perjantai 14. huhtikuuta 2017

Kohti kenttäkautta

Kenttäkisat on kohta jo täällä, kaksi viikkoa ja kaksi päivää täytyy enää odottaa! Meillä on kenttä ja rata sulanut hyvin pienistä takatalvista huolimatta. Jotenkin tuntuu, että ollaan kuitenkin aikaisempiin vuosiin verrattuna myöhässä kevään suhteen. Ypäjälläkin on kuulemma lunta maassa ja vesiesteet jäässä.

Riksu ja Rölli ovat olleet varsin virkeitä ratsuja koko tämän pari viikkoa, mikä ollaan päästy sulalla kentällä treenailemaan. Selkeästi kevättä ilmassa, eikä aina niin kiinnostaisi keskittyä työntekoon. Molemmat on päässyt myös radalle laukkatreeniin nollaamaan ajatuksia ja avaamaan kroppaa. Eipä tarvinnut kumpaakaan käskeä, vaan itse sai nauttia kyydistä kyyneleet silmistä virraten :) Iloa liikkumiseen löytyy, mikä on aina ihana huomata. Sen energian kun saisi vain valjastettua myös siihen koulutreeniin ;)


Vaikka varsinaista kestävyystreeniä ei talvikaudella päästy tekemään, on molemmilla pojilla kunto varsin kohdallaan. Molemmat teki viimeksi laukkatreenissä kolme kilometriä reippaalla vauhdilla ja kumpikin palautui hyvin.

Rataestetreenejä ollaan tehty ohjatusti ja itsenäisesti viimeksi vielä maneesissa. Ekat hypyt ulkosalla tulikin loikittua viime viikolla estekisoissa. Niistä kisoissa tulossa omaa postausta vielä. Intoa piisasi roppakaupalla, eikä vauhtiakaan puuttunut (toisin kuin kontrolli silloin tällöin). Pitäisi nyt jaksaa roudata puomit ja tolpat jo ulos kentälle, niin pääsisi tositoimiin myös kotona.


Riksu näkee kentän nurkissa vielä välillä mörköjä, mutta muuten koulutreenit kentällä on sujunut ihan kivasti. Maneesikauden loppupuolella löydetty ryhdikkyys on aika hyvin säilynyt, mutta vielä kentällä menossa on toisinaan liikaa vauhtia ja kiirettä.

Rölli ei onneksi kyttää mitään kiviä, kantoja tai muutakaan paikallaan pysyvää. Mutta kaikki liikkuva saa keskittymiskyvyn pirstaleiksi, oli kyseessä sitten kissa, juoksijajoukko tai heinäkärryt. Menee useampi tovi keräillä kaikki jo saavutettu kontrolli takaisin hyppysiin. Varsinkin laukassa huomaa hyvin, ettei keskittyminen riitä kuin vauhdin kiihdyttelyyn...

Viime viikolla siskoni Nelli oli ratsastamassa Riksulla samaan aikaan kun itse menin Röllillä. Kaverin kanssa molemmat olivat selvästi rennompia kuin yksinään kentällä. Vähän jännittää kuitenkin ruuhkainen kisaverkka Röllin kanssa, vaikka ollaankin paljon kisoja kierretty. Yksin Rölli helposti jännittyy, mutta ruuhkassa hermostuu ja on vaikea saada rennoksi. Onneksi tässä on vielä aikaa harjoitella!

Ensimmäiset kenttäkisat on siis Ypäjällä vappuaattona 30.4. Rölli aloittaa kauden harrasteluokalla ja Riksu osallistuu tutustumisluokkaan.

4 kommenttia:

 1. Ootteko tulossa Niinisalon ekoihin kenttiksiin, vai missä avaatte kauden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti Niinisalo jää nyt alkukaudesta pois, ja mennään kaksi ekaa kisaa Ypäjällä (su 30.4. ja la 13.5.)

   Poista
 2. Haaveissa itsellä startata eka harraste ensi kesänä, mutta tuo kuntoasia mietityttää... Mistä tietää koska kunto on riittävän hyvä, vaikkapa juuri maastoesteosuutta ajatellen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sitä mieltä, että harrasteessa pärjää ihan peruskuntoisella, normaalisti treenaavalla hevosella/ponilla. Sitä varten siis ei välttämättä tarvitse tehdä erityisemmin laukkatreeniä. Harrasteen maastorata ei ole kuin noin kilometrin mittainen ja vauhtivaatimuskin on vain hieman rataestevauhtia reippaampi (400 m/min).

   Kenttäkisapäivästä rankemman tekee se, kun kaikki kolme osakoetta pitäisi jaksaa suorittaa. Hevosen (ja omia) voimia voi säästää verkkaamalla lyhyesti. Esimerkiksi koulu ja rataesteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan mennä ns. samoilla verkoilla eli koulusta heti perään esteverkkaan ja parin hypyn jälkeen heti taas radalle.

   Jos taas tekee laukkatreeniä, kannattaa aloittaa maltillisesti. Ei siis täyttä vauhtia pitkiä matkoja, vaan aloittaen pienesti ja siitä lisäten seuraavilla kerroilla joko matkaa tai vauhtia. Hyväkuntoinen hevonen jaksaa suorittaa tehtävän helposti ja palautuu nopeasti. Mulla on apuna treenissä Timer GPS "vauhtikello" ja sykemittari hevosella, niin on helppo seurata vauhteja ja treenin tehoa :)

   Poista