tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kuin yö ja päivä estekisoissa


Viime lauantaina käytiin kurvailemassa rataestekisoissa pienen kisatauon jälkeen. Viikonloppuna oli paljon kisoja tarjolla, mm. Playsson.netin Fair Play Cup Peuramaalla, Suomenhevosten kummajaiset Urjalassa, aluekoulukisat Artukaisissa ja kenttäkisat Tervossa. Päädyttiin estekisoihin kuitenkin, sillä ne olivat lähellä ja halusin hypätä Riiviöllä rataa ennen ensi viikon kenttäkisoja. Plussana toki 1-tason kisoissa edulliset lähtömaksut :) Kisapaikaksi valikoitui siis Littoisten Ratsastajien kisat Hannulan tallilla, noin 8 kilsan päässä kotoa.


Kisoissa oli vähän hassut luokkajaot, esimerkiksi 80 cm ei ollut ollenkaan. Kisakumppaneiksi lähtivät Riiviö ja Rölli, ja molemmat hyppäsivät vain yhden luokan. Riiviön kanssa otettiin luokaksi pieni ja kiva 70 cm ja Rölli hyppäsi 90 cm.

Riiviö oli laiska, niin laiska. Tai siis kyllähän se ravasi ja laukkasi, mutta ei niin aktiivisesti kuin olisin halunnut. Radalla se ei reagoinut juurikaan pohkeeseen eikä kannukseen. Ei auttanut muu kuin ohjailla ja toivoa parasta. Loppua kohti Riiviö vain valui matalammaksi ja pidemmäksi. Suurin osa hypyistä lähti aika isosta paikasta ja tuntui, että Riiviö vaan vyöryi yli esteiden. Hypyt oli laakoja ja löysiä, ponnistukseen olisi kaivattu lisää poweria ja terävyyttä, vaikka mentiinkin pieniä esteitä.

Yksi puomi tuli mukaan Riiviö-vyöryyn, kun ihan ok paikasta lähteneessä hypyssä takajalat jäivät roikkumaan. Arvostelu seiskakympissä oli 367.1, mutta perusradan puomin takia ei päästy jatkamaan enää toiseen vaiheeseen. Yksi positiivinen asia radasta kyllä löytyy, sillä ristilaukkoja ei tullut. Jokunen väärä laukka oli esteen jälkeen, mutta niissäkin etu- ja takapää olivat sentään samassa laukassa.

Riiviön kuvat © Henni-Leena Helenius, Röllin kuvat © Maiju Aaltonen.Riiviön jälkeen vaihdettiin Rölli kisatamineisiin. Iskä talutteli sitä sen aikaa, kun oli katsomassa rataa. Jos Riiviö oli taluttaessa, verkassa ja radalla verkkaiseen tahtiin laahustava laiskamato, niin Rölli oli aivan tämän vastakohta. Se otti kipinää milloin mistäkin, kyttäili kaikki ruohonkorret ja aidantolpat sekä singahteli joka suuntaan.

Pääsin kyytiin onneksi helposti, mikä ei aina ole niin varmaa, kun Rölli kerää kierroksia. Verkkaan kulkiessa Rölli ei oikein malttanut kävellä ja oli edelleen pakko säpsyillä ja kyttäillä kaikkea. Sileän verkassa maneesissa oli onneksi rauhallista, joten sain kierroksia laskettua.


Esteverkassa oli taas alkuun havaittavissa juoksemista pois alta ravissa, laukassa onneksi kontrollia löytyi vähän enemmän. Minipystyn hyppäämisen jälkeen pysty nostettiin ratakorkeuteen. Tulin sitä kolme tai neljä kertaa ja Rölli otti jokaisella kerralla puomin. Yritin muistaa Annan neuvot tuntuman säilyttämisestä loppuun asti, mutta sitten jäin vain nyppimään laukkaa pois unohtaen pohkeella tukemisen. Okserille lähestyessä Rölli valui vähän vasempaan reunaan, mutta hyppäsi paremmin (ja puhtaasti). Okserihyppyjen jälkeen myös pysty ylitettiin ilman pudotuksia.


Ennen rataa sai hypätä vielä kisakentällä kasin kertaalleen. Käytin sen mahdollisuuden, mikä oli ihan hyvä idea, vaikka toteutus ei ollut onnistunein. Lähestyminen oli loivaan alamäkeen, ja matkalla jäin taas nyppimään. Ajauduttiin hyvin lähelle, mutta Rölli kiipesi puhtaasti yli.

Radalla Rölliä sai taas pitää, ettei se ihan lähtenyt kiitämään päättömästi. Yritti se edelleen muutamalle esteelle lähteä ampumaan. Kolmoselta tuli puomi. Lähestyminen oli ihan hyvä, paikka oli ihan hyvä, mutta unohdin tukea jalalla. Hyppy oli vähän hidas ja roikkuva. Neloselle näin paikan lähelle, mutten reagoinut riittävän ajoissa, jolloin valuttiin taas lähelle. Sarjavälin tiesin taas lyhyeksi, joten tavoite oli tulla pienesti sisään. Rölli oli rynnistämässä täysillä, joten jouduin ottamaan aika kovin kiinni. A-osalle hyppy läheltä, joten väli oli jäämässä pitkäksi. Rölli reagoi hyvin eteen ja selvittiin B-osasta puhtaasti. Kasille nypin taas pohjaan kuten verkkahypyssäkin. Kasin jälkeen Rölli jäi ristilaukalle, enkä saanut sitä matkan varrella korjattua. Laukka oli kuitenkin aika vahvaa ja tasapainossa, joten sillä mentiin. Ristilaukka ei haitannut ja kivalla hypyllä yli ysistä ja maaliin.

90 cm oli arvostelulla AM5. Taas jäi uusinta väliin puomin takia, mutta se ei oikeastaan harmittanut. Rata ei ollut tyylipuhdas eikä tasaisimmasta päästä, mutta kuitenkin ihan jees. Kolmosen puomi oli turha, mutta muut ylitettiin puhtaasti, vaikka mahdollisuudet lisä pudotuksille oli tarjolla. Oikea pohje ei mennyt kunnolla läpi, mikä näkyi oikomisena ja parina vääränä laukkana.

Ylikierroksista huolimatta radalla Rölli ei onneksi kyttäillyt tuomaritelttaa, aitamainoksia tai muita härpäkkeitä (mitä se ei tosin yleensäkään tee). Loppuravit kävin pyörähtämässä verkkakentällä ja siellä Rölli vasta alkoi rauhoittumaan ja rentoutumaan. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;)


2 kommenttia:

  1. Rölli on ihan huikeesti menny eteenpäin esteillä! Hyvä Jenni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Senni :) on tässä matkaa kuljettukin. Ja vielä riittää edelleen treenattavaa! :D

      Poista