maanantai 2. helmikuuta 2015

Kausi avattu koulukisoissa

Eilen avattiin kisakausi koulukisojen merkeissä. Kisat oli 1-tason kisat (entinen seurataso) ja ne järjestettiin Koskella, ChevaLux-tallilla. Rölli oli ekaa kertaa koulukisoissa, ja sen kanssa menin C-merkin kouluohjelman. Riksun kanssa menin B-merkin kouluohjelman.

Molemmat hepat oli oman luokansa ensimmäisiä lähtijöitä. Rölli oli alkuun aika täpinöissään ja ihmetteli kisapaikan tapahtumia. Se ei kuitenkaan pelännyt mitään tuomaripöytiä tai peilejä eikä hermostunut muista kilpailijoistakaan. Vaikka mikään ei varsinaisesti Rölliä pelottanut, oli se kuitenkin aika jännittynyt koko ajan.


Alkukäynneissä tein paljon pysähdyksiä ja muutaman pätkän väistöä, jotta Rölli tulisi kuulolle. Ravissa se oli menossa aika reippaasti ja jouduinkin jarruttelemaan vähän väliä. Jäin turhaan kiinni kädellä, vaikka olisi ehkä pitänyt päästä taas hellittämään hetkittäin rennomman menon saavuttamiseksi. Laukassa Rölli tuntui toimivan melko mukavasti, vaikkakaan oikealle ei taipunut ihan rehellisesti.

Rata meni ihan ok ja Rölli pysyi yllättävän hyvin hallinnassa. Vaikka se ei ollut ihan rento, niin pystyin kuitenkin istumaan harjoitusravissa. Radan ensimmäinen tehtävä eli askeleen pidennys lävistäjällä rikkoontui laukalle, vaikka omasta mielestä lähdin siihen aika maltillisesti. Aika hyvin kuitenkin Rölli tuli takaisin raviin ja pystyttiin jatkamaan matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Toisessa laukannostossa kuulemma maiskutin, vaikka en itse muista sitä tehneeni. Pysähdyksessä radan poikki -linjalla Rölli pysähtyi aivan vimpulaan ja vielä astui taaksepäin... Samaten vinoon onnistuttiin pysähtymään myös lopputervehdyksessä.Tuomari kommentoi suoritusta näin: "Näyttävä suomenhevonen, joka kuitenkin saisi liikkua hieman rennommin pehmeämmällä tuntumalla. Yritä päästää ohjastuntuma kevyemmäksi ja sulkea pohkeet. Hevosen leukaperät rennommaksi. Täsmällisesti esitetyt tiet."

Tuloksena saatiin 64,72 %. Ekasta laukannostosta ja laukkaympyröistä saatiin numeroksi 8, samaten alakertaan tuli 8 teiden ratsastamisesta. Huonoin numero tuli arvatenkin alkuradan askeleen pidennyksestä.

En odottanut ihan noin hyviä prosentteja, mutta oli mukavaa kun tuomari käytti skaalaa rohkeasti, eikä aina niin että 5 jos huonompi ja 6 jos parempi. Ihan tyytyväinen olin Rölliin. Nyt vaan lisää rentoutta menoon :) Meidän tulos oikeutti luokassa jaettuun 4. sijaan, kun 3 sijoittui.


Röllin ja Riksun suoritusten välissä oli reilu tunti aikaa, joka näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt hyödyntää kouluohjelman kertaamiseen..

Riksu oli kuntoonlaitettaessa vähän turhan häslä, mutta kun pääsin selkään, niin se rauhoittui. Kävelyssä taivuttelin vähän molempiin suuntiin, tein vähäsen sulkua ja muutamia pysähdyksiä. Ravissa Riksu tuntui ihan kivalta, mutta laukassa se oli molempiin suuntiin vino. Ulkolapa roikkui ulkona ja Riksu tunki takapäätä sisään. Tein ennen rataa yhden keskiravin, joka meni kipittelyksi.Rata meni muuten ihan ok, mutta ratsastin kaksi kertaa väärin. HUPS! Ekan laukkaympyrän tein päätyyn, vaikka sen piti olla keskiympyrä. Toinen laukannosto tulikin raviympyrän puolessa välissä, laukata ympyrä loppuun ja heti perään lähteä lävistäjälle. En muistanut tuleeko siihen vain puoliympyrä laukkaa vai enemmän joten tein toisen ympyrän perään. Ajattelin, että toiseenkin suuntaan laukkaa oli aika paljon, joten tehdään tähänkin suuntaan. Heh, se logiikka ei oikein toiminut. Tuomari ei viheltänyt sitä, mutta huomautti radan jälkeen.

Käyntiväistöissä Riksu oli jännittynyt, mikä ilmeni taas vasemman takasen lyhyempänä askeleena. Kotona siitä ollaan päästy jo aika hyvin eroon, mutta juuri jännittyessä se palaa taas kiusaamaan.Radan jälkeen muutamakin katsoja tuli kehumaan Riksua, joka tietysti lämmitti mieltä. Vaikka itse ratsastelinkin radalla omia reittejäni, ei silti kovinkaan paljon harmittanut. Ens kerralla sitten taas vähän huolellisemmin! ;)

"Hieno, lupaavan oloinen sh, joka saisi kuitenkin liikkua niskastaan ja selästään rennommin. Tarkkaile kaarroksissa, että ulkolapa tulee mukaan kaarteeseen. Hieno ratsukko, tsemppiä treeneihin!" kommentoi tuomari.

Väärinratsastukset verottivat kokonaispisteistä 6 pistettä, joten päädyttiin tulokseen 62,609 %.

Sen lisäksi että en osannut rataa, en selvästikään osannut tulkita tuloksia. Katsoin, että olisin ollut tuloksissa kolmas ennen kuin viimeinen ratsukko oli radalla. Luokan 8 lähtijästä sijoittui siis 2, joten lähdettiin jo kotiinpäin. Myöhemmin selvisi, että olinkin sijoittunut luokassa toiseksi! No, koska karattiin kotiin ennen palkintojenjakoa ilman tuomarin lupaa, ei olla (tyhmän) säännön mukaan oikeutettuja ruusukkeeseen tai palkintoihin.


Ihan nappiin ei myöskään mennyt se kotiinlähtö. Traikkuparkki oli aika ahdas ja lunta sateli koko ajan. Iskä peruutti traikun vähän turhan reunaan parkkialueella, jolloin traikun toinen pyörä upposi hankeen. Siihen jäätiin jumiin, sillä auton renkaat vaan sutivat tyhjää. Otettiin hepat pois kyydistä, jolloin traikku keveni. Loppujen lopuksi piti traikkukin irrottaa ja autoa siirtää pitävämpään kohtaan. Pidin itse heppoja sillä aikaa kun pari katsojaa oli avustamassa iskää. Lopulta saatiin traikku irti lumesta, hepat takaisin kyytiin ja päästiin kotimatkalle.

8 kommenttia:

 1. Melko tapahtumarikas kisapäivä, etenkin loppua kohden...:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D toivotaan kaudelle vähän vähemmän sählinkiä!

   Poista
 2. Mikä ihmeen palkintosääntö tuommoinen on???! D: Hienoja olitte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä turha sääntö! Tai joo kiva et palkintojenjaossa on palkitut, mutta seurakisoissa voisi pyytää vaikka kaverin hakemaan palkinnot jos itse ei ole paikalla enää. Mutta koulusäännöistä löytyy tämä kohta, luvun II alta kohdasta 236.

   Poista
 3. Voi että noi on kyllä molemmat niin mahtavia hevosia, ihanat askellajit molemmilla ja ovat ryhdikkäitä. Aivan upeita! Kauniisti myös ratsastat!

  VastaaPoista
 4. Ihanan positiiviset kommentit tuomarilta ja vinkit mitä parantaa! :)
  ..liian usein paperissa lukee "hyviä pätkiä ja hieno poni" ,siitä on vaikeaa aloittaa miettimään mikä oli oikeasti hyvää ja mitä pitäisi parantaa ensin.

  Ratsastat kyllä todella siististi ja eleettömästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mieltä! Hyviä vinkkejä :)

   Kiitos :)

   Poista