tiistai 19. elokuuta 2014

Kisareportaasi: Ypäjän kenttäkisat 17.8.

Sunnuntaina kisailtiin Riksun kanssa tutustumisluokassa aluekenttäkisoissa Ypäjällä. Oli ihan mukavasti aikataulutettu meidän kisapäivä, sillä koulustartti oli vasta puoli yhden jälkeen. Syksyn sateetkaan ei onneksi ehtineet perille vielä sunnuntaiksi, vaan kisapäivä meni sopivan aurinkoisissa tunnelmissa.

Jo kotona Riksu oli vähän vaisu eikä oma itsensä, ja sama jatkui Ypäjällä. Se säpsyi ja kyttäsi kaikkea mahdollista matkalla traikulta kouluverkkaan. Metsäkentällä verkkaillessakin se tuntui aika huonolta ratsastaa, ei ollut ihan pohkeen edessä ja kulki varsin jännittyneenä. Ja edelleen ne lyhyellä sivulla aidan ulkopuolella maassa olevat tukit järkytti pienen suokkipojan maailmaa, varsinkaan vasemmassa kierroksessa niistä ei suoralla hevosella päästy ohi kertaakaan.


Verkassa yritin saada Riksua vaan rentoutumaan. Laukat nousi hyvin, mutta kaikki siirtymät alaspäin oli huonoja. Riksu oli kättä vasten eikä kuunnellut jalkaa. Ympyröillä ja kaarilla se ei taipunut ihan rehellisesti vasempaan kierrokseen, oikealle oli sentään parempi.

Metsäkentältä siirryttiin hiekkalaatikolle odottelemaan omaa vuoroa. Siinä meillä oli aikaa vielä kahden ratsukon radan ajan työskennellä. Hinkkasin käynti-ravi-siirtymiä, jotka jo vähän tuntuivat paranevan. Oma vuoro koitti ja eikun radalle!


Rataa kiertäessäni Riksu meinasi tallata kouluaidan päälle valuessaan ulos lyhyellä sivulla. Tuomaripäässä se teki ihme hypähtelyjä ja potkaisi kentän reunapalkkia. Lupaava alku!

Kouluohjelmana meillä oli Tutustumisluokan kouluohjelma lyhyellä radalla. Riksun rata itsessään ei ollut onneksi niin paha kuin olin jo odottanut verkan perusteella. Mulla ei ollut kunnollista otetta Riksuun, mutta se suoritti kaikki tehtävät kuitenkin ihan ok. Keskiravin jälkeen jokunen ekstra pidäte olisi ollut paikallaan, jolloin takapää olisi ehkä tullut vähän paremmin messiin. Käyntisiirtymässä se oli arvatenkin kättä vasten, ja siitä tulikin numeroksi 5. Molemmat laukannostot lähti vähän turhan ajoissa, mutta kerrankin lähti heti eikä kahden askeleen päästä. Muuten puksuteltiin kohtuu tasainen rata.

Tuomarin kommentit: "Raamikas hevonen. Etenee sujuvasti ravissa, laukassa turhan kiire. Valmistele siirtymiset."

Radasta saatiin tulokseksi 63,33 % eli -55.  Koulun jälkeen oltiin jaetulla 18. sijalla 42 lähtijän luokassa. Tuttarin kouluohjelmassa on niin vähän arvostelukohtia (12+4), että siinä ei juurikaan tule eroja tasaisten suoritusten kesken, varsinkin kun kentässä ei saa käyttää puolikkaita pisteitä. Nytkin sijalla 10 oli 8 ratsukkoa, joilla kaikilla sama tulos 63,89 %, eli vain piste enemmän kuin meillä.

Seuraavat kolme kuvaa kouluradalta on ottanut Riina Mattila, kiitokset.

Kouluradan jälkeen kävin kävelemässä esteradan Juhlakentällä. Kentällä oli kivasti koko ajan pystyssä sekä tuttarin että harrasteen radat niin ei tarvinnut odotella mitään vuoroja luokkien kesken. Radankävelyssä piti vaan olla tarkkana, että opettelee oman radan kokonaan eikä vahingossa ota matkaan harrasteen esteitä. Radat kun kulkivat samoja reittejä ja esteet oli vierekkäin. Tuttarin rata oli aika kiva, ei mikään ihan helppo, muttei mahdotonkaan.

Suojien laittamisen jälkeen menin jo verkkailemaan esteille. Ristikkoverkassa otin vähän ravia ja laukkaa sekä hyppäsin ristikon kerran. Itse esteverkassa tultiin pysty ja okseri pari kertaa. Okserille tuli ihan hyviä hyppyjä, pystylle tulin ehkä vähän turhan löysästi.Ennen suoritusta kiersin vähän katsomon vieressä, hiukan Riksu jotain ihmetteli mutta pysyi kuulolla. Rata meni puhtaasti, mutta edelleen oli turhia rytmin muutoksia. Pari estettä kolahti, mutta puomit pysyivät kannattimillaan, jes! Estekokeen jälkeen tuloksiin oltiinkin saatu jo vähän enemmän hajontaa. Riksun kanssa oltiin jaetulla 13. sijalla.

Vesileimalla varustetut kuvat rataesteiltä ja maastosta on ottanut Heidi Lammi.
Koulun ja esteiden suoritukset oli meidän kohdalta ohi noin kahden aikaan. Helpon maastot alkoivat puoli neljältä, tuttarin vähän vajaa viisi. Tässä välissä oli siis hyvää aikaa käydä kävelemässä maastorata. Rata oli melkein sama kuin kisaviikolla, joten en jaksanut kuvata kaikkia esteitä uudelleen. Kokosin vanhoista ja uusista kuvista kuitenkin koko radan mun kuvasivulle.

Oltiin iskän kanssa katsomassa kaikki helpon ratsukot isolla vedellä, ennen kuin alettiin laittamaan Riksua kuntoon. Vielä hokituksessa Riksu oli vähän unisen näköinen, mutta verkassa se kuitenkin heräili. Olin ehkä vähän turhan ajoissa verryttelyssä, mutta ainakin tuli hyvät kävelyt alle.


Keskikentällä verkkaesteinä oli vain kaksi minitukkia ja yksi harrasteen koivutukki. Nurmiverkassa sentään oli tuttaria varten vähän isompi punainen pöytä.

Hyppelin pikkutukit kertaalleen ja koivutukkia kolme kertaa. Nurmella vielä pöytä pari kertaa yli. Riksu tuntui nyt jo reippaammalta ratsastaa.Lähtölaskennassa Riksu otti vähän kierroksia ja lähtöluvan saatuamme se ampaisi reippaasti matkaan. Mun pikku suokkipallero alkaa vihdoin ymmärtää tätä mahtavaa osakoetta! Se oli kyllä tosi hieno fiilis kun Riksu lähti itsellään etenemään niin hyvin! :) Rata eteni sujuvasti ja esteet ylittyivät helposti. Mökki-mökki-sarja meinasi jopa jäädä vähän ahtaaksi, mutta isommalla kaarella meni hyvin.
Ekalle vedelle Riksu vähän jarrutti kun tultiin luiskaa alas. Vesi mentiin ravissa ja maalla nousi laukka. Vettä seurannut katto-este ylittyi taas hyvin :) Ratapölkky-esteelle Riksu teki jättiloikan kaukaa, kun oli hyvä vauhti päällä.

Toisella vedellä oli tehtävä tukki, jonka jälkeen veteen ja veden jälkeen koivutukki. Valittavissa oli reitti kaarella koko veden läpi tai veteen, kukkulan päältä ja taas veteen. Radan kävelyssä suunnittelin, että jos Riksu menee hyvin veteen ja saan sen suoraksi, niin laukkaan koko veden. Jos se taas jää mutkalle ja vilistää vain rantaa pitkin, niin mennään kukkulan yli ja takaisin veteen ennen koivutukkia.

Suunnitelma hyvä, toteutus heikompi. Riksu tuli ekan tukin ihan hyvin ja jopa laukkasi vedessä. Se kuitenkin jäi mutkalle ja punki oikealle. Siispä mentiin kukkulan päältä. Oma ratsastus tässä ei ollut mitään parhainta, kun Riksu jäi mutkalle ja valui kokoajan vaan oikealle. Oma istunta valui sinne myös... Ei päästy kukkulan jälkeen oikein kunnolla veteen vaan Riksu vilisti rantaviivalla. Päästiin kuitenkin koivutukin yli, vaikkakin ravista.


Riksu laukkasi koko radan (vesiä lukuunottamatta) tosi hyvin, joten edettiin paljon reippaammin kuin kisaviikolla. Kisaviikon tuttarissa meille tuli jo kiire maaliin, mutta nyt ennen vikaa estettä oli aikaa vielä 30 sekuntia ennen kuin saisi mennä maaliin. Toka vikan esteen jälkeen otin vauhdin lähes kokonaan pois ettei saada aliaikavirheitä. Vikalle esteelle Riksu tulikin niin hitaasti, että hyvä kun ei siihen kompastunut, hups :D Lotta H:n ottama kuva vikalta esteeltä. Maalissa oltiin ajassa 3.09, kun ihanneaika oli 3.25.

Tuttarissa (ja harrasteessa) paukkuu aikavirheitä jos ratsastaa liian lujaa. Ihanneajan saa alittaa korkeintaan 20 sekunnilla, muuten saa aliajasta 0,4 virhepistettä jokaisesta sekunnista. Viimeisen esteen jälkeen ei saa tehdä enää volttia ja maaliin täytyy edetä suoraviivaisesti laukassa, muuten rangaistaan vaarallisesta ratsastuksesta (-25virhepistettä). Isommissa luokissa aliajasta ei enää sakoteta.

Tein hyvät loppuverkat kentällä ja tiellä. Riksu palautui taas jo nopeammin kuin viimeksi :) Ehdittin pestä Riksu ja lastata se traikkuun, kun jo kuuluteltiin palkintojenjakoon valmistautuvia ratsukoita. Palkintojenjako suoritettiin kanslian edessä ilman hevosia.

Maastossa oli sen verran tullut virheitä niin esteillä kuin ajan kanssa, että noustiin sijalta 13 sijalle 8. JEE! :) Meidän kanssa jaetulla 13. sijalla ollut ratsukko teki myös nollan maastossa. He sijoittuivat sijalle 7, koska olivat lähempänä maaston ihanneaikaa. Vähän harmitti, kun en tajunnut himmailla maalisuoralla sen enempää, mutta ihan kelpo suoritus kuitenkin saatiin. Hyvillä mielin lähdettiin kotiin :)

8 kommenttia:

 1. Onnittelut! Väreihin sopiva rusetti ainakin :-)

  VastaaPoista
 2. Onnee! Vitsi tuo teidän estekoe näyttää ihan älyttömän hyvältä! Riksu hyppää tosi terävästi jo :)

  VastaaPoista
 3. Onnea! Tosi hienosti näytti menevän, ratsastat todella siististi ja huolellisesti.:)

  VastaaPoista
 4. Onnea! Kiva postaus ja tosi hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista