maanantai 23. helmikuuta 2015

Vuoden ekat estekisat

Sunnuntaina korkattiin kisakausi estekisojen puolesta Artukaisissa 1-tason kisoissa. Rölli hyppäsi pelkän 70 cm ja Riksulla menin 80 ja 90 cm. Kaikissa luokissa oli sama rata, joten ei tarvinnut joka välissä opetella uusia reittejä.

Ollaan Artukaisissa kisattu varsin ahkeraan muutaman viime vuoden aikana, mutta koskaan ennen ei olla käyty maneesikisoissa. Suurin syy varmaan on verryttely ryhmissä, mikä saa kisapäivän aina venymään tuplasti normaalia pidemmäksi. Niin myös tällä kertaa... Vaikka muuten kisat etenivät sujuvasti, 15 minuutin verkka jokaiselle muutaman ratsukon ryhmälle vie paljon aikaa.



Rölli osasi käyttäytyä taas oikein mallikkaasti kisapaikalla. Samaten sileän verryttelyssä se toimi kivasti; kulki avuilla, ei pelännyt katsomoa tai muita hevosia. Ulkona se hirnui jonkun verran, mutta ei enää maneesissa. 

Eka hyppy ristikolle oli naurettavan pieni ja löysä. Kun este nostettiin pystyksi, niin Röllinkin meno muuttui. Se lähti taas jokusen kerran vilistämään kohti estettä pää pystyssä, sama tapahtui niin pystylle kuin okserillekin. Muualla jarrut toimi aika kivasti, mutta esteelle päin kontrolli katosi. Yksi tai kaksi puomia otettiin alas jo heti verkkahypyissä, joten radalle ei ollut suurempia odotuksia.


Rata ei alkanut kovin vakuuttavasti kuskin osalta, kun heti ykköselle reitti meni aivan kiemurteluksi. Linja kakkoselle sentään pysyi kohtuu suorana. Kolmoselle reitti oli aika hankala, piti kiertää uran kautta ohi vitosesta, mutta suoraa tietä kolmoselle ei silti saanut. Tai en tiedä saiko muut, mutta mä en ainakaan pystynyt siihen millään näistä kolmesta radasta, heh :D Röllin kanssa reitti valui vähän ulos, kolmoselle tultiin vasempaan reunaan vähän vinosti ja lähelle, josta eka puomi takajaloilla.

Toinen puomi tuli omasta virheestä vitosella. Neloselle lähti isommasta paikasta, jolloin väli (taisi olla jotain 28 metriä) olisi pitänyt ratkaista aikaisemmin. Nyt matkustelin useamman askeleen ja vasta viimeisillä askelilla päätin ottaa kiinni. Pikkuaskel pohjaan ja puomi mukaan. Olisi pitänyt antaa vähän sujua kevyemmällä kädellä. Ennen kutosta kamera kiukutteli ja pätkäisi videon. Puhtaasti ylitettiin kutonen, vaikka sitä ei videolta näekään. Seiskalle sain aika hyvän tien ratsastettua, paikka valui pohjaan, mutta puhtaasti sekin ylitettiin. Samoin kaarevan linjan päätteeksi ollut kasi okseri.

Jotkut hypyt oli hyviä, mutta ärsyttäviä Röllin ampumisia ja omia mokia tuli radalla. Ei ehkä kuitenkaan niin toivotonta menoa kuin joskus aiemmin ;)


Röllin jälkeen oli taas odottelua ennen Riksun vuoroa. Katselin muutaman tutun radan ja muun ajan lämmittelin varpaita autossa.

Riksu teki molempien luokkien verryttelyt ihan hyvin, vaikka olikin aika ruuhkaa ja häslinkiä hyppyvuoroilla.

Molemmat Riksun radat tuntui kivoilta ja helpoilta ratsastaa. Ratkaisin molemmat linja (1&2 ja 4&5) Riksun kanssa lyhentäen ja se toimi hyvin. Seiskalta kasille kaari ei mennyt ihan nappiin kummallakaan kerralla. Kasikympissä vähän lentäen seiskalle ja kasille lähelle. Ysikympissä seiskalle lähelle, linja hukkui täysin, mutta sain yllättävän hyvin korjattua.



Katso video Youtubessa

Riksulla meni vähän herne nenuun ennen 90 cm rataa, kun jouduttiin odottelemaan omaa vuoroa. Pari kiukkupukkia lensi asian ilmaisemiseksi, mutta ei sen enempää. Säästin ne videolle!

Rata oli suunniteltu niin, että katsomoa lähimpien (kuvaamista ajatellen parhaimpien) esteiden hyppysuunta oli katsomosta poispäin. Muuten rata oli kyllä kiva ratsastettava.

Erika L. Photographyn galleriassa oli kaikilta meidän radoilta kuvia :) Tiukan säästökuurin takia kuvat jää kylläkin hankkimatta tänne blogiin.

Kahdella nollaradalla ansaittiin kaksi ruusuketta kotiin viemisiksi. Arvostelu oli siis A.0.0, ruusukkeet puhtaille suorituksille portilta. Yleensä tämmöisistä luokista saa punavalkoisen ruusukkeen, mutta nyt saikin sinivalkoisen. Ja kyllähän ne näyttää paremmilta omassa kokoelmassa!

2 kommenttia:

  1. Hei tarjosit mahdollisesti teiän uljaita mustia kuvakokeiluun mustien taustojen kanssa? Sain semmosen hauskan idena, jossa periaatteessa kuvataan kuten normaalissakin "studio" kuvissa, mutta otetaan jomman kumman puhelimeen led/flash light appi (tai jollain muulla konstilla) ja valaistaan sitä hevosta hieman sieltä takaapäin. Tahtoisin koittaa saataisiinko näin se kuva muuten aivan tummaksi, mutta hevosen ääriviivat/reunat jotenkin hohtamaan sen valon ansiosta. En tiedä onnistuuko tuo, mutta olisi hauska koittaa. samalla voidaan toki ihan normikuviakin ottaa ettei mee ihan pelkäksi kokeiluksi :D
    Jos kiinnostaa niin heitä mulle vaikka s-postia (photoma@live.fi) ni voin selitellä vielä tarkemmin ja voidaan katsoa sitten sopivia päiviä.

    VastaaPoista