torstai 24. toukokuuta 2018

Kisareportaasi: Ypäjän kenttäkisat 12.5.

Kauden ensimmäiset kenttäkisat käytiin viime vuoden tapaan Ypäjällä 2-tason kenttäkisoissa. Luokaksi valitsin molemmille hepoille luokaksi 90 cm (tuttarin). Kun kisailee kenttäkisoissa kahdella hepalla, varsinkin samassa luokassa, voi päivän mittaan tulla kiirus jos ei ole apulaisia mukana. Tällä kertaa iskän lisäksi kisatiimiin liittyi mukaan siskoni Nelli.


Kisapäivä alkoi Röllin koulustartilla kello 8.40. Jo verkassa Rölli oli aika hankala. Se ei ollut ihan niin jännittynyt kuin joskus aiemmin, mutta ei kuitenkaan mikää rentokaan. Tasaista tuntumaa oli vaikeaa saada ja vielä vaikeampi säilyttää. Rölli kulki pienin kiireisin askelin ja veti kaulan lyhyeksi. Laukassa Rölli oli vähän parempi, mutta ei aivan hyvä siinäkään. Ei kovin suurilla odotuksilla lähdetty radalle...


Tuttarin B-radan ohjelma on onneksi yksinkertainen rata ja olen sen ratsastanut moneen kertaan, joten itse radan muistamiseen ei tarvinnut keskittyä. Rata menikin sitten huonommin kuin aikoihin. Ja olisi mennyt vielä huonommin, jos ei olisi saanut keventää. Selvittiin S-kiemurasta, keskiravista ja ympyröistä, mutta ei ollut todellakaan mikää nautinto ratsastaa. Rölli ei tullut tuntumalle eikä oikein ollut pohkeen edessäkään.

Tuomari oli varsin niukkasanainen tehtävien kommenteissa. Loppukommentina luki "Raviohjelmassa jännitystä, ratsasta taivutukset tasaisemmin". Tällä suorituksella ei kovin kummoisia pisteitä voinut odottaa, eikä saatukaan kuin vain 59,17%. Koulun jälkeen tuloslistan sai kelata ihan loppuun meidät löytääkseen, sillä päädyttiin sijalle 28/33.Kouluradan jälkeen käytiin vaihtamassa Röllille rataestekamppeet ja lähdettiin samantien seuraavan osakokeen pariin. Parit siirtymiset ja ympyrät ravissa ja laukassa, sitten esteille. Rölli oli vähän vahva lähestymisissä, mutta hyppäsi ihan kivasti.

Rölli estekuvat radalta © Heidi Lammi


Rata lähti ihan hyvin käyntiin, vaikka Röllikin vauhdikkaalla tuulella. Kolmoselle tultiin sujuvasti hyvään paikkaan, mutta pienestä takajalkavirheestä tuli pudotus. Nelos-vitos-linjalla meinasi väli jäädä lyhyeksi, mutta Rölli skarppasi hyvin. Kutoselle pääsi reitti valumaan hieman ulos ja paikka tuli vähän lähelle. Sarjasta suoriuduttiin hyvin, mutta sen jälkeen Rölli pääsi juoksemaan pitkäksi. Normaali 7 laukan väli tuli ahtaaksi ja vaikka Rölli haki vasemmalta tilaa, tuli paikka lähelle mikä johti toiseen pudotukseen. Viimeisellä esteellä onnistuttiin paremmin.

Huonon koulun päälle tuli siis kerättyä rasitteeksi vielä 8 virhepistettä esteiltä.


Röllin vuoron jälkeen ehdin vähän haukata eväitä ja sitten taas Riksu valmiiksi koitoksiin. Röllin jälkeen Riksu tuntui oikein toimivalta, vaikka sai siinäkin hommia tehdä rehellisen taivutuksen läpi saamiseksi. Riksu olisi saanut olla vähän paremmassa ryhdissä, mutta muuten meno tuntui ihan mukavalta ja harjoitusravissa pystyi istumaan rennosti satulassakin.


Radalla kulmat meni enempi vähempi oikaisten, muuten oli varsin tasainen suoritus. S-kiemuralla vähän epätasaisuutta reiteissä, ja jälkimmäisestä kaaresta tulikin numeroksi 5,5. Keskiravia ennen kulmassa oli pientä epätasapainoa, joten diagonaalilla keskiravi ei lähtenyt ihan niin kuin olisin toivonut. Ei mikään näyttävin rata, mutta sai olla ihan tyytyväinen kokonaisuuteen.

"Hevonen saisi asettua vasemmalle pehmeämmin" kirjoitti tuomari loppukommentteihin. Tulokseksi 63,06%, jolla oltiin koulun jälkeen jaetulla 9. sijalla.


Riksulle ei tarvinnut suurempia varustemuutoksia tehdä esteitä varten, vain suojat jalkaan ja vyön vaihto panssariin. En jaksanut edes vaihtaa satulahuopaa, vaan jatkettiin edelleen valkoisella huovalla.

Riksullakin energiaa riitti esteverkassa ja enemmän sai jarrutella kuin ratsastaa eteen. Muutamat onnistuneet hypyt alle ja siitä radan puolelle. 


Radalla Riksu eteni hyvin ja hyppäsi huolellista nollaa. Paikoitellen lavat jäi roikkumaan ulos kaarteesta, mutta pysyttiin hyvin reiteillä ja oltiin samalla suunnitelmalla liikkeellä Riksun kanssa. Viimeiselle esteelle tultiin aavistuksen lähelle, minkä Riksu hoiti kuitenkin varmoin ottein puhtaasti. Tulokseksi siis nollarata ja sillä noustiin tuloksissa pari pykälää.

Koulun ja esteiden jälkeen pidettiin molemmilla viidettä sijaa. Riksu oli kärjestä sijalla viides ja Rölli puolestaan luokassa viidenneksi viimeinen.


Kun olin pitänyt ratsastussaappaita hellekelissä noin tuntia jalassa, sain vihdoin hengähtää ja tuulettaa varpaita. Käytiin kävelemässä maastorata kertaalleen, minkä jälkeen suunnattiin syömään. Pojat ehti lepäillä trailerissa heinää mutustellen muutaman tunnin ennen maaston koitoksia.


Röllin vuoro oli taas mun ratsuista ensimmäisenä lähteä maastokokeeseen. Keskikentän verkassa Rölliin alkoi kerääntyä jo energiaa ja innostusta, osaahan suokkipojista jo kumpikin arvata mitä kenttäkisoissa tuleman pitää. 

Rölli teki vauhtipäissään vähän turhan laakoja hyppyjä ensin, mutta toistoilla malttoi hypätä jo pyöreämmin. Molemmat oltiin ihan maastofiiliksissä kun siirryttiin verkkakentältä lähtöalueelle laitumen reunalle. 


Kuvat maastoradoilta vesileimojen mukaan © Heidi Lammi ja Tanja Vaak.


Rölli lähti oikein hyvin etenemään lähtömerkin saatuaan. Meitä ennen luokan ensimmäiset ratsukot olivat kaikki jääneet kieltojen myötä radan varrelle, mutta Röllillä ei ollut minkäänmoista ongelmaa esteillä. Helposti ylittyivät kärryt, ylöshyppy, kapea ja trakehnerikin. Vihreälle Ypäjä-esteelle lähestyessä lavat jäi roikkumaan kaarteessa vasemmalle enkä saanut suoristettua Rölliä, mutta ei annettu sen häiritä. Laukkailtiin sujuvasti läpi uuden vesiesteen, yli possuesteen ja haudankin. 

Edettiin niin reippaasti ja sujuvasti, että loppuradalla sai jo alkaa himmailemaan vauhtia hitaammaksi. Sain Röllin hyvin laskemaan kierroksia ja hidastamaan, jolloin vain rennosti laukkailtiin viimeiseltä esteeltä maaliin. Maalissa oltiin juuri 20 sekuntia ennen ihanneaikaa joten säästyttiin aikavirheiltä. Rölli oli oikein taitava joten hymyssä suin päästiin kulkemaan takaisin verkka-alueelle. Rölli taisi tuumata tämän maastoradan olleen vasta lämmittelykierros, sillä täpinää radan jälkeen riittii niin paljon ettei uljas musta olisi oikein malttanut kävellä. Ravailin hetken kentällä ennen kuin lähdin taas hevosen vaihtoon. 

Nelli jäähdytteli vielä Rölliä sillä aikaa kun laitoin iskän avustuksella Riksun valmiiksi. Väli lähtöaikojen välissä ei ollut mikään kovin pitkä, joten ripeästi sai toimia että ehti verkkaamaankin.Verryttelyssä testailtiin taas kaasu ja jarru sekä työskentelin suoruuden parissa. Riksu hyppäsi hyvin, mutta paikoitellen kääntymisessä oli vielä parantamisen varaa. Hyvillä mielin lähdettiin kuitenkin lähtöön odottelemaan starttilupaa.

Yleensä käynnistän kenttäkellon kun lähettäjä aloittaa lähtölaskennan kympistä. Nyt jotenkin onnistuin nollaamaan kellon kokonaan, minkä huomasin vasta ykkös esteen jälkeen. Yritin siinä vauhdissa jotain painella, että olisin saanut edes ylöspäin laskevan ajastimen käyntiin siinä kuitenkaan onnistumatta. No pakko oli sitten vetää fiiliksellä, tuttarin vauhdin pitäisi kuitenkin jo tulla selkärangasta.

Myös Riksu teki taitavasti kaikki alkuradan maastoesteet. Eka mutkittelu tuli uudella vedellä, jonka vesi oli vielä kaivuutöiden jäljiltä saven harmaaksi värjäämää. Riksu jarrutteli siihen vähän ja meinasi hilautua rantaviivaa pitkin, mutta tyytyi kohtaloonsa ja kasteli kaviot kuraveteen. On siinäkin hienohelma kenttähevoseksi, ajattelin matkalla. Vauhti hidastui vedessä raville ja seuraavakin este rannalla ylittyi vielä ravista kun laukka ei ehtinyt nousta. Sen jälkeen päästiin taas laukkailemaan. Vaaleanpunaiselle possutukille Riksu juoksi vähän pohjaan ja perässä olevalle haudalle jarrutteli. Yli meni kuitenkin ja loppurata menikin sitten taas sujuvasti.

Viimeisen esteen jälkeen en jarrutellut enkä kaasutellut vaan luotin fiilikseen. Eikä fiilis paljoakaan heittänyt, sillä oltiin maalissa 3 sekuntia alle ihanneajan :)

Puhtaalla maastolla Riksu nousi sijalle 4 ja nappasi kotiintuomiseksi punaisen ruusukkeen. Myös Röllin tulos koheni nollaradan myötä, mutta pohjamudista ei noustu kuin sijalle 19/33. Kausi tuli kuitenkin avattua!


2 kommenttia:

 1. Voihan Rölli, mahvavaa kuitenkin, että saitte puhtaan ja sujuvan maaston! Sulla on taas niin kiva ja positiivinen kirjoitus ja ratsastustapa vaikkei mennyt täydellisesti :)

  Upeat nuo molempien hyppykuvat kolmiolla, niin mageet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Maastossa on onneksi niin mahtavaa kun onnistuu, että melkein korvaa ne huonosti menneet muut osakokeet ;)

   Tykkään varsinkin tosta Riksun kuvasta kulma-esteellä, harvinaisen onnistunut otos!

   Poista