lauantai 16. syyskuuta 2017

Kisareportaasi: Harjun kenttäkisat 2.-3.9.

Vuoden viimeiset kenttäkisat käyty!

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna olin suunnitellut meneväni johonkin rataestekisoihin, mutta suunnitelma vaihtuikin Harjun kenttäkisoihin. Harjussa kisailtiin tuttarissa (90 cm) alueiden väliset joukkuemestaruudet, joihin minuakin kysyttiin mukaan Lounais-Suomen jengiin. Alunperin vastasin, että voin tulla Riksulla joukkueeseen. Mutta kun joukkueeseen ei (tänäkään) vuonna ollut tunkua vaan se oli jäämässä vajaaksi, minulta kysyttiin toista hevosta lainaksi Sami Siltakorvelle. Pienen mietintähetken jälkeen lupasin antaa toisen hevosistani lainaan. Valintaa lainahevoseksi Riksun ja Röllin välillä tosin ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Riksu on tasaisempi ja helpompi, joten lupasin sen lainata. Rölli on sen verran omalaatuinen, että näin lyhyellä varoitusajalla olisi turha lähteä kisailemaan.


Yhteiskvaaleja Sami ja Riksu ei tietenkään parin viikon aikana ehtineet keräilemään. Kävi Sami sentään kerran Riksua kokeilemassa :D Kvaaliksi sovellettiin siis kohtaa "hevonen sekä ratsastaja yhdessä tai erikseen ovat saavuttaneet vähintään kahdessa 90 cm kenttäratsastusluokassa osallistumisoikeuden vahvistavan tuloksen". Samihan oli mukana Suomen kenttäjoukkueessa, joka nappasi PM-kisoissa joukkuekultaa ja Riksu kisaili suokkien kenttämestaruuksissa pari viikkoa aikaisemmin, joten ei jäänyt ainakaan kokemuksen puutteesta kiinni kvaalit.


Saavuttiin Harjuun perjantaina illalla ja Röllin kanssa kävin vielä iltaratsastuksella maneesilla. Siskoni Juulia oli ratsastanut Riksun jo kotona iltapäivällä ennen meidän lähtöä. Töissä on niin kova kiire ollut, että ylimääräisistä vapaapäivistä ei ole voinut kuin haaveilla. Muutenhan olisin ottanut perjantain vapaaksi ja tehnyt rauhassa molemmilla hepoilla valmistelevat ratsastukset joko kotona tai kisapaikalla. Nyt ei siihen ollut aikaa ja sillä pohjalla oli mentävä. Rölli oli ihan toimiva iltatreenissä, vaikka paikoitellen jännittyikin.


Lauantaina kisapäivä lähti käyntiin Röllin kouluosuudella, joka oli jo puoli ysin maissa. Verryttely oli taas maneesissa ja itse rata ulkona nurmella. Rölli ei ollut ihan parhaimmillaan, vaan hieman pohkeen takana ja lyhyellä kaulalla. Nurmiverkassa saatiin kivaa fiilistä, mutta radan puolella kaiuttimet ja muut tilpehöörit oli turhan jännittäviä ja aiheuttivat kireyttä. Kevensin taas raviosuudet suosiolla. Ravissa Rölli oli jännittynyt, mutta laukassa tuntui jo paremmalta. Lopun käyntipätkä meni taas pienin kipittävin askelin.


Tulokseksi saatiin 64,17 % (-53,7) ja oltiin koulun jälkeen sijalla 18/35. Pienet oli erot kun 64%-alkavia tuloksia oli 11 ratsukolla.

Tuomarin kommentti meidän radasta: "Melko sujuva suoritus, huolellisemmat asetukset ja taivutukset"


Meidän koulun jälkeen lähdinkin taas talliin vaihtamaan kamoja esteitä varten. Sillä aikaa Sami ja Riksu oli verkkailemassa koulua varten. Ennen heidän vuoroaan ehdin käydä vielä kävelemässä esteradan. Röllin kanssa katsottiin Riksun koulurata ja sitten mentiin verkkailemaan esteille.

Sami ratsasti tasaisen radan, josta tuloksena 62,22 %.Esteverkkaan kulkiessa Rölli oli jo kierrokset päällä ja steppaili rauhattomasti hitaammin kulkevan ratsukon perässä. Verkassa se oli kuitenkin ihan hyvin ratsastettavissa eikä hermoillut ylimääräisiä. Suunta pysyi koko verkan oikeassa kierroksessa, vasenta laukkaa otin pätkän vastalaukkana. Rölli hyppäsi ilman puomeja, mutta valui helposti sekä pystyllä että okserilla ulkoreunaan. Parin hypyn jälkeen lähdettiin radalle testailemaan kuinka siellä käy.


Alkurataan olin ihan tyytyväinen. Sain hyvän laukan käyntiin ja paikat löytyi varsin helpolla. Vitoselle näin kulman jälkeen ison paikan ja sain siihen jopa reagoitua. Hyppy onnistui kivasti, mutta joku jalka jäi roikkumaan napaten puomin. Olin päättänyt ratsastaa suhteutetun linjan vitoselta kutoselle kuudella laukalla tietäen että väli täytyy sitten edetä. Jotenkin siinä kävi vitosen puomin jälkeen niin, että muutama askel meni matkustellen ja loput pakittaen. Rytmi rikkoontui ja puolikkaasta paikasta yli leppäkerttujen. Rölli hyppäsi urheasti vaikka oli varma osuma tiedossa. Seiskalle ja kasille ratsastinkin sitten taas reippaammin eteen, ei mitenkään tyylikkäästi, mutta selvittiin ilman puomeja.

Rasitteeksi kuitenkin 8 virhepistettä. Arvokkaat sellaiset, nimittäin puomien myötä tipahdettiin tuloslistan häntäpäähän (32/35).


Rölli pääsi helposti eläinlääkärin tarkastuksesta läpi, jonka jälkeen ehdin viemään Röllin vielä talliin. Pyöräillen takaisin estekentän laidalle katsomaan Riksun menoa. Alkurata meni hyvin, sitten Riksukin otti vitoselta puomin. Sen jälkeen Riksu jäi vähän vimpulaksi ja etupainoiseksi madoksi ja valui ohi kutosesta. Uudella yrittämällä yli ja loppurata taas hyvin. Samaiset 8 virhepistettä siis Riksullekin.


Kahdentoista aikaan oli jo lauantain startit pulkassa ja hevoset pesty. Loppupäivän ohjelmaan kuului parit pienet päikkärit, junnujen SM-luokan koulujen kuvaamista (kuvat) ja maastoradan kävelyä. Illan kruunasi vielä Riders Briefing Evening -tapahtuma, jossa syötiin hyvin ja kerrattiin sunnuntain kulkua. Hepat pääsi vielä iltalenkille taluttaen.

Kuvat maastoesteistä. Maastorata kulki ensin pellolla, sitten nousi maneesin ohi raviradan kautta nurmialueelle, josta taas jatkettiin ravirataa pitkin. Kivaa vaihtelua ainaiselle metsässä rymyämiselle tai pelkällä nurmella kulkemiselle. Alkuradan esteet oli pieniä ja simppeleitä, ja mietinkin ensin että olen kävelemässä vahingossa harrasteen rataa. Pelto-osuuden jälkeen saatiinkiin tehtävää: trakehneriä, mökkiä alamäkeen ja vinosti toinen mökki perään. Pikkuinen hauta ja nuolenkärki muodostivat puoli-coffin sarjan vaikka väliä esteillä olikin useampi laukka-askel. Pienellä vesiesteellä oli vielä tehtävä loppuun ja rata loppui kivaan mökkiesteeseen. Tiesin, että Rölli voi vähän trakia katsella ja mökkilinjalla täytyy ratsastaa huolellisesti. Kuitenkin esteet oli yksinkertaisia, ja radasta jäi kiva fiilis.


Meidän joukkue oli lauantain jälkeen joukkuetuloksissakin häntäpäässä, joten mitalitaisto ei ollut päällimmäisenä mielessä. Tarkoitus oli vaan keskittyä omaan suoritukseen ja tehdä onnistunut suoritus. Harrasteen lähtijöistä vain puolet pääsi maastosta maaliin ja ennen Röllin starttia tuttarissakin tuli jo hylsyjä ja kieltoja. Se vähän kummastutti, sillä olin pitänyt kummankin luokan ratoja ihan helppoina ja houkuttelevina.

Kuvat vesileimojen mukaan © Heidi Lammi ja Suvi NieminenRölli oli maastoverkassa taas aika kierroksilla, mutta kuitenkin totteli. Hypyt onnistui ihan hienosti, vaikka vauhtia oli paikoitellen turhan paljon.

Oma vuoro koitti ja lähtökarsinasta ampaistiin matkaan. Laukkasin suunnitelmani mukaan alapellolla reippaammin, jotta olisi varaa hieman himmailla loppuradan tehtävillä. Kolmoselle lähestyttiin vähän vinolla hevosella ja tulikin pikkuaskel, mutta eipä annettu sen haitata. Kutosellekin valui kaarteesta esteen vasempaan reunaan. 


Pellolta viiletettiin niin reippaasti ylämäki ylös ja ohi Nestori-maneesin, että kuvaaja ei ihan pysynyt perässä tai ainakaan zoomi kohdillaan ;) Trakehnerillakin Rölli valui vasempaan reunaan. Ei se juurikaan katsonut tukin alla olevaa hautaa, mutta valui valumistaan. Sen verran mentiinkin sitten reunasta, että hypättiin tukin "jalkapölkyn" kohdalta ja mun vasen jalka nappasi samalla lipun kumoon. Ei oltu trakehnerin jälkeen sitten millään muotoa suunnitellulla reitillä, vaan jouduttiin mutkittelemaan. Sain kuitenkin ajoissa linjan kuntoon ja mökkilinjalle pienesti sisään. Rölli pysyi alamäessä hyvin tasapainossa ja vino linja jälkimmäiselle mökille onnistui helposti. Hieman vasen lapa karkasi ulos, mutta hyppy oli kuitenkin suht suora.

Haudalle olin itse hieman liikkeen edellä. Rölli vähän hidasti, katsoi ja hyppäsi löysän hypyn yli. Ihan ei saatu laukan aktiivisuutta säilytettyä b-osalle, mutta meni se näinkin helposti yli. Ennen vettä Rölli pääsi painamaan kädelle ja jouduin ottamaan vauhtia pois. Sujuvasti suoritettiin kuitenkin tehtävän esteet ja jatkettiin matkaa viimeisen mökin yli maaliin. Hyvissä ajoin oltiin maalissa taas, vaikka mökkilinjan jälkeen kelloa katsellessa arvelin, että kiire tulee.

Rölli oli taitava! Hyvät loppuhölkät ja kävelyt maneesissa.


Riksun vuoro oli taas juuri niin, että en päässyt näkemään verkkaa. Rataa sentään pääsin katsomaan Röllin kyydistä. Alapellolla ratsukko laukkasi reippaasti ja ylitti esteet sujuvasti. 


Trakehnirille lähti hyppy isosta paikkaa. Ja olin vielä Samille sanonut että Riksu yleensä haluaa tulla trakilla lähelle :D Onnistunut reitti ja hyvä hyppy sisään mökkilinjalle. Sami ei mennyt linjaa vinolla tiellä vaan teki voltin väliin. Riksun ajatus ei vissiin ihan pysynyt tässä kuviossa mukana, vaan se livahti mökistä ohi. Uudella yrittämällä ei ongelmaa ja matka jatkui.

...Kunnes se loppui. Riksu taisi jäädä hieman uhmakkaalle päälle kiellon jäljiltä eikä mennyt enää seuraavana olleen haudan yli. Pöh! En tiedä mikä siinä haudassa oli kummallista, kun siihen loppui monen muunkin kisaajan matka. Ehkä tiukka kurvi ennen sitä, muutos nurmelta hiekalle, paljon yleisöä vieressä?

Tuttarissa starttasi 35 ratsukkoa, joista 14 keskeytti tai hylätttiin maastossa. Se on paljon, 40%. Eniten kieltoja taisi aiheuttaa mökkilinjan ensimmäinen, punainen mökki sekä juurikin tämä pieni hauta.


Riksun ja Samin meno näytti sujuvalta ja helpolta, mutta harmillisesti matka päättyi ennen maalia. Tietysti ei ole ihan yksinkertaista ratsastaa vieraalla hevosella maastorataa vain parin ratsastuskerran pohjalta. Onneksi Samilla oli kisaratsuna myös taitava Nörtti. Ratsukko nappasi junnujen SM-luokassa hienosti neljännen sijan.


Lounais-Suomen joukkue ei saanut alueiden välisissä mestaruuksissa joukkuetulosta, sillä oltiin Röllin kanssa ainoita ketkä pääsi maastosta maaliin. Lopputuloksissa Rölli oli sijalla 14, kun 9 sijoittui.

Eipä tarvinnut jäädä palkintojenjakoa odottelemaan, vaan päästiin lähtemään aikaisin ajelemaan kotia kohti. Tämä oli ensimmäinen kerta kun käytiin Harjussa ja tykkäsin kovasti. Tosi kivat puitteet! Kisahenkilökuntaa oli oikein riittävästi ja he tuntuivat olevan aina hyvin ajantasalla. Varmasti reissaamme tänne uudelleenkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti