sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kisareportaasi: Keravan kenttäkisat 16.6.

Heräsin taas viideltä herätyskellon pirinään kisapäivän kunniaksi. Tänään matkattiin Keravalle kenttäkisoihin starttaamaan helppoa. Kisat olivat alkaneet jo eilen alueluokilla sekä kansainvälisten *- ja **-luokkien koulu- ja esteosuuksilla. Tänään oli siis yksipäiväisenä kansallinen hevosten helppo ja kansainvälisten luokkien maastokokeet.

Unenpöpperössä kävin tallissa heittämässä hevosille heinää ja itsekin söin aamupalaa. Tumpille sykeröt valmiiksi eilen tehdyistä leteistä, viimeiset tavarat kyytiin ja menoksi!

En ollut ainut, joka olisi voinut nukkua vielä hiukan pidempään

Helpossa kouluohjelmana oli tällä kertaa Helppo B tasoinen FEI:n kenttäkilpailuohjelma poneille 1993/2009. Helpon koulukokeet alkoi jo aamulla kahdeksalta, onneksi ei ihan heti siihen aikaan startattu, olis tullu toooosi aikanen aamu. Tumpin startti oli joskus puoli 11 maissa. Verkka oli kentällä ja rata maneesissa, vähän olisin toivonut että olis ollu toisinpäin, kun Keravan maneesi on Tumpille niin jännä paikka.

Verkassa tuli ihan hyviä pätkiä, Tumppi oli rento ja taipui kivasti. Se oli kuitenkin vähän hidas pohkeelle. Tein keskiraveja keventäen ja keskilaukkoja, jotta takapääkin heräisi töihin. Tumppi tulikin paremmaksi, kunnes oli aika mennä maneesiin...

Radalla Tumppi oli jännittynyt, erityisesti tuomaripäädyssä. Se oli taas hidas jalalle eikä oikein vastannut apuihin heti. Keskiravissa ja lisätyssä käynnissä jouduin käyttämään kannusta, mistä tuli tuomarilta pikku noottia. Ensimmäisen keskilaukan aikana Tumppi säikähti seinän takana kolistelua ja linnun lähtemistä lentoon, teki ihme pomppauksen ja potkaisi samalla kouluaitaa. Lopputervehdyksen kommenteissa luki, että vasen jalustin on pidempi. Ensinnäkin miten tuomari voi nähdä sen, kun tervehdys oli keskellä. Toiseksi, yleensä oikea on jalustimistani pidempi, jos jompikumpi. No, näin tällä kertaa. Koulusta jännittyneellä ja pohkeen takana liikkuneella hevosella 55,2% (virhepisteissä -67,2). Tässä vaiheessa oltiin listoilla 24/38. Kohtuu tiukka linja oli koulutuomarilla: 38 lähtijästä vain 6 sai koulusta yli 60% tuloksen.

Tuomarin kommentit yleisvaikutelmasta: "Melko tasainen suoritus, lisäpisteitä saisit olemalla huolellisempi"

Iskän laadukkaita otoksia kouluverkasta. Maneesista ei ole materiaalia, kun valoa ei ollut riittämiin.




Koulun jälkeen vaihdettiin taas heti perään estekamppeet ja suunnattiin toiselle kentälle. Esteverkassa "villitsin" Tumppia, että se olisi paremmin hereillä ja enemmän ajatusta eteenpäin. Hypättiin muutamia hyppyjä joiden jälkeen suunnattiin radalle.

Esteet oli rakennettu aika isonnäköisiksi, mutta kivoiksi. Nyt Tumppi oli paremmin pohkeen edessä ja kulki reippaasti omalla moottorilla. Heti ekalle esteelle lennätin sen vähän kaukaa. Keskityin hyviin reitteihin ja aktiiviseen laukkaan ja rata menikin puhtaasti, jes :) Sarjalle tultiin kaartaen toisen esteen takaa yleisön vierestä. Tumppi tölläsi katsomoa ja jäi kaarteessa jalan taakse. Tiesin, että kaarteesta pitää tulla hyvää laukkaa, jotta sarjaväli toimisi. Tumpilla vauhti vähän hiipui ja se valui kaarteesta ulos oikealle, jolloin sarja kävi vähän hankalaksi. Oikealle valuva Tumppi alias Herra Mato teki yhden laukan sarjaväliin kaaren ja kaksi laukkaa. Hienosti kiipesi kuitenkin esteistä puhtaasti yli. Sarjan jälkeen loput kaksi estettä meni taas hyvällä rytmillä.

Rataesteillä siis nollarata, ei annettu muille tasoitusta tällä kertaa. Tuloksissa oltiin esteiden jälkeen 21/38.




Esteiden jälkeen otin Tumpin sykeröt pois ja Tumppi pääsi koppiin huilaamaan. Käytiin iskän kanssa katsomassa yhden ja kahden tähden maastoesteitä ja käveltiin myös helpon rata.

Kun söin vähän eväitä ja laitoin maaston varusteita valmiiksi, niin silloin se alkoi. Nimittäin vesisade :( Ja se jatkui ja jatkui... Sade alkoi harmittomana pikku ropinana, mutta mitä lähemmäs maastostartti tuli, sitä kovemmin vettä satoi .

Tumppi ei tykännyt yhtää sateesta ja alkoikin vähän kiukuttelemaan hokkien laitossa. Kaikki saatiin kuitenkin laitettua kuntoon ihan hyvin. Olin ihan märkä jo ennen kuin pääsin edes hevosen selkään ja verkkaamaan.


Maastoverkka ja rata olivat nurmella. Ylämäkeä mentiin ihan reippaastikin, mutta alamäkeen otin aina lyhyempään laukkaan ja hyvään tasapainoon. Tumppi oli välillä intsinä ja välillä myrtsinä surkean kelin vuoksi. Verkkahypyt meni ihan jees, ihan helpon temmossa en niitä hypellyt.

Radalla kolme ekaa estettä oli varmaan neljä metriä leveitä, helppoja esteitä. Tumppi kuitenkin vaihtoi matovaihteen silmään ja valui oikealle aina vaan. Asiaa ei juuri auttanut, että oikea jalustin ei meinannut pysyä yhtään jalassa, vaan luisti alta pois. Koska oli märkää ja lisää vettä tuli taivaan täydeltä, en uskaltanut laukata helpon vauhtia, etenkin kaarteet, alamäet ja vesitehtävät meni jarrutellen. Kulmalle ja kapealle sain olla tarkkana, että osuttiin keppien välistä, sillä kummassakaan ei ollut tilaa valua mihinkään suuntaan. Rata meni ilman estevirheitä, mutta aikaa vietettiin radalla 39 sekutntia yliajan. Jäi vähän harmittamaan, olisi vaan pitänyt uskaltaa ratsastaa reippaammin. Vesitehtäviä oli kaksi, ekalla kerralla Tumppi ei ollut ihan kartalla ja jäi hitaaksi. Toiseen tehtävään (kolmen esteen linja) jarruttelin itse liikaa...

Maastosta siis yliaikaa, joista virhepisteitä -15,6. Lopputulos oli siis 82,8 virhepistettä ja listalla sijoitus 18/38.

Analysoin ja jälkiviisastelen aina tuloksia useaankin kertaan, ja teillekkin kerrottakoon, että puhtaalla maastolla oltaisiin oltu sijalla 10 (10 sijoittui)...

Tässä vielä maastoesteet kuvina, ne löytyvät taas myös mun kuvasivulta.






















2 kommenttia: