lauantai 17. maaliskuuta 2018

Kisareportaasi: hallikenttäkisat Ypäjällä 9.3.

Kuka olisi uskonut, että meidän varsinaisten lajien parissa kisakausi avataan kenttäkisoilla?! Näin kuitenkin tapahtui viime viikon perjantaina, kun Ypäjällä järjestettiin hallikenttäkisat. Kisaratsuksi lähti Rölli. Nyt ekaa kertaa Ypäjän hallikenttiksissä oli tarjolla helpon lisäksi myös tuttari (90cm), ja se valikoituikin Röllin luokaksi.

Tuttari kisattiin kokonaisuudessaan yksipäiväisenä perjantaina. Sain töistä vapaapäivän, niin päästiin kisailemaan. Edellisenä päivänä aloin pakkailemaan kamoja ja muistelemaan, mitä sitä 2-tasolla tarvittiinkaan kisavarusteita. Omaa kisatakkiani vaan en löytänyt mistään... Onneksi kaapista löytyi Juulian vanha takki. Se oli hieman iso ja helmasta lepattava malli, mutta siihen oli tyydyttävä. Kisahousut sentään löytyi ja mahtuivat vielä jalkaankin!


Kisa-aamun rutiinitkin oli vähän talvitauon jäljiltä jäässä. Jonkinmoiset sykeröt sain väsättyä, riittävästi tavaroita pakattua autoon ja Röllikin tallusteli hieman unisena traikkuun. Ihan kukonlaulun aikaan ei onneksi tarvinnut lähteä, vaan hieman ennen puoli kasia oli lähtö Ypäjää kohti.

Mun kouluvuoro oli noin puoli kympiltä Ypäjä-hallissa. Verkassa hölkkäiltiin ensin lihakset lämpimiksi, sitten taivuttelua kiemuroilla ja volteilla sekä paljon siirtymiä askellajien välillä. Rölli ei ollut ihan parhaimmillaan, oikealta hieman jäykkä ja kiinni kuolaimessa. Useamman voltin jälkeen toimi jo kivasti, mutta suunnanvaihdossa vähän pääsi karkaamaan avuilta. Laukka pyöri hyvin, mutta Rölli oli niskasta jäykkänä.


Kouluaidoissa Rölli taas vähän jännittyi ja alkoi lonksuttelemaan kuolainta. Tuomarikin oli alkuun hyvin jännittävä! Ehdittiin hyvin kiertelemään tuomaripäässä molemmissa suunnissa, niin jännitys vähän hellitti. Silti keventelin tuttuun tapaan kaikki helppo B:3 -radan raviosuudet. Rata meni reittien puolesta ihan mallikkaasti (paria kulmaa lukuunottamatta), mutta se rentous jäi taas puuttumaan...

"Käynti lyhyttä. Letkeää, sujuvaa menoa. Tuntuma saisi olla vakaampi, nyt hevosen suu koko ajan levoton ja vähän auki." kommentoi tuomari.

Tuloksena 64,5 % joka oli yllättävän hyvä tällaisesta suorituksesta. Koulun jälkeen oltiin 4. sijalla / 33. Tälle kaudelle tuli sääntömuutos, joka poisti aikaisemmin käytössä olleen 1,5 kertoimen koulutuloksista. Siispä nyt miinuspisteitä saimme -35,5 (= 100-64,5).


Rataesteillä hyppelyt toteutettiin ryhmäverkkana Opistohallissa. Kouluradan jälkeen oli hyvin aikaa vaihtaa rauhassa varusteet seuraavaan osakokeeseen sopiviksi ja käydä kävelemässä esterata. Meidän esteverkka alkoi kello 10.30. Muutama raviympyrä ja laukassa temponvaihteluita. Pystyllä reitti valui pari ekaa kertaa ulos vasempaan reunaan, mutta sain korjattua keskelle seuraavaksi. Okserilla lähestyminen onnistui helpommin keskelle ja saatiin kivoja hyppyjä.


Muutaman ratsukon verran käveltiin odottelualueella ja sitten päästiin tositoimiin radalle. Rölli lähti hyvin laukkaan, mutta kaarteessa ykköselle vähän jäi jalan taakse. Lähdin työntää esteelle kaukaa, mutta ei oltu Röllin kanssa samassa suunnitelmassa ja tuli pikkuaskel. Ihan omasta mokasta siis puomi heti radan alkuun. Olisi pitänyt ratsastaa jo kaarteessa paremmin eteen tai sitten vaan malttaa odotella paikkaa viimeisissä askelissa.

Loppuradalla saatiin rytmi ja energia säilymään hyvin, jolloin paikatkin tuli helpolla. Kutosen jälkeen Rölli jäi hetkeksi ristilaukalle, jonka korjasi komealla ninjapotkulla myötälaukkaan (videolla kohdassa 0:59). Viimeisellä kaarevalla linjalla sarjalta kasille jäin itse varmistelemaan. Reitti valui hieman ulos mutta sain käännettyä ja koottua laukkaa sen verran että päästiin perille tasapainossa ja hyvään paikkaan esteelle. Rataesteiltä siis turhanpäiväinen puomi, josta harmilliset 4 virhepistettä. Pudotus tiputti meidät tuloslistalla sijalle 12.


Ravailin hyvän tovin hallissa ennen pihalla suoritettuja loppukäyntejä. Oli mukavaa olla yhden hevosen kanssa liikenteessä, niin ei tarvinnut stressata aikatauluja ja kiirettä. Rölli sai loimea päälle ja kylmäyssuojat jalkoihin. Positiivista pakkaskelissä oli se, että kylmärit pysyi hyvin jäisinä ja samoja suojia pystyi käyttämään sekä esteiden että maastoesteiden jälkeen.

Kaksi kolmesta osakokeesta oli suoritettu ja hevonen pakattu traikkuun jo ennen kahtatoista. Maastokoe alkoi vasta iltapäivällä neljältä, joten tässä välissä oli hyvin aikaa käydän syömässä ja levähtää.

Maastorata oli rakennettu mukavan näköiseksi Haimi-halliin. Kävelin radan kerran ja kertasin muutamaan otteeseen. Ei mitään ihmeempiä esteitä ja helppoja linjoja. Kuvat maastoesteistä.


Vaihdoin kameraan pidemmän putken maastokoetta varten, mutta harmiksi putkeen oli jäänyt manuaalitarkennus päälle. Iskä ei sitä osannut tarkistaa tai korjata automaattiin, joten kaikki kuvat verryttelystä Wanhassa maneesissa oli epäonnistuneita. Vähän paremmalla menestyksellä onnistui kuvat sekä video radasta Haimin puolelta.

Verkassa Rölli oli hyvin energinen eikä aamun osakokeet tuntuneet missään. Parit hypyt kaikille kolmelle verkkaesteelle onnistui hyvin. Haimi-hallissa vielä yksi verkkahyppy ykköselle, joka ajatui hieman lähelle mutta Rölli skarppasi hyvin.


Radalla oli mukavaa edetä reippaalla ratsulla :) Muutaman kerran Rölli meinasi lähteä kiihdyttelemään esteille. Jarruttelu tuntui olevan Röllin mielestä turhaa, ja pari kertaa jalat elivät omaa elämäänsä vaihdellen ristilaukkoja miten sattui. Pääasiassa rytmi säilyi varsin kivasti kuitenkin. Seiska-kasi oli kolmen askeleen mökkilinja, johon tultiin pienesti sisään. Jäin välissä matkustelemaan enkä ratkaissut väliä suuntaan tai toiseen, joten tuli ylimääräinen pikkuaskel. Rölli pysyi hyväntuulisena kuskin virheestä huolimatta.

Kympin jälkeen vilkaisin kelloa, jotta pysyttäisiin aikarajan sisällä. Ulkona tuttarissa vauhti on 450 tai joskus 475 m/min, mutta nyt halliin vauhdiksi oli annettu 375 m/min. Se ei ole kovinkaan paljon reippaampaa kuin normaali rataestevauhti, joten ei saanut kaahailla. Tuttarissa kun sakkopisteitä tulee, jos alittaa ihanneajan yli 20 sekunnilla. Me pysyimme hyvin sallituissa vauhdeissa, maaliin saavuttiin ajassa 2.20, kun ihanneaika oli 2 min 29 sekuntia.

Pääosin maastoradalta tuli ratsukoille aikavirheitä aliajasta. Puhtaalla maastolla nousimme Röllin kanssa sijalta 12 sijalle 9. Ja niinhän siinä kävi, että sillä irtosi sijoitus. Jes, kenttäkausi avattu hyvillä mielin ja ruusukkeen kera!

2 kommenttia:

 1. Katselinkin Livestä maastokokeen ja myös teidän maastokokeenne, näytti todella sujuvalta ja mukavalta teidän menonne :)
  Tosi kiva muutenkin nähdä maastokoe kun kisapaikoilta siitä näkee vain pätkiä, kypäräkameroiden videoita on kyllä mielenkiintoista katsoa, mutta eihän niistä nää koko ratsukkoa. Tietysti onhan tämä hallikisa erilainen, mutta kyllä näin este/kouluratsastajana pääsi vähän kenttäkisa meininkiin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hallikenttäkisa siitä kiva että näkee koko maastokokeen :) Ulkona kun voi hyvällä tuurilla nähdä pari tehtävää.

   Poista