lauantai 21. joulukuuta 2013

Hevosenomistajan haaste

Pitkästä aikaa blogihaastetta! Minut haastoi tähän kivaan haasteeseen mukaan Vera. Aika monessa lukemassani blogissa haasteeseen on jo vastattu, joten jätän haastamisen väliin. Toki haasteen saavat napata kaikki hevosenomistajat jos tahtovat!

"Tämä haaste on tarkoitettu niille, jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta
Tumppi on 2002 syntynyt täykkäriruuna, joka on luonteeltaan edelleen varsin lapsellinen :D Tumppi osaa halutessaan käyttäytyä hienosti tilanteessa kuin tilanteessa, mutta nyt saikulla ollessaan on alkanut taas pelleilemään. Tumpilla olen kisannut kentässä yhtä tähteä, esteillä 115 cm ja koulua helppo A.


Riksu on ensimmäinen oma kasvattimme. 2008 syntynyt musta ruuna on varsin kuuliainen ja nopeasti oppiva ratsu, mutta talutuksessa ja käytävällä se ei oikein malta käyttäytyä. Harjauksessa se mieluusti tönisi ja nuuhkisi ihmisiä tai seilailisi käytävää puolelta toiselle. Riksun kanssa olen kisannut kentässä tuttaria, esteillä 95 cm ja koulussa helppo B. Riksu on varsin potentiaalinen tapaus, joten tulevaisuus vain näyttää mihin asti sillä pääsee :)



Riiviö on oikein ihana ja sympaattinen heppanen. 2009 syntynyt ravurilupaus on osoittautunut ihan mallikelpoiseksi ratsuksikin. Riiviö olla möllöttää käytävällä kiltisti oli sitten hoitajia ympärillä yksi tai useampi. Riiviö on enemmänkin harraste- kuin kisapolle, vaikka ihan mukava kaveri onkin. Kisoissa olen Riiviön kanssa mennyt 70 cm ja helppo C. Riiviö on hypännyt kotona myös maastareita, jotka sujuivat oikein kivasti.


Rölli on syntynyt 2010. Se on ruunaamisen myötä rauhoittunut ja rentoutunut huomattavasti. Rölli opettelee ratsastuksen perusteita ja ensi kaudella aloittelee kisaamista. Rölli on myös opetettu ajolle, mutta en ole sille vielä laittanut kärryjä perään. Rölli on innokas ratsun alku ja ahkera työntekijä. Uskon, että sen kanssa päästään myös pitkälle kunhan saadaan kunnolla treenit käyntiin :)



Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevoset. Pituuteni puolesta olen aivan liian pitkä ratsastamaan poneilla. Hevosilla pääsee yleensä myös nousemaan korkeammalle tasolle.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Varmaankin perheemme ensimmäisellä hevosella Sirulla. Siru hankittiin vuonna 2003, mitä ennen olin käynyt vain ratsastuskoulussa. Aika paljon silloinkin käytiin valmennuksissa, mutta itsekseen oli hienoa päästä kokeilemaan taitojaan.

Sirulla pulkkaratsastusta 2009

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosen kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Meillä kaikki treenissä olevat hevoset on kengitetty. Tumpille kengitys ainakin on ehdotonta, sillä sen kavioaines ei ole kovin vahvaa. Kengät ovat tarpeen nurmella kisattaessa ja näin talvella, jotta saa hokit alle. Meillä on myös kengättömiä hevosia. Kaikki hevoset eivät kenkiä tarvitse, varsinkaan jos eivät ole aktiivisessa liikutuksessa.

Tumpilla kengät ovat kokoa 0, muilla taitaa olla kakkoset.

Klippaus: puolesta vai vastaan?
Riippuu paljon hevosesta, treeniolosuhteista ja lämpötilasta. Meillä klipattuja ovat tällä hetkellä vain Riksu ja Riiviö. Rölli ja iskän ravuritkin ovat aikamoisen turkin kasvattaneet, mutta ne treenataan harvemmin hikeen. Ne ovat siis saaneet pitää karvansa, kun kuivatusrumbaa ei tarvitse toteuttaa päivittäin. Klipatut treenihevoset jaksavat treenissä paremmin, eivätkä heti alkuverkoissa ole jo ihan hikisiä.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Tällä hetkellä kaikki ovat yksinään. Hokkiaikana ei hirveästi uskalla riskeerata, kun tarhatkaan niin tilavat että kaksi mahtuisi rauhassa liikuskelemaan ja syömään. Koko nelikko tarhaa kuitenkin samalla alueella, Riksu ja Rölli ovat tarhanaapureita kuten Tumppi ja Riiviökin. Muuten Riksu ja Tumppi voisivat nytkin olla samassa, mutta kun Tumppi ei saa juosta, se on yksinään vähän pienemmässä tarhassa.

Kesäaikaan hepat ovat laiduntaneet pareittain tai isommissa laumoissa.


Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö (kuten väri)?
No ulkonäkö varmaan ensimmäisenä kiinnittää huomion hevosessa. Kuitenkin luonne ja ominaisuudet vaikuttavat enemmän kuin hevosen väri. Tietysti hyvät jalka-asennot ja rakenne ovat tärkeitä. Huonoa luonnetta pystyy oikeanlaisella käsittelyllä muuttamaan, mutta huonoa rakennetta on vaikea korjata. Harrastehevosilla ei rakenteellisilla ominaisuuksilla tiettykään ole niin suurta merkitystä kuin kisakäyttöön tulevalla hevosella.

Toki itsekin haaveilen uljaasta mustasta tai kimosta kenttätykistä, mutta luonne, ratsastettavuus ja liikkeet vaikuttavat paljon enemmän kuin väri. Ja onhan mulla noita mustia tossa jo ;)

Millainen on hyvä hevosblogi?
Hyvässä hevosblogissa on miellyttävä ulkoasu, mielenkiintoisia postauksia ja kivoja kuvia. Tykkään eniten blogeista, joissa on treenipostauksia ja oman ratsastuksen analysointia. Kenttäratsastusblogit ovat kiinnostavia, sillä niistä on jännä seurata tavoitteita, treenejä ja tuloksia kun laji on niin lähellä sydäntä. Luen myös aika montaa blogia joissa on nuoria hevosia, koska niistä voi saada vinkkejä myös omaan työskentelyyn.

Pahin tippumisesi?
En ole koskaan tippunut kovinkaan pahasti, mutta pahin ehkä on erään myyntiponin kokeilussa. Oltiin etsimässä pikkusiskolleni ponia, mutta myyjän lupaukset helposta ja kiltistä ponista ei ihan osuneet kohdilleen. Poni ei liikkunut mihinkään tai käskettäessä pukitteli ja nousi pystyyn. Poni kaatui noustessaan pystyyn ja jalkani jäi vähän alle. Ei mitenkään pahasti, mutta nilkka välillä edelleen naksuu. Ei tosiaan ostettu sitä ponia!

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Varustepostauksessa on listattuna lähes kaikki loimet. Niitä kyllä löytyy, mutta välillä kaipailisi lisääkin. Toinen viltti olisi ainakin hankintalistalla.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Tumppi liikkuu nyt päivittäin 30 min käyntiä. Treenissä se liikkui yleensä 6 tai 7 kertaa viikossa, kuten Riksukin nyt. Yritän tehdä mahdollisimman monipuolisesti erilaisia liikutuksia, jotta hevoset ehtivät palautua kovien treenien jälkeen ja motivaatio töihin säilyy.



Juulia vastaa nyttemmin enemmän Riiviön liikutuksesta. Liikutuksia on viikossa 4-7. Harvemmin ihan joka päivä, sillä nuorelle se on aika paljon. Minusta on tärkeää myös, että hevoset saavat myös välillä kokonaan vapaan päivän, jolloin ne saavat vain olla tarhassa.

Rölli liikkuu 2-5 kertaa viikossa, yleensä 3 tai 4 kertaa. Taitojen ja kunnon karttuessa liikutusta lisätään, jotta päästään kisoihin.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
En nyt sanoisi uhkarohkea, mutta se enemmin kuin varovainen. Kenttäratsastajan mentaliteetti on varsin rohkea ja "rämäpää", mutta pidän tärkeänä hyviä pohjia ja johdonmukaista etenemistä hevosen mukaan. Maastoesteissä kiehtoo vauhti ja kiinteät esteet, joita kaikki eivät uskalla hypätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti