keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Toivepostaus: Tallityöt

Kun tallitöistä toivottiin postausta, oli ensimmäinen ajatukseni, että eipä mulla niistä ole mitään kirjoitettavaa, kun en juuri tallitöitä tee. Kuitenkin kun ajatus sai hautua jonkin aikaa, tuli mieleeni erilaisia hommia, joita tallilla puuhailen.

Tallitöistä meillä vastaa siskoni Juulia. Hän siivoaa karsinat ja tarhat sekä ruokkii hepat arkisin. Viikonloppuisin yleensä iskä hoitaa tallihommat. Tai jos ollaan iskän kanssa kisoissa, niin nakki napsahtaa äitille tai siskolleni Nellille.

Yleisin homma, joka mulle lankeaa, on iltapäiväheinien jako. Heinät meillä jaetaan neljä kertaa päivässä, kello 6, 11, 17 ja 22. Heinien jako ei oo mitään mun mielipuuhaa. Niitä heinänpätkiä menee kaikki paikat täyteen, varsinkin jos kumisaappaissa käyttää villasukkia. Ne ovat oikeita heinämagneetteja! Hihansuut ja hanskojen varret kerää myös heinää. Lisäksi on kovin vaikeaa antaa heinää riittävän vähän. Tekis mieli heittää aina kunnon kasa syötäväksi!

Toinen inhokkihomma on märkien loimien kuskaaminen kuivatushuoneeseen. Niitä ei tee mieli kantaa kovin lähellä ja vettävaluvina ne painaa kuitenkin vaikka kuinka paljon. Lisäksi loimista roikkuvat jalkalenkit ja mahavyöt onnistuu usein kietoutumaan omiin jalkoihin ärsyttävästi.

Näin talvella, kun maa jäätyy ja samalla tarhojen vesiautomaattien putket, niin vien hepoilleni vettä ulos saaveihin. Yleensä riittää pari ämpäriä kuumaa vettä sulattamaan ja täyttämään saavin. Välillä tosin tyhjennänkin ja pesen saavit puhtaaksi pohjalle kertyneestä hiekasta ja heinämössöstä.


Kuten sanottu, karsinan siivousta en enää kovin usein joudu harrastamaan. Olen kuitenkin tehnyt aiempina vuosina tallihommia paljonkin, useamman kesän sekä kevyemmillä opiskelujaksoilla. Meillä on tallissa kuivikkeena turve, josta on tehty karsinoihin paksut turvepatjat. Siivoaminen on siltä kannalta aika helppoa. Toki meidänkin hevosista löytyy näitä mylläreitä, jotka sotkevat heinät ja lannat mullin mallin. Ne karsinat antaisi mielellään muiden siivottavaksi.

Ihan kokonaan en ole karsinan siivoamisesta päässyt eroon. Monipäiväisissä kisoissa jabaa pitää siivota päivittäin sekä ennen kotiinlähtöä huolellisesti. Jos iskän kanssa ollaan Niinisalossa, niin iskä siivoaa jabaa yleensä sillä aikaa kun olen verkkaamassa tai kävelemässä. Kun olen kisoissa muiden kyydillä ilman omia huoltojoukkoja, niin tietysti siivoan jaban itse.

Kisareissujen ja muiden trailerilla kuljettujen matkojen jälkeen traikku siivotaan. Tyhjennän heinäverkot, jos niissä on vielä heinää matkan jälkeen. Lannat siivotaan pois ja jos tarve vaatii, niin traileriin tuodaan uutta turvetta.


Tallin käytävän lakaisu kuuluu arkisiin rutiineihin. Käytävä lakaistaan yleensä karsinoiden siivouksen jälkeen. Minä lakaisen käytävältä harjauksen jälkeiset karvat ja pölyt sekä savet ja hiekat, jotka kavioista irtoaa kavioiden puhdistuksessa. Nämä röhnät ja ruokinnassa tippuneet heinänpätkät harjaan useimmiten vaan lähimpään karsinaan. Kengitysröhnät sen sijaan laitetaan roskikseen.

Tavallisesten tallitöiden lisäksi on hommia, joita tehdään harvemmin. Näitä hommia on esimerkiksi karsinoiden seinien pesu. Riksu ainakin on semmoinen sottapytty, että hyvä kun seinän oikean värin erottaa ennen pesua. Juuriharja ja lämmin vesi on tässä puuhassa parhaimmat työvälineet, viimeksi käytin myös mietoa pesuainetta apuna. Riksulla kun on kesäihottuma, niin se pahimpina kausina hinkkaa häntäänsä seinään, ja sen kyllä seinästä huomaa. Häntään laitettu rasva, turvepöly ja hinkkaus saa aikamoisen töhnän pinttymään seinään. Pitäisi varmaan niitä seiniäkin pestä vähän useammin niin ei tarvisi ihan kaikin voimin sitä seinää putsata silloin harvoin, kun siihen ryhtyy.


Muita hommia on satulahuoneen siivous, varusteiden kiillotus ja vesi- ja ruokakippojen pesu. Kesäisin myös pesen Riksun ötökkäloimia ihan harjalla jynssäten. Likaiset satulahuovat ja loimet heitän pesukoneeseen ja pistän kuivumaan, kun ne ovat valmiit. Meillä on iso teollisuuspesukone, johon mahtuu hyvin useampikin loimi. Loimipesupalvelua käyttääkin silloin tällöin myös tallin ulkopuoliset heppaihmiset. Se ei sitten olekaan enää mun vastuulla, vaan palvelusta vastaa äiti.


Kesällä puuhastelen jonkun verran maastoesteiden parissa. Joskus tasoittelen banketin tai portaiden hiekat taas tasaiseksi. Hauskinta on kuitenkin laittaa uudet risut esteisiin ja muotoilla niitä oman mielen mukaan. Kunnon risut esteissä luo mulle ainakin enemmän kenttäfiilistä kuin kuivat kepit tai ei risuja ollenkaan.


Mitä te puuhailette tallilla?

10 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mulla kun ei ole omaa hevosta, en päivittäisiä tallitöitä tee. Silloin, kun olen ratsastamassa, ratsastuksen lisäksi siivotaan karsinat ja laitetaan iltaruoat karsinoihin ja aamuruoat valmiiksi ämpäriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep hommia on vähän enemmän jos on oma hevonen tai oma talli. Mutta onhan sullakin jotain puuhaa :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Varmaan ratsastuskoulullakin hommia olisi jos haluaa tehdä :)

   Poista
 3. Ehkä ootkin joskus maininnut, mutta mitä siis opiskelet? :) Jotain eläimiin liittyvää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelen tradenomiksi, pääaineena markkinointi. Eli ei liity eläimiin

   Poista
 4. Kärrään sellasia mukavia pökäleitä pihalle :-)

  VastaaPoista
 5. Miksi teidän talli on myynnissä?

  VastaaPoista