tiistai 21. toukokuuta 2013

"Hevonen hikoilee, et sinä"

Kenttäkisoista palauduttu hyvin ja uusiinkin jo ilmoittauduttu :) Sunnuntaina siis ohjelmassa taas helppo ja paikkana tällä kertaa Ypäjä.

Niksulan jälkeen maanantaina mentiin aika rennosti askellajit läpi kentällä. Tumppi oli vähän jäykempi taivuttaa vasemmalle, mutta kun antoi vihdoin periksi ja taipui, oli meno pehmeämpää kuin oikeaan kierrokseen. Puomiteline ja kentän laidalla makaava vesimatto olivat aivan kammottavia, eikä niitä voinut ohittaa rennosti, tietenkään...

Tiistaina tuuppailtiin maneesissa

Keskiviikkona Tumpilla oli vapis, kun itse olin työharjottelussa aamupäivän ja illan töissä.

Torstaina päästiin taas kentälle nauttimaan auringosta ja kesäkeleistä :) Otettiin vähän kavalettityöskentelyä. Alkuun Tumppi oli aika vahva, eikä kuunnellut pidätteitä. Se laamaili taas pää ylhäällä ja selkä alhaalla, ja taipuminen vaati paljon hommia. Tehtiin ensin ihan ympyrää kavaletin yli ideana säilyttää tasainen ja aktiivinen laukka ja saada heppa taas taipumaan rehellisesti. Monien monien toistojen jälkeen Tumppi alkoi kuuntelemaan, jolloin siirryttiin kahdeksikolle, jossa kavaletilla vaihto. Toisella kahdeksikon ympyrällä oli pikkuinen ristikko, joka myös ylitettiin matkalla. Vasemmasta oikeaan vaihtoi hyvin, mutta oikeasta vasempaan oli vaikeampi. Siinä Tumppi vaihtoi etupään, mutta takapää jäi ristilaukalle. Toistoilla saatiin molempiin suuntiin onnistumaan. Loppuraveissa Tumppi olikin rento ja kuuliainen.

Kaverusten rapsuttelutuokio

Perjantaina oli Sannan koulutunti. Aloitettiin ravissa jumppaamaan hevosia kulmilla, joissa piti väistää takapäätä ulospäin. Aloitettiin vasemmassa kierroksessa, joka on meille se vaikeampi. Tumppi väisti ihan hyvin, mutta välillä venyi pitkäksi tai liirasi etupäälläkin ulkopohjetta vasten. Vaihdettiin suuntaa ja oikeaan kierrokseen menikin helpommin, joten sitä ei tarvinnut tahkota niin kauaa. Tehtiin seuraavaksi kahdeksikkoa, jossa aina suunnanvaihdon jälkeen noin kolmasosa ympyrää avotaivutusta. Tämän jälkeen Sanna lähti harppomaan reippaasti puomitelinettä kohti, ja mietin mitäköhän nyt on keksitty meidän tuntilaisten päänmenoksi. Kaksi puomia sieltä tarttui mukaan. Ne laitettiin kahdeksikon sydämen kohdille ja meidän piti ratsastaa niiden välistä. Puomien kohdalla tehtiin siirtymisiä laukasta raviin ja ravista laukkaan. Tumppi toimi kivasti. Välillä jos en suoristanut puomien välissä ja Tumppi jäi "mutkalle", niin se pompahti laukkaan. Huolellisella valmistelulla nostot oli muuten ihan siistejä. Laukasta raviin tuli myös hienoja siirtymiä :) Siirtymiä ja taivuttelua piti tehdä koko ajan pienemmin ja pienemmin avuin, hevonen tekee työn ja hikoilee ratsastajankin edestä ;) Sannan lausahdus siis otsikossa.

Lauantaina ratsastin vasta illalla Tumpin. Mentiin noin 45 min treeni, johon kuului väistöjä, taivuttelua ja paljon siirtymiä. Loppukäynneissä mentiin kuivahaudan yli, rappuset ja vesiesteen läpi. Vesiesteessä oli vesiliskoja!

Sunnuntaina ratsastin sekä Tumpin että Riiviön. Tumpin kanssa kertailtiin vähän Kenttäkilpailuohjelma 6 kiemuroita. Työskenneltiin isolla ympyrällä laukka-käynti ja laukka-ravi siirtymisiä. Tehtiin myös vuorotellen oikeassa laukassa ja vastalaukassa pätkiä ja voltteja. Muuten meni ihan kivasti, mutta pitkä diagonaali keskiravissa alas istuen on tuskallista.
Riiviöllä oli virtaa kuin pienessä kylässä! Mun piti mennä vähän laukkatreeniä radalla, mutta takakenkä oli lähtenyt, niin mentiin vain kentällä. Vasen laukka oli tosi hyvä ja helppo säädellä, kun taas oikeaan kierrokseen vauhtia oli hippasen enemmän ja kääntyminen vaikeampaa. Tehtiin kahdeksikkoa ravissa ja laukassakin vähän, siihen mennessä Riiviö oli ehtinyt purkaa ylimääräiset energiansa ja malttoi kuunnella istuntaakin. Loppukäynneissä mentiin vesiesteestä, Riiviö uskalsi hienosti mennä itse. Viimeksi vesiesteellä Juulia oli Sirun kanssa vetoapuna.

Eilen maanantaina oli Annan estetunti. Tällä kertaa ei onneksi satanut vettä, toisin kuin viimeksi. Tehtiin itsenäisesti verkkaa koulukentällä, kun edellinen ryhmä oli vähän myöhässä. Tunnilla tehtävät aloitettiin pitkän sivun linjalla, jossa oli puomi, 20 m, kavaletti, innaripuomi, kavaletti, 20 m ja puomi. Välit piti tulla kuudella askeleella, eka väli ja innarikavaletit meni yleensä ihan hyvin. Toisessa välissä Tumppi olikin mato joka valui ulos, eikä voinut lyhentää laukkaa kunnolla. Kun sain linjan säilymään edes vähän suorempana, joko laukka vaihtui tai askel venahti pitkäksi. Toisesta suunnasta tultiin sama linja ja perään vielä pieni vesimattopysty ja pysty, jossa oli mustat putken palat alla. Tumppi ei ekalla kerralla vaihtanut laukkaa ja mun oma painokin heilahti ulos, joten reitti meni vähän pieleen (videolla kohdasta 0:50 eteenpäin). Tultiin uudelleen, jolloin reitti oli parempi, mutta paikka vesipystylle liian pohjaan. Hypeltiin muutamia kaarevia linjoja ja sarjaa ensin pätkissä, sitten ratana. Lopuksi tultiin vielä yhden laukan sarja, 6 laukkaa, okseri -tehtävää muutaman kertaa. Vikalla kierroksella okserin takapuomi oli 130 cm. Tumppi hyppäsi hyvin, itse taisin vähän liioitella istunnalla. Loppuraveissa Tumppi oli taas kivan rento. Kerättiin esteet yhdessä tuntilaisten ja apujoukkojen kanssa pois, eikä Tumppi tällä kertaa saanut mitään hepuleita, vaikka puomit kolahtelivat telineeseen.


Tänään kävin vihdoin ostamassa uudet jalustinhihnat estesatulaan. Edellisten rikkoutumisen jälkeen mulla oli käytössä jotkut vanhat, jotka kaapista löysin. Ne ovat kuitenkin niin kovat että tuntuu huonolta jalkaa vasten. Ne on myöskin niin jäykät säätää ja liian pitkät mullekkin, että esteillä jalustinhihnan pää läpsii Tumppia kylkeen. Reunokselta löytyi kivantuntuiset ja vähän lyhyemmät remmit, jotka pääsevät varmaan jo heti huomenna käyttöön. Oi miten tekikään mieli ostaa Prestigen jalustinhihnat, kun ne tuntuivat niin ihanan pehmeiltä, vaikka sisältä olivatkin venymistä ehkäisevää nailonia. Sen verran kirpaisi hinta 149 e jalustinremmeistä, että saivat jäädä hyllyyn...

Ostoksilta tarttui tänään mukaan myös uusi Eskadronin satulahuopa, vihreä tietenkin ;)

Onkohan joku vähän rajoittunut johonkin tiettyyn väriin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti