torstai 17. maaliskuuta 2016

Pari puomia ja pari nollaa

Viime viikolla Riiviöllä oli oikein kisaviikonloppu, kun lauantaina käytiin koulukisoissa ja sunnuntaina ohjelmassa oli estekisat Artukaisissa. Estekisoihin kaveriksi mukaan lähti myös Rölli, jolla samalla oli ohjelmassa kisakauden avaus. Molemmat hyppäsivät 80 cm ja Rölli sen lisäksi vielä 90 cm.

Riiviön koitokset alkoivat oppilaan kanssa, kun ratsukko osallistui 70 cm luokkaan. Koska heidän vuoronsa oli vasta kolmannessa verkkaryhmässä, oli radankävelyn jälkeen hyvin aikaa laittaa Riiviö kuntoon ja kävellä kentällä. Verkka meni hyvin, samoin rata. Puhtaasti maaliin ja portilta punavalkoinen ruusuke palkinnoksi :)

Oppilaan vuoron jälkeen laitettiinkin jo Rölli kuntoon, sillä pojat oli laitettu peräkkäisiin verkkaryhmiin, eikä siinä välissä olisi ollut mitenkään aikaa. Iskä nakitettiin Rölliä kävelyttämään, sillä aikaa kun Riiviön kanssa verkkailin. Pari kierrosta otin ravia kentällä ennen kuin päästiin maneesiin.
Riiviö oli varsin mukava ja yhteistyöhaluinen sekä sileällä että hypyissä. Joskin okserille se ekalla kerralla juoksi turhan pohjaan. Otin vain pari hyppyä, koska eka rata oli jo alla. Kuitenkin ihan hyvillä mielin lähdettiin radalle.

Tervehdyksen jälkeen saatiin varsin kiva ja rytmikäs laukka kulkemaan, mutta jostain syystä Riiviö otti kuitenkin ykköseltä puomin. Reitti oli jees, paikka oli jees, laukka oli jees, mutta jalka/jalat ei vaan nousseet. Jäin sitä harmittelemaan ja heräsin ratsastamaan kolmen askeleen jälkeen. Riiviö möngersi epämääräisesti tapansa mukaan ristilaukkaa, en lähtenyt sitä korjaamaan siinä suhteutetussa välissä kakkoselle. Jotain olisi ollut syytä tehdä (edes ottaa pari tasapainottavaa pidätettä), mutta matkustelu jatkui. Riiviö ratkaisi linjan kuudella askeleella ja kamikaze-loikalla okserille, josta arvatenkin tuli puomi mukaan. Loppurata meni sujuvammin, oltiin molemmat paremmin hereillä.

Lopputuloksena siis 8 virhepistettä. Se kelpaa kvaalitulokseksi harrasteluokkaan, kun ekasta kasikympissä hypättiin nollarata. Pitäiskö Riiviölle maksaa vuosimaksu? ;)


Riiviön radan jälkeen nopeasti hevosen vaihto ja takaisin maneesiin Röllin kanssa. Se oli jo talutuksessa ollut ihan täpinöissään ja välillä hetkellisesti villiintynytkin. Kiireinen verkka ei oikein auttanut asiaan. Yllättävän hyvin Rölli kuitenkin kuunteli apuja, joskin liikkui korkealla ja lyhyellä kaulalla. Verkkahypytkin onnistuivat ilman suurempia hötkyilyä ja kaasutteluja.


Ratakin eteni ihan sujuvasti. Rölli liikkui edelleen reippaasti omalla moottorilla ja suurella innolla. Kolmosen jälkeen piti ottaa vähän karannutta kontrollia takaisin ja Rölliä paremmin takajalkojen päälle. Okseri-pysty-sarja oli aika lyhyellä välillä, mutta selvittiin kivasti siitä ajoissa aloitetun lyhentämisen ansiosta. Kutoselle tultiin vähän lähelle, minkä jälkeen ratkaisin linjan seiskalle lyhentäen. Seiskan jälkeen Rölli jäi ristilaukalle enkä saanut sitä vaihdettua. Siitä huolimatta ihan hyvä hyppy vikalle esteelle. Puhdas rata, wuhuu! :)


Kasikympin startin jälkeen oli luvassa odottelua ysikympin ekan verkkaryhmän ajan. Käveltiin ja hiukan ravailtiin kentällä. Rölli oli jo rauhoittunut lähes normaalille energiatasolle, mutta pakko oli huudella kavereille melkein joka kierros.

Maneesiverkassa taas alkuun oli reipasta ja vähän kiireistä menoa, mutta työskentelyllä löytyi muitakin vaihteita. Ysikymppiin oltiin laitettu pariin esteeseen lankkuja ja täytettä. Verkkapystyssä oli aaltolankku, joka aiheutti monelle ongelmia. Röllin kanssa moiset täytteet on vain plussaa, sillä ne auttavat klomppajalkaa nostamaan jalkansa paremmin kuin harvaksi rakennetuilla puomiesteillä. Verkkaokserilla Rölli pysyi hyvin irti puomeista, vaikka siinä ei täytettä ollutkaan.


Myös ysikympin rataan olin ihan tyytyväinen: ei suurempia rytminmuutoksia tai turhaa nypläämistä. Ainoastaan kasille lähestyin sokeana vailla mitään suunnitelmaa askeleesta. Rölli kuitenkin hoiti homman kotiin ja selvitti okserin huonosta paikasta huolimatta. Ruusuke tästäkin radasta puhtaan suorituksen kunniaksi!Enpä olisi uskonut, että klomppajalka ja puomienkerääjä Rölli avaisi kisakautensa kahdella nollaradalla. Mutta niin siinä vain kävi! Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia koitoksia :)

2 kommenttia:

 1. Ei uskois samaks hevoseks.. hetki sitte se pudotti kaiken ja kaato vielä estetolpatki mennessään. Hetken jo ajattelin et oiskohan ton röllin paikka vaan kouluaitojen sisäpuolella.. hienoa työtä! Ehkä kuolain ei paras mahollinen koska näyttää ajoittan painavan kuolaimeen ja olevan etupainonen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Varsin toivotonta Röllin kanssa hyppääminen olikin välillä, mutta pelkkä kouluratsastus ei houkutellu kuskia, niin pakko oli jatkaa treenejä. Ja hyvä niin :)

   Röllillä on nyt käytössä oliivi-gäg nivelellä. Gägi toimii parhaiten testatuista kuolaimista, nivelen tilalle haluaisin kyllä kolmipalan. Etupainoisuus ja ohjalla roikkuminen on enemmänkin ratsastuksellisia ongelmia, joita yritetään korjailla pikkuhiljaa.

   Poista