lauantai 22. helmikuuta 2014

Kenttäratsastukseen mukaan: Aloitus

Näin vuoden alussa on hyvä miettiä jo tulevaa kautta. Kenttäkausi Suomessa ei ole kovin pitkä, kausi alkaa toukokuussa Niinisalosta ja loppuu syyskuussa Niinisaloon. Toki mukaan mahtuu maaliskuussa Ypäjällä järjestettävät hallikenttäkisat (joissa tosin yleensä luokkana vain helppo). Lyhyen kauden vuoksi jotkut suomalaiset kenttäratsastajat lähtevätkin Ruotsiin jo keväällä avaamaan kauden.

Listasin tähän tehtäviä, jotka tulee hoitaa kuntoon ennen kenttäkisoja. Hyvä valmentaja on myös korvaamaton apu niin kisoihin valmentautumisessa kuin käytännön asioiden miettimisessä, jos joku tuntuu vaikealta.



Hoida nämä kuntoon vaikka heti vuoden alussa:
  1. Seuran jäsenyys
  2. Alue/kansallinen lupa
  3. Hevosen vuosimaksut
  4. Hevosen rokotukset
  5. Tutustu sääntöihin ja sääntömuutoksiin
  6. Mieti tavoitteet ja suunnitelma niiden saavuttamiseen

Vuoden alussa yleensä seuran jäsensihteeri postittaa jäsenille laskun seurajäsenyydestä. Jos olet vaihtamassa seuraa tai vasta liittymässä seuraan, ota yhteyttä uuden seuran jäsensihteeriin tai johtokuntaan. Yhteystiedot löytyvät useimmiten seuran kotisivuilta. Kenttäkisoissa kisataksesi tarvitset alueluvan pienempiin luokkiin (harraste-tuttari) tai isompiin luokkiin (helposta ylöspäin) kansallisen luvan. Jos haaveissa siintää kansainväliset kisat, tarvitset kansainvälisen luvan, FEI-rekisteröinnin ja useimmiten myös SRL:n luvan startteihin. Hae tarvittava lupa seuraltasi. Ensimmäistä kertaa alue- tai kansallista lupaa hakevien täytyy osallistua sääntökoulutukseen ja suorittaa hyväksytysti sääntökoe.

Hevosen vuosimaksu alue- ja kansallisia kisoja varten maksetaan Kipan ohjeiden mukaan. Muista maksaa se tarpeeksi ajoissa! Maksun kirjautumiseen menee muutamasta päivästä pariin viikkoon. Kansainvälisiin kisoihin hevonen tarvitsee FEI:n passin ja siihen vuosittaisen rekisteröinnin.

Kilpailevat hevoset tulee rokottaa vuosittain (kv-tasolla puolen vuoden välein). Tarkista hevosesi rokotukset kuntoon jo talvella tai viimeistään keväällä, jotta kesän kisakaudella ei niistä tarvitse murehtia. Rokotusmääräyksistä lisää infoa SRL:n sivuilla. Pidä hevosen rokotuskortti ja passi tallessa, jotta löydät ne helposti mukaan kisoihin!

Jos kenttäratsastus on sinulle aivan uusi laji, lue säännöt huolella vaikka näin vuoden alussa. Toki niitä on hyvä kertailla ennen kisojakin :) Säännöt ja sääntömuutokset löytyvät SRL:n materiaalisalkusta. Kenttäsääntöjen lisäksi on hyvä myös kertailla yleiset kilpailusäännöt. Jos viime vuoden säännöt ovat jo hallinnassa, voit lukea läpi vain sääntömuutokset. Sääntömuutokset on kerätty omaan koosteeseensa, joka löytyy sääntömuutosten omalta sivulta.

Esimerkki: harrasteluokkaa varten tarvitset itsellesi seurajäsenyyden ja alueluvan, hevoselle huolehdi kuntoon vuosimaksu ja rokotukset. Opiskele säännöt ajatuksella.


"437.1.4 Saappaat: Kaikissa osakokeissa saappaiden on oltava mustat, ruskeat tai mustat, joissa varren 
yläosa on ruskea. Saappaiden on oltava joko yksiosaiset pitkävartiset tai kaksiosaiset, joissa varsiosa on sileää pintanahkaa ja kenkäosa nahkaa." Kenttäsäännöt 2014

Talvella on hyvä miettiä kauden tavoitteet valmiiksi. Haluanko vain päästä maastosta maaliin vai himoitsetko palkintoja? Mieti mitkä asiat jo sujuvat ja missä asioissa kaipaat lisää treeniä. Nyt on jo se aika kun pistetään itsemme ja ratsut töihin! Treenaa esteitä ja koulua sekä maastoile mahdollisuuksien mukaan. Monipuolinen treeni lisää motivaatiota ja ennen kaikkea auttaa kisoissa!

Ruuhkavuosiratsastaja-blogin Anniina on kirjoittanut mielenkiintoisen postauksen kenttähevosten monipuolisesta treenistä.


Seuraavassa osassa mietitään, mitä kannattaa tehdä ja harjoitella jo hyvissä ajoin ennen kenttäkisoja.

Sarjan toinen postaus: Harjoittelu
Sarjan kolmas postaus: Kisat kutsuu!

4 kommenttia:

  1. Mä oon miettiny kenttään siirtymistä (näin myöhään ku ei millonkaan), ni tää postaus oli kiva ja hyvää jos ob n tulos jatkoo! Varsinki koska kenttä ei oo yhtä selkee ku norni estekisat. Tylsän lyhyt päivitys vaa :( mitä oot muuten mieltä siitä että minkälainen hevonen vaaditaan ekoihin kisoihin? Mulla kun ei ole kovin hyviä vaihtoehtoja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan parempi myöhään kuin ei milloinkaan! ;) Joo jatkoa on luvassa :) Mielestäni harrastetta voi puksutella ihan millaisella hevosella vaan, kunhan se pääsee 80 cm esteet ja on vähänkään kontrollissa :D Sijoituksiin vaaditaan täsmällisesti ratsastettu koulukoe ja esteet sekä maasto nollilla.

      Poista
  2. Oikein kiva postausaihe. :) Jatkoa odotellessa!

    VastaaPoista