maanantai 18. tammikuuta 2016

Kisakalenterin suunnittelua

Kenttäkisakalenteri näyttää oikein kivalta ja monipuoliselta! Tälle vuodelle on listattu 22 kenttäkisaa ympäri Suomea. Alkuvuonna/hallikaudella käydään muutamat 1-tason kisat esteillä ja koulussa, testataan säätöjä ja haetaan kisarutiinia taas talvikauden jälkeen. Kentässä ulkokausi alkaa vasta vappuna, silloin pitäisi olla jo hyvässä tikissä.

Kisakalenterin suunnittelun aloitan valitsemalla kauden tärkeimmän kisan jokaiselle hevoselleni, joilla aion kisata. Seuraavaksi valitsen sopivat kisat, jotka valmistelevat tärkeimmän kisan koitoksiin. Kenttäkisojen välissä tullaan todennäköisesti käymään myös joissakin lähialueen este- ja koulukisoissa, mutta kisakalenterin suunnittelen yleensä kenttäkisojen perusteella.


Riksulla kauden päätavoite on suomenhevosten kenttämestaruuksissa, jotka mun tulkinnan mukaan olisi Ypäjän kisaviikolla elokuun alussa. Niitä ennen olisi täällä etelässä kuudet kenttäkisat, joista olisi mahdollista hakea taas sitä rutiinia ja varmuutta maastoon. Riksullahan loppui viime kenttäkausi ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan. Hallikenttäkisat todennäköisesti jätetään tänä vuonna välistä, kun tuskin ollaan siihen mennessä päästy treenaamaan vielä riittävästi. Kausi alkaa siis vappuna Ypäjällä, aloitetaan varmaan suosiolla tuttarista. Jos meidän seuralta saadaan joukkue kokoon, huipentuu kausi Pudasjärvellä syyskuussa järjestettäviin kenttäratsastuksen joukkue-SM kisoihin.

Röllin tärkein kisa ei tällä kaudella ole kentässä, vaan 6-vuotiaiden suomenhevosten Kasvattajakisa sekä koulussa että esteillä. Kenttää tullaan kisaamaan tottakai myös, tavoitteena saada ehjiä suorituksia ja napsia sijoituksia. Röllin kanssa aloitetaan varmaan ihan harrasteesta ja jatketaan sitten tuttarin ja suokki helpon parissa. Lounais-Suomen aluemestaruudelle ei ole vielä päivämäärää laitettu, mutta koska tällä alueella ei ole kuin Niinisalo, niin varmaankin aluemestaruudet ratkotaan heinäkuun kisoissa. Tänä vuonna meillä on kvaalit aluemestaruuteen, joten ei muuta kuin mitali kotiin niistä karkeloista!

Riiviön kanssa ei ole suurempia kisatavoitteita. Ehkä otan sen johonkin kenttäkisoihin mukaan, jos jompikumpi mustista kisatykeistä jää kotiin. Tarkoitus olisi hankkia nyt hallikaudella varuiksi kvaalit harrastetta varten, jotta varsinaisella kisakaudella ei tarvitsisi enää niistä stressata.


Alustava kenttäkisakalenteri näyttää tällä hetkellä tältä:
  • 1.5. Ypäjä: Riksu tuttari, Rölli harraste
  • 14.-15.5. Niinisalo: Riksu sh helppo/avoin helppo, Rölli tuttari/sh helppo
  • 19.6. Kerava: Riksu avoin helppo, Rölli tuttari
  • 9.-10.7. Niinisalo: Riksu avoin helppo, Rölli sh helppo/tuttari (aluemestaruus?)
  • 2.-3.8. Ypäjä: Riksu sh vaativa kenttämestaruus
  • 27.-28.8. Kangasala: Riksu avoin helppo, Rölli tuttari
  • 17.-18.9. Niinisalo: Rölli sh helppo
  • 24.-25.9. Pudasjärvi: Riksu sh helppo joukkue-SM


Ennen kisakauden alkua on hyvä tsekata uudet säännöt ja sääntömuutokset. Kentässä niitä ei juurikaan ollut:
- saappaiden väriä oli hieman vapautettu
- kankiketjun pehmusteeksi käy nykyään myös lampaankarva
- lyhyt kilpailu oli saanut uudet ohjeet osakokeiden järjestykseen, joskin lähes aina kisat on olleet niiden mukaiset jo ennenkin
- vain SM-kisoissa maastokoe voi olla ennen rataesteitä (lyhyessä kilpailussa)

Yleisissä kilpailusäännöissäkään ei ollut mitään ihmeempiä uudistuksia:
- 1-tason kisoissa saa nykyisin ihan sääntöjen mukaan jakaa minkälaisia ja -värisiä ruusukkeita järjestäjä haluaa
- Suomen mestaruudesta voidaan kilpailla, jos ensimmäiseen osakilpailussa on vähintään 5 osallistujaa
- kurinpitomääräyksissä ja rangaistuksissa muutoksia (ei vaikuta jos kisailee sääntöjen mukaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti