tiistai 4. lokakuuta 2016

Pari kuuria punajuurta

Punajuuri testattu!

Toukokuussa kirjoitin ensimmäisiä pohdintoja punajuurilastusta, jonka sain Chia de Gracialta testattavaksi. Positiiviset fiilikset jäi tästä juureksesta, josta keräsinkin postauksen loppuun muutamia plussia ja miinuksia.

Punajuuren testaajana toimi Rölli. Alunperin valitsin Chia de Gracia valikoimista punajuuren testiin, sillä kaipasin apua Röllin hieman kuivahtaneeseen ihoon. Ihottumaisilla kuiva iho kutisee, ja ötökät alkavat ärsyttää helpommin. Olen huomannut, että kun iho on pehmeä ja hyvässä kunnossa, eivät ötökätkään kiusaa niin paljon.

Alkukesästä tilanne ei alunperin ollut mikään kovin paha. Punajuuren kanssa tilanne pysyi todella helppona koko toukokuun. Toki asiaan vaikutti ajoissa aloitettu loimitus, vähäiset määrät ötököitä ja säännöllinen rasvaus, mutta jotenkin hoito oli todella yksinkertaista ja Rölli pysyi hienosti oireettomana. Punajuuri-pellava-puuro maistui hyvin ja siihen kyytiin oli helppo lisätä suolat ja elektrolyytit tarpeen mukaan.


Toukokuun testin jälkeen tarkoitukseni oli tarkkailla, tulisiko punajuuren poisjättäminen vaikuttamaan jotenkin Röllin hyvinvointiin. Tarkkailu vierähtikin yhtäkkiä viikosta pariin kuukauteen, hups. Mutta olipa jotain tarkkailtavaakin! Noin viikko punajuurikuurin jälkeen Röllin turpa kuivahti oikein kunnolla ja iho hilseili. Onneksi ei ollut mikään pidempiaikainen ongelma, vaan hilseilyä kesti tasan päivän ja sen jälkeen isopään turpa oli taas normaalin näköinen. En sitten tiedä mahtoiko punajuurella olla asiaan vaikutusta vai ei...


Elokuussa Riksun ja Röllin rapsuttelutuokiot etenivät nahisteluksia asti, minkä seurauksena Rölli sai (ihottumaloimesta huolimatta) karvattomia laikkuja ympäri kroppaansa, mm. selkään, kaulaan ja ryntäisiin. Karvattomat kohdat eivät mitenkään aristaneet tai häirinneet menoa, mutta rumiahan ne tietysti olivat. Yksi laikuista sattui vielä olemaan vasemmassa kyljessä juuri ratsastajan kantapään kohdalla. Siitä meni iho kertaalleen rikki asti ja parantuminen oli hidasta.

Karvattomat kohdat hilseilivät ja Röllin iho oli muutenkin jo alkanut kuivua. Silloin tilasin omilla rahoilla uuden pussin punajuurta Chia de Gracian verkkokaupasta. Paketti saapui nopeasti ja saatiin kuuri käyntiin. Tämän toisen kuurin syötin meidän normaalin kivennäisen lisänä. Muutama päivä kuurin aloittamisen jälkeen karvattomiin kohtiin alkoi kasvaa uutta karvaa ja häntämarron sekä harjan juuren ihosta tuli taas parempi. Kukaan ei tietenkään tiedä tarkkaan auttoiko aika ja rasvaus ihon parantumiseen vai voisiko punajuurella olla näin suuri vaikutus.

Suomenratsujen kuninkaallisissa Rölli edusti kiiltävänä ja hyvinvoivana. Punajuuren tuoteselosteessa lukee, että voi syventää tumman hevosen väriä. Sitä olisin toivonut, sillä kesäisin Rölli vähän ruskettuu. Näiden kahden kuurin aikana värissä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, ainakaan tummempaan päin. Oli kuitenkin jännä huomata, että karvattomiin kohtiin kasvaneet uudet karvat olivat aivan mustia.

Kuva Suomenratsujen kuninkaallisista, © Siiri Kaskinen
Nyt on toinenkin punajuurikuuri syötetty loppuun. Röllin iho voi hyvin ja karva kiiltää kauniisti. Röllillä on varsin huomaamaton karvanvaihto, sillä sekä kesä- että talvikarva on lyhyttä, tiivistä ja kiiltävää.

Olen erittäin tyytyväinen tuloksiin :) Täytyy myöntää, että ympärivuotiseen punajuuren käyttöön en kuitenkaan aio ryhtyä. Suunnitelmissa on kuitenkin ottaa tämä pinkki lisäravinne kuureittain käyttöön myös jatkossa, seuraavaksi taas keväällä. Jos talvikaudella näyttää olevan tarvetta ekstra vitamiineille tai hivenaineille, niin palaamme varmasti punajuuren pariin. Kilon pussista riittää desin päiväannoksella noin kuukauden ajaksi, mikä on mun mielestä sopivan pituinen kuuri.


Plussat ja miinukset:
+ luonnon oma vitamiini- ja kivennäispommi
+ apu kuivalle iholle
+ maistui hyvin Röllille
- hivenaineiden määrät voivat vaihdella satokausien mukaan
- ei toivottua vaikutusta hevosen väriin
- vahva pinkki väri värjää helposti

Postaus toteutettu yhteistyössä Chia de Gracian kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti