maanantai 25. syyskuuta 2017

Aluemestaruudet: lauantai

Ympäri Suomenmaata kisailtiin syyskuun puolessa välissä aluemestaruuksista. Meillä Lounais-Suomessa lauantaina 16.9. kisailtiin kouluratsastuksessa ja sunnuntaina 17.9. esteratsastuksessa. Kenttäratsastuksen aluemestaruudet ratkottiinkin jo heinäkuussa Niinisalossa.

Viime vuonna Rölli osallistui aluekoulumestaruuksissa nuorten hevosten helppo B -luokkaan, mutta nyt suuntana oli suomenhevosten sarja ja ohjelmana helppo A FEI:n World Dressage Challenge. Riksu jäi kotiin ja kisaratsuksi lähti siis vain Rölli.

Postauksen kuvat © Henni-Leena Helenius.


Oltiin hyvissä ajoin kisapaikalla, ja kisat olivatkin vähäsen myöhässä. No eipä mitään, Rölli vaan oli kovin ihmeissään kun pääsi takaisin traikkuun vaikka ei käyty edes ratsastamassa vielä. Puolisen tuntia odoteltiin aikataulua kiinni ja sitten suunnattiin verryttelyyn. Odottelun aikana onneksi sade ehti loppua :)


Mun tuuria taas kun Röllin vuoro oli luokan ekana. Maneesiverkassa Rölli oli ihan kivan tuntuinen, mutta laukassa paikoitellen hidas jalalle. Ravi-käynti-siirtymiset onnistui aika kivasti, samoin pysähdykset. Avotaivutuksien ja väistöjen jumppailuissa sai olla tarkkana ulko-ohjan ja oman könötyksen kanssa. Jokunen takaosakäännöskin ehdittiin kokeilla, ekat oli laajoja ja hitaita mutta seuraavat jo aktiivisempia.

Kentän puolella tein vähän käyntiä ja ravipätkiä yrittäen saada Röllin rennoksi ja jalan eteen. Aitojen sisällä vielä reippaampaa ravia keventäen (ja Rölli maisemia katsellen).


Rata alkoi alkutervehdyksen jälkeen heti keskiravilla. Rölli lähti hyvin, mutta oma istunta ei pysynyt kasassa. Valuin lyttyyn ja takanojoon mikä taas sai Röllinkin paketin leviämään. Otin liikaa kiinni ohjasta, että sain edes oman kropan haltuun. Lyhyen sivun läpi tasattiin hengitystä ja valmistauduttiin seuraavaan tehtävään, nimittäin avotaivutukseen jota en ole kuin joskus muinoin Tumpin kanssa esittänyt kouluradalla.

Ei mennyt ihan nappiin kumpaankaan suuntaan. Ensin vasemmalle mutkiteltiin ja taivutus vaihteli matkan mittaan. Sittenpä keskittyminen herpaantui kun Rölli bongasi jonkun hevosen kulkevan tallipihalla ja alkoi hirnumaan... Eikä ollut edes musta hevonen että olisi voinut Riksuksi kuvitella. No, puolikkailla volteilla ei ollut keskittymisestä tai kuuliaisuudesta tietoakaan. Jälkimmäisessä avossa Rölli taipui jo turhankin paljon eikä pysytty kolmella uralla.


Takaosakäännöksissäkään ei erityisemmin loistettu. Keskikäynti ja lisätty käynti olivat jo sujuvampia kuin aikaisemmin kisoissa, mutta edelleen Rölli voisi kävellä rennommin ja irtonaisemmin. Kaikki ohjelman laukannostot oli aika hitaita ja liikaa ylös. Ensimmäisessä laukasta käyntiin siirtymisessä Rölli lyhensi kyllä ihan kelvollisesti, mutta jäi pahasti jalan taakse. Laukannostossa käynnistä lähdinkin tuuppaamaan itse liikaa ylävartalolla ja Rölli nostikin ensin löysästi väärän laukan. Nopea korjaus oikeaan laukkaan ja matka jatkui. Vähän kiukuttelua keskilaukassa, kun piti pysyä molemmilla ohjilla eikä saanut roikkua. Vastalaukassa taas jäi turhan tahmeaksi eikä laukka pyörinyt ihan kunnolla. Toisen kerran laukasta käyntiin ja takaisin laukkaan päästiin ihan ok.


Viimeisessä laukasta raviin siirtymisessä Rölli jäi vähän kiireiseksi eikä pidäte mennyt ihan perille asti. Kun siitä seuraavassa kirjaimessa pitikin jo lähteä taas keskiraviin, oli Rölli lähdössä uudelleen laukkaan. Eikä Rölli meinannut uskoa sen diagonaalin olevan raville varattu, vaan se rikkoi heti perään laukalle uudelleen. Neloset paukahti pöytäkirjaan siitä sählingistä kaikilta kolmelta tuomarilta. Lopun kahdeksikko ei sekään ottanut sujuakseen, kun Röllillä jäi vauhti päälle ja taipuminen pois. Yritin vähän hymyillä lopputervehdykseen tultaessa, vaikka päälimmäisenä mielessä oli että vihdoin se loppu.


Oli radassa jokunen onnistuneempikin pätkä, mutta muutama ihan selvä rikko sekä paljon ylimääräistä jännitystä. Tiesin heti, että kovatasoisessa luokassa ei olisi asiaa palkinnoille (ja eihän 7 ratsukon luokassa muutenkaan sijoittuisi kuin 2). Keventelin hetken vielä maneesissa, sitten kävelyt traikulle ja Rölli kyytiin.


Lopputulemana koululapuissa numeroita välillä 4-7 ja tulos 60,26%. Jonkun oli pakko olla tuloslistalla viimeinen ja tällä kertaa se oltiin me. Tasaisuutta ja rentoutta, siinäpä puuhaa talvitreeneihin.

Tuomari C: "Vielä lisää tasaisuutta. Ajoittain jännittyy" 60,20 %

Tuomari M: "Mukavia pätkiä. Tänään ajoittain jännittyy ja tulee pois avuilta" 59,4 %

Tuomari H: "Mukava hevonen. Tänään hyviä pätkiä mutta myös epätasaisuutta" 61,20 %

8 kommenttia:

 1. Pidän todella paljon tavastasi suhtautua vähän heikommin menneisiin kisoihin. Monella kisaajalla olisi asenteestasi paljon opittavaa. Tsemppiä talven treeneihin! :)

  VastaaPoista
 2. Voihan Rölli! Ihan kiva ratahan tuo oli, mutta juuri niin kuin tuomareiden kommenteissakin olikin niin tasaisuudella olisi tullut isommat prosentit.

  Ja niinkuin edellinen kommentoija sanoikin niin sulla on tosi kiva asenne vaikkei kisat olleet tehdän parasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, ja tasaisuutta pitääkin hurjasti treenata. Kiitti :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ai kappas, se jäi mainitsematta. Kisat oli Ylikylän tallilla Piikkiössä, järjestäjänä Kaarinan kenttäratsastajat.

   Poista
 4. Voihan himpula sentään, kuinka hienosti Rölli liikkuu!! Mahtavan aktiiviset takaset.. Hiukan häslä hän nyt näyttää olevan, voimaa ja malttia puuttuu..mutta tuosta liikkestä saa kyllä hiottua täydellisen timantin!!

  Ihanaa syksyä teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Mielestäni Röllissä onkin paljon potentiaalia, kunhan saa juurikin keskittymisen työntekoon niin treenissä kuin kisoissakin.

   Poista