maanantai 2. toukokuuta 2016

Punajuurikuuri

Näin keväällä (tai pitäisikö sanoa jo kesän kynnyksellä?) on hyvä tarkistella hevosten vitamiinien tarpeita. Röllille olin suunnitellut hankkivani monivitamiinia ja sinkkiä, sillä karva on edelleen vielä vaihtumassa. Röllillä on myös suupielet alkaneet rohtua/kuivua, ja olen jotenkin saanut päähäni, että se johtuu sinkin puutteesta. Ainakin sinkkivoide on auttanut ongelmaan ;)

Hyvään ajankohtaan osui yhteistyö Chia de Gracian kanssa. Sain testiin kilon verran punajuurilastuja. Ei tarvinnut ostaa montaa purkkia lisäravinteita, sillä punajuuripussissa tulee samalla kertaa monia kivennäisaineita (mm. sinkki, kalsium, rauta ja magnesium) sekä vitamiineista A, E, C ja B. Siis todellinen vitamiini- ja kivennäisainepommi!


Punajuuri on mulle semmoinen ruoka-aine, jota ei ehkä ykkösenä tulisi mieleen syöttää hevoselle. Vähän niinkuin peruna! Punajuurilastut ovat rapsakkaa rouhetta kuivattuna, mutta lämpimässä vedessä turvoteltuaan näyttävät varsin herkullisilta. Käyttöohjeessa suositellaankin turvottamaan rouhetta, jolloin siitä tulee myös maistuvampaa.

Röllin annokseen kuuluu (totuttelun jälkeen) 1 dl punajuurta ja 1 dl pellavaa. Punajuuri on todella vahvan väristä ja puurosta tuleekin aina pirteän pinkkiä :) Olen nyt viikon verran kokkaillut menun mukaista punajuuri-pellava-puuroa ja joka päivä innostun yhtä lailla tästä värikkäästä sekoituksesta. Puuro on maistunut Röllille oikein hyvin erikoisesta väristä huolimatta.


Punajuuren monipuolisen ravintosisällön lisäksi yksi ominaisuus kuulostaa erittäin jännittävältä. Nimittäin punajuuri voi syventää tumman hevosen väriä. Rölli on alkanut taas "ruskettua" auringossa ja olisi mahtavaa, jos musta olisi taas musta. Katsotaan kuinka käy! Palataan aiheeseen noin kuukauden kuluttua tarkemman raportin merkeissä.

Tässä näkyy hyvin tuo ruskean värin esiintulo

Postaus toteutettu yhteistyössä Chia de Gracian kanssa

2 kommenttia:

  1. Ihan mielenkiinnosta kun ihmisillä muuttuu vessa tuotokset punertaviksi punajuuresta, sama hevosilla? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo ainakaa vielä bongannu :D taitaa olla ruoka-annokset hepoilla sen verran suurempia ettei tommonen desi punajuurta juuri vaikuta väriin.

      Poista