sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Hirvi, lehmä vai hevonen?

Tumppi on nyt lähiaikoina lehmäillyt varsin paljon. Se on takapäästään jotenkin tönkkö ja hidas, mikä tuntuu varsinkin laukassa, kun uljas ratsuni menee hirvimäisesti pää pystyssä lehmälaukkaa eli pitkää ja epätahtista askellusta. Ravissa on nyt ollut kuitenkin ihan kiva ratsastaa.

Viime sunnuntaina piti hypellä esteitä maneesissa, mutta kun siellä oli muitakin, niin siirsin treenin maanantaille. Maantaina sitten hypeltiin neljän pystyn jumppasarjaa. Sarjassa yhden laukan välit pystyltä seuraavalle ja väleissä vielä puomit. Tällä harjoituksella harjoittelen hevosen suoruutta ja Tumppi harjoittelee kontrollia ja koipien nostelua.

Alkuun tein vähän kahdeksikkoa laukassa kavaletilla. Laukat vaihtui ihan jees kun muistin itse olla kääntämättä lantiota. Laukka tosiaan ei ollut mitenkään kovin pyörivää, mutta välillä kuitenkin onnistui rennompia ja parempia pätkiä. Sarjalla alkukorkeus oli noin 70 cm. Hypeltiin aina samalla korkeudella pari kertaa ja sitten nostettiin. Viimisellä kierroksella esteet joku 110 cm. Tultiin enimmäkseen vasemmasta kierroksesta, sillä se on vaikeampi suunta, kun Tumppi valuu ulos oikealle. Niin kuin tälläkin kertaa. Pienemmillä esteillä linja pysyi vielä suorana ja keskellä esteitä, mutta korkeuden kasvaessa hypyt liiteli oikealle. Kerran valui niin pahasti ulkoreunaan, että viimisellä pystyllä mun jalkani osui tolppaan ja kaatoi sen... Laitettiin viimiselle pystylle apupuomi, jotta saataisiin vähän suoremmaksi. Tumppi ei ihan ekalla kerralla vissiin hahmottanut mihin väliin apupuomi oltiin laitettu sillä se ihmetteli sitä jo linjan alussa ja seilaili vuorotellen vasempaan ja oikeaan reunaan pystyillä. Viimisellä kierroksella linja pysyi suorempana ja hevonenkin ihan kuulolla. Sarjalla Tumppi vaihteli itsenäisesti laukkoja, taidettiin päästä kaksi kertaa säilyttäen oikea laukka koko linjan. No tähän ongelmaan en keskittynyt, vaan ideana oli miettiä enemmän suoruutta.

Omia ongelmia hyppelyissä oli sarjalle sisään ratsastaminen. Hevonen ei ollut myöskään parhaimmillaan, mutta vähän parempia paikkoja olisi voinut tulla. Huomasin taas esteillä nostavani kädellä hevosta, mikä ei nyt tietenkään auta yhtään, pikemminkin tekee hypystä enemmän selättömän.


Tiistaina oltiin puolisen tuntia humputtelemassa kentällä, jotta Tumppi pääsi liikkumaan estetreenin jälkeen. Kenttä oli ihan kivassa kunnossa, mutta suojalumi paakkuuntui aika nopeasti tilsoiksi. Otettiin kuitenkin kaikki askellajit läpi. Keskiviikkona Tumpilla oli vapis.

Torstaina ja perjantaina ratsastin Tumpin maneesissa gramaanien kera, jotta saisin hirven toimimaan taas hevosen tavoin. Molempina päivinä tein paljon siirtymisiä ja temponvaihteluita. Laukassa oli alkuun vähän epätahtinen, mutta työllä rupesi toimimaan paremmin. Torstaina hevonen oli rennompi myös lyhennyksissä.

Tumppi tuntui perjantaina ihan kivasti toimivalta, joten lauantaina osallistuin hyvillä mielin Sepon koulutunnille. Alkuverkassa jo laitoin Tumpin liikkumaan melko reippaassa vauhdissa ja tein paljon siirtymiä, jotta se tulisi nopeaksi jalalle. Tunnilla tehtiin perustyöskentelyä uralla ja ympyrällä. Alkuun haettiin taas tasaisuutta käsiin ja avut läpi. Tumppi alkoikin toimimaan yllätävän kivasti. Huomasin, että vasen käsi sisäkätenä on harvinaisen heikko ja heiluvainen. Se pysyy paikallaan niin hyvin että kun hevosen kaulan ja pään asento muuttuu, ohja välillä kiristyy ja välillä löystyy. Aiheutan itse ongelmia tuntuman tasaisuuteen ajattelemalla vain taivutusta. Tätä ongelmaa oli myös muilla, joten treenattiin suoruutta. Tumppi toimi oikein kivasti ja pehmeästi niin laukassa kuin ravissakin! Seppokin sanoi että näytti jo hevoselta ja meno oli rentoa. Jes! :D Oli oikein hyödyllinen treeni, vaikka ei mitään "temppuja" tehtykään.

Kyllä Tumppi hevonen taitaa olla! :)

1 kommentti:

  1. Kiitos haasteesta, mutta taitaa olla sama jonka tein jokunen aika sitten :)

    VastaaPoista