tiistai 18. huhtikuuta 2017

Maneesista suoraan ulkokisoihin

Villiponit estekisoissa... Ei ehkä ollut paras idea lähteä suoraan maneesikaudelta estekisoihin ottamaan ekat hypyt ulkona. Kisakutsun julkaisemisen aikoihin ei tiedetty, millaista keliä on luvassa huhtikuun alussa, joten kutsussakin luki radan olevan joko maneesissa tai kentällä. Sen verran kevät tuli kuitenkin, että Artukaisten kentät ehti sulaa ja kuivua kisakuntoon. Niimpä ulkoiluksihan se sitten meni.

Ennen kauden ekoja ulkokisoja ehdin ratsastaa noin viikon omalla kentällä ja hypätä molemmilla hevosilla koulutreenin aikana pienen kavaletin pariin kertaan. Sen suurempia valmisteluja ennen ulkokautta ei keretty tekemään. Lahjattomat treenaa vai miten se meni ;)


Röllillä hyppäsin kaksi luokkaa, 80 ja 90 cm. Verkassa jo oli reipasta menoa, eikä radallakaan vauhtia puuttunut. Rölli kiihdytteli esteille pää ylhäällä ja hyppeli milloin pitkää laakaa loikkaa ja milloin melkein tasajaloin... Pääsin kuitenkin ratsastamaan suhteutettujen linjojen välit suunnitellusti ja väleissä Rölli toimi ihan hyvin. Hieman kontrollia olisin kaivannut lisää, mutta en sentään sortunut nyppimään laukkaa aivan pois tällä kertaa. Kasikympin rata selvittiin puhtaasti ja saatiin punavalkoinen ruusuke heti portilta.

Vesileimattomat kuvat radalta © Annika Mäki, vesileimalliset © Salla Kuikka.Röllin ekan radan jälkeen vaihdoin ratsua Riksuun. Riksu osallistui vain 90 cm luokkaan. Ysikympissä oli sama rata muuten, mutta vitosesta oli tullut sarja ja viimeinen este oli hieman siirtynyt eri paikkaan. En jaksanut käydä kävelemässä rataa, vaan käytin sen ajan hyödyksi Riksun verkkailuun. Riksukin oli innokkaalla tuulella, välillä liiaksikin. Kiire oli mennä eteenpäin ja pidätteistä herra Riksu meinasi vain jäädä roikkumaan ohjalle. Hieman oli ongelmia myös lapojen hallinnassa, varsinkin esteille suoristaminen onnistui vaihtelevalla menestyksellä.


Rata lähti käyntiin isolla hypyllä ykköselle, vähän vinolla hypyllä kakkoselle ja oikoreitillä kolmoselle. Suhteutettuun väliin yritin tehdä maltilliset kuusi laukkaa, mutta ihan loppuun asti en saanut Riksua takajalkojen päälle. Neloselle tultiin hieman lähelle, mutta Riksu skarppasi hyvin jalat ylös. Sarjaa lähestyessä Riksu keskittyi enemmän yleisölle poseeraamiseen kuin tulevaan tehtävään. Maiskutin vähän välissä saadakseni Riksun hereille, mutta keskittymisen ollessa muualla tuli B-osalta puomi mukaan. Esteiltä alastulossa Riksu oli aika etupainoinen ja roikku, mutta muuten hypyt oli pääosin ihan kivoja. Ärsyttävät 4 virhepistettä tuli siis tulokseksi Riksun kanssa.Kisapäivän päätteksi Rölli kävi vielä rallittelemassa 90 cm luokan. Kiirettä riitti edelleen askeleessa ja kuskin toilailuissa. Ykkönen ja kakkonen onnistui vielä ihan sujuvasti, mutta kolmoselle kurvi valui liikaa ulos eikä linja neloselle ollut suoraa nähnytkään. Olisi pitänyt ratkaista heti eteen viidellä tai lyhentää kuuteen, mutta mutkiteltiin linja viiteen ja puoleen askeleeseen, mistä yllättäenkin sitten puomi mukaan. Sarja onnistui hyvin ja jopa ihan rauhallisesti, sen jälkeen Rölli sitten lähtikin taas kiitämään. Seiskalle paikka lähelle, mutta puhtaasti yli. Kasia kohti vauhti taas kiihtyi, mutta ratsastin ilman pohkeen tukea, jolloin Rölli ei uskaltanutkaan lähteä isosta paikasta viimeiselle esteelle vaan tuli tosi kummallinen loikka ja okserin takapuomi alas. Liikaa taas temponmuutoksia ja vauhtia, mistä tuloksena siis 8 virhepistettä.Nyt vaan esteet ulos kotikentälle ja treenit käyntiin. Seuraavat kisat onkin ne Ypäjän kenttäkisat, joissa ei anneta muille tasoitusta pudotuksilla, vaan hypätään nollat tauluun!

2 kommenttia: