sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Polarpadit - hankitreenin pelastus

Lounais-Suomessa ollaan saatu nauttia hangista jo useamman viikon ajan. Mun hevosilla ei ole nyt talvena ollut tilsakumeja. Eikä tosin kenelläkään ole ollut tilsakumeja Tumpin ekan talven jälkeen. Harvemmin lumitilanne on ollut niin hyvä, että hankea olisi riittänyt useampaa viikkoa. Lähinnä talven ongelmat on ollut rasittavat loskakelit tai joka paikan valtaava liukas jäätikkö.

Nyt hankea on riittänyt ja sitä ollaankin hyödynnetty aika ahkeraan hankitreenissä. Lunta ei ole ollut liikaa, mutta kuitenkin riittävästi antamaan lisävastusta treeniin. Mun hevoset on sen verran kovakuntoisia, että ovat tehneet alusta asti kaikki askellajit heti hangessa, mutta huonompi kuntoisella tai tasapainottomalla hevosella kannattaa aloittaa hankiratsastukset kevyemmin. Alku- ja loppukäynnit teen aina auratulla radalla, niin hevoset saa kävellä normaalisti ilman hangen vastusta ja jalkojen nostelua.

Varsinkin suojakeleillä hankitreenissä ongelmaksi aiheutuu tilsat. Koska hankitreenistä ollaan kuitenkin haluttu päästä nauttimaan, on täytynyt kehitellä asiaan ratkaisu. Ja meillä se ratkaisu on ehdottomasti Polarpadit! Riksulla olen niitä käyttänyt jo useamman vuoden ja tänä talvena Röllikin sai omansa. Molemmilla on oma parinsa Polarpadeja, sillä ne leikataan isosta levystä sopivan kokoiseksi kengän koon mukaan. Olen todennut tilsoja kertyvän useimmiten vain etujalkoihin, joten yksi pari on riittänyt oikein hyvin.


Polarpadeissa hankalinta on ehkä aloitus: vahvasta muovista täytyy leikata sopivan kokoinen. Röllin vaaleanpunaisista Polarpadeista tulikin hieman eripariset, kun leikkasin toisesta hieman lyhyemmän. Tämä ei onneksi käyttöä haittaa millään lailla.

Polarpadien kiinnitykseen kun oppii, niin se käy varsin näppärästi ja nopeasti. Myös mun oppilaat ja vuokraajat ovat saaneet opetella Polarpadit kiinnittämään ja kaikki ovat onnistuneet mun ohjeilla hyvin. Itse olen sitä mieltä että hokkien vaihto/kiinnitys on niin arkipäivää, että sen pitäisi olla yhtä rutiininomaista kuin kavioiden puhdistus. Näin ei yleensä kuitenkaan ole. Kenttäratsastukseen kuuluu lähes joka kisapaikassa nurmihokkien laitto, joten hokkien pyörittely on mulle ympärivuotista hommaa ja siksi hyvinkin rutiininomaista puuhaa. Räikkäversio hokkiavaimesta on ehdoton, muuten hokkien laitto on rasittavaa ja paljon hitaampaa. 

Ylhäällä Riksun siniset Polarpadit ja alhaalla Röllin vaaleanpunaiset, jotka tässä vielä odottavat muotoonsa leikkaamista

Valmiiksi muotoonsa leikatut Polarpadit on varsin helpot asentaa kavioon, kun "sarvetkin" on valmiiksi viritetty hokkireikien leveydelle. Siispä meilläkin 2-4 kertaa viikossa toistuva Polarpadeja vaativa hankitreeni ei vaadi juurikaan lisäponnisteluja vaikka olisikin tilsakelit. Tietysti jos haluaa Polarpadeja käyttää takajaloissakin, kuluu aikaa se pari minuuttia kauemmin. Teen itse niin, että huolellisen kavion puhdistuksen jälkeen irroitan kengästä kärkihokit. Kokemuksen kautta olen huomannut, että Polarpad on helpompi kiinnittää kenkään kun on ruuvannut hokit valmiiksi jo sarvien lenkeistä läpi. Sitten vain hokkien kohdistus reikiin sormin ja kiristys hokkiavaimella. Näppärä homma ja hankitreeni voi alkaa!

Takaisin tullessa taas kärkihokit pois. Pois ottaessa ne irtoavat helpommin sekä kengästä että Polarpadin sarvesta samalla kertaa. Hokkien laitto takaisin on helppoa, kun on valmiiksi puhdas hokkireikä ja jengatkin hyvillä kierteillä toki, kun siinä on juuri ollutkin hokki. 

Tein vielä pienen videonpätkän Polarpadien kiinnityksestä. Vähän olisi voinut keskittyä paremmin huolellisuuteen niin olisi tullut edustavampi video, mutta hei virheitä sattuu meille kaikille ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti