli siirretty myös oikeaa vuoroaan aikaisemmaksi, että ne ehtisivät levähtämään ennen seuraavaa koitosta. Siksi Riksukaan ei startannut viidenneksi viimeisenä, vaan täsmälleen samaan aikaan kuin lauantaina.

Toisessa osakilpailussa kouluohjelmana oli tälläkin kaudella monesti tahkottu Kenttäkilpailuohjelma nro 6. Mua ainakin jännitti jo lauantaista enemmän...Rata alkoi hyvin ja jatkui sujuvasti toiseen väistöön asti. Siinä kävi pieni työtapaturma, nimittäin Riksulle tuli justiin kakkahätä... Seuraavaksi pisteitä lähti monen monta käyntiosuudella. Riksun toinen takajalka otti välillä lyhyempää askelta, joten kolmosia ja nelosia sateli siitä :( Käynnin jälkeen Riksu nosti myös väärän laukan, höh. Kolmikaariset kiemurat sen sijaan sujui hyvin. Käynnin epäsäännöllisyys laski myös alapisteissä askellajien numeroa.

Tällä kertaa kaikki tuomarit olivat enemmän samoilla linjoilla. Tuloksena 60%, 60%, 61%, 61% ja 59%. Keskiarvoksi siis 60,417 %. Sijoitus toisessa osakilpailussa 20./37.

Kasvattajakilpailun kokonaiskilpailussa Riksu ja Maija sijoittuivat sijalle 10, kun 13 sijoittui. Tälläkin kertaa skipattiin palkintojenjako, sillä oltiin jo valmistautumassa esteille.


Sunnuntaina esteille lähdettiin käänteisessä järjestyksessä lauantain lähtölistan mukaan. Meidän vuoro oli siis kolmantena, koska lauantaina lähdettiin kolmanneksi viimeisinä. Olin taas hyvissä ajoin käynyt kävelemässä radan. Rata alkoi samoilla tehtävillä kuin aikaisemmin päivällä kisattu Hippoksen 110 cm luokka, jossa tuli varsin paljon puomeja ratsukoille. Mun mielestä molempien päivien radat oli aika haastavia, koska tehtävät tulivat nopeasti toistensa perään. Monet tehtävät olivat kyllä sellaisia, joita Annankin tunneilla on harjoiteltu, joten pitäisi onnistua.


Kuulin verkassa, että monet sanoivat hevostensa olevan jo aika väsyneitä. Varsinkin molempien lajien kisaajat olivat uupuneita. Riksussa ei väsymyksen merkkejä näkynyt yhtään, hyvä kun sain sen kävelemään Derbykentällä. Riksu oli ihan intsinä, kummallista :D

Rata ei alkanut kovin vakuuttavasti, sillä heti ykköselle tulin ihan sokeana ilman minkäänlaista ideaa ponnistuspaikasta. Onneksi Riksu hoiti homman, vaikka tultiin pohjaan. Kakkoselta eteenpäin lähti sujumaan jo paremmin. Vitoselle tein huonon kaaren, joten ei ollut oikein askelta okserille. Ratkaisin liian myöhään ratsastaa eteen, jolloin Riksu teki vielä pikkuaskeleen ja otettiin puomi alas. Aivan oma moka, huoh! Seiskalle tuli taas vähän pohjaan, mutta puhtaasti yli. Sarjalle jouduin lennättää isosta paikasta jolloin välissä tuli kiire. Riksu oli kyllä aivan mahtava, kun mennä pörhelsi ja korjasi kuskin virheitä! Yhdellä puomilla selvittiin maaliin. Olin tosi tyytyväinen Riksuun, oma moka vain ärsytti.


Kukaan ei päässyt rataa puhtaasti! Yhteistuloksissa ekan ja tokan osakilpailun jälkeen neljällä virhepisteellä oli kolme ratsukkoa, samaten kahdeksalla virhepisteellä. Niimpä nelkut ja kasit uusivat, kun luokassa sijoittui 6 ratsukkoa. Nelkut uusivat sijoista 1-3, mikä tarkoitti että Riksu oli jo varmistanut vähintään 3. sijan Kasvattajakisassa. Huisia!


Kertasin vielä uusinann esteet pari kertaa sekä hyppäsin okserin kertaallleen. Kasit uusivat ekaksi, jonka jälkeen oli meidän vuoro lähteä nelkuista ekana radalle. Jännitti enemmän kuin koskaan! Piti oikein pari kertaa keskittyä hengittämään. Tavoitteena oli lähteä ratsastamaan huolellinen nollarata. Uusinnassa Riksu oli edelleen virkeä ja innokas. Uusinnan kolmannelle esteelle vilisti vähän lähelle, mutta selvittiin puhtaasti. Kutoselle kolahti vähän, puomi keikkui hetken kannattimilla ja kuulin vaimean tömähdyksen. Dääm! Tämä ei näy videolla, joten en voi suuremmin analysoida mikä meni pieleen. Sarjalle kävi samoin kuin ekalla kierroksella eli lentäen sisään ja kiire, mutta selvittiin siitä tälläkin kertaa ilman puomeja. Tuloksemme jäi siis yhteen puomiin.

Seuraavana lähtenyt Romeon Poju selvitti myöskin radan yhdellä puomilla, mutta ratsasti meitä reippaammin. Viimeisenä lähtenyt Lakeuden Ihme teki hienon nollaradan ja korjasi potin. Meidän sijoitus siis Riksun kanssa 3. sija.

Mun mielestä myös kelpo suoritus näin harrastelijalta! Muilla oli kuskeina enemmän ja vähemmän ammattilaisia :) Ei kyllä huonoille hävitty; Romeon Poju sijoittui myös koulupuolella toiseksi ja Lakeuden Ihme kolmanneksi.


Riksu bongasi herkullisen näköisiä ruusuja!

Kunniakierroksella Riksu ei enää jaksanut innostua, vaan laukkaili menemään aika löysästi.

Koska jossittelu kuuluu olellisena osana suoritukseen, niin mainittakoon että voitto olisi voinut napsahtaa kahdella tapaa. Jos olisin ottanut pari kolme pidätettä heti perusradalla ennen vitostaja puomi olisi pysynyt ylhäällä, niin voitto olisi tullut heti. Toki puhtaalla tuloksella uusinnasta olisi myös voitto tullut, tarkalla sadasosan erolla voittajaan! Kolmas tila on kuitenkin hieno tulos ja tuli siitäkin rahaa uuteen satulaan, mitä lähdettiinkin hakemaan ;)

14 kommenttia: