perjantai 22. marraskuuta 2013

Pari Annan tuntia

Keskiviikkona oli taas Annan valmennukset maneesissa. Osallistuin tuttuun tapaan Riksun kanssa.


Nyt talvikaudella ei juurikaan treeneissä hypätä isoja ratoja, vaan treenataan hevoset avuille ja jumpataan niitä. Tällä kertaa aloitettiin kavalettitehtävällä, joka oli ikäänkuin kahdeksikon ja nelikaarisen kiemuran risteytys. Tärkeintä tässä tehtävässä oli saada laukka pysymään kohtuu lyhyenä, mutta kuitenkin aktiivisena. Kaarteissa hevosen tuli laukata kunnolla ja taipua sisäpohkeen ympäri.

Riksu ei ollut ihan parhaimmillaan, joten alussa oli enemmänkin ongelmia. Muutenkaan laukkavoltit ei Riksulle ole niitä kaikkein helpoimpia tehtäviä. Alkuun sisäpohje ei mennyt läpi ja laukka tuntui vähän väliä hiipuvan. Toistoilla lähti toimimaan vähän paremmin. Lisättiin tehtävään aina uusia pätkiä, kavalettikiemuran jatkoksi tuli silmukka okserin ja pystyn yli, jolta jatkettiin taas seuraavalla kierroksella takaisin kavalettien volttitehtävään.

Aika paljon sai itsekin keskittyä ja ratsastaa, vaikka tosiaan esteet olivat ihan pikkuisia. Yhdellä kierroksella Riksu ei kuunnellut juuri mitään, puksutti vaan menemään. En siinä viitsinyt lähteä kääntämään voltille, vaan yritin ottaa vähän kontrollia päälle taas. Meni seinälle asti, ennen kuin Riksu totteli... Siitä se kuitenkin jokseenkin nöyrtyi ja jatkui paremmin.


Loppuun tehtiin vähän isommilla kaarilla ja hiukan korkeammilla esteillä 8 esteen rata. Hiukan oli paikat lähellä, mutta muuten tuntui menevän ihan kivasti. Muutenkin Riksu oli laukanvaihdoissa hyvin hereillä :) Yksi linja tultiin uudelleen, jotta saatiin väli vähän tasaisemmin.

Tällä kertaa Riksu ei tosiaankaan ollut parhaimmillaan, mutta sai kuitenkin kehuja ratsastettavuudestaan. Anna sanoi myös laukan tulleen paremmaksi, ns. enemmän ylämäkeen. Lyhennyksissä ja varsinkin juuri volteilla kaivataan vielä lisää voimaa ja aktiivisuutta takapäähän, sitä siis treenailemaan.

Niko oli kuvaamassa tuntia, joten videota pitkästä aikaa. Jätin äänet mukaan, jotta kuulisitte Annan ohjeita ja kommentteja. Ihan alussa ei oikein mitään kuulu kunnolla, mutta viimeisellä radalla kuuluu kyllä.


Viime viikon torstaina oli myös Annan valmennus. Silloin en saanut kuvaajia paikalle, joten ei ole materiaalia. Tunnilla tehtiin kuitenkin jumppaa ja kontrollitehtäviä, jotka sujuivat ihan mukavasti.

Tunti aloitettiin ravissa ympyrän puolikkaalla kahden puomin yli ja toisessa päädyssä kavalettien ympäri voltti. Kun hevoset oli kuulolla ja taipuivat, niin siirryttiin tekemään laukassa puomeja ja kavaletteja. Kaarella mentiiin puomeja jokatoisella 3 laukkaa väliin ja jokatoisella 4 laukkaa. Hevosten piti siis olla kuulolla sekä lyhennyksessä että pidennyksessä. Riksu teki varsin mallikkaasti tehtävät.

Varsinaiset hyppelyt aloitettiin keskihalkaisijan jumppasarjalla, jossa 3 innaria, 1 laukka, taas 3 innaria, kolme laukkaa, okseri, kaksi laukkaa ja okseri. Riksulla oli vähän kiire jumppasarjalle sisään, toistoilla malttoi onneksi paremmin odottaa.

Seuraavaksi tehtiin jumpan jälkeen silmukoita. Tultiin sinistä ja keltaista pystyä kohti jumppaa, mutta esteen jälkeen kurvattiinkin ulospäin uralle. Kääntäminen piti tehdä tarkasti ulkoavuilla, sekä laukan täytyi pyöriä koko kurvin läpi. Aluksi oli vaikeampaa, mutta toistojen kautta helpottui huomattavasti.


Seuraavaksi tultiin innarien perään sininen pysty, 3 laukkaa, punainen, kontrollissa 7 laukkaa, ruskea ja hyvällä kaarella odottaen 5 laukkaa keltaiselle.

Lopussa tultiin suhteututtujen valtaama radanpätkä. Innarijumpalta kaarrettiin vasemmalle, hypättiin keltainen pysty, 4 sujuvaa laukkaa, ruskea lankkupysty, 5 laukkaa eteen punaiselle, 3 laukkaa, sininen pysty, innarien takaa kiertäen taas keltainen ja sujuvat 4 laukkaa ruskealle.

Riksu toimi hyvin tällä tunnilla. Se kääntyi mallikkaasti ja reagoi niin jarruun että kaasuun oikein hienosti. Jopa vaikea tie ruskealta lankulta punaiselle meni helposti viidellä :) Tykkäsin tunnista tosi paljon ja hyvä mieli jäi. "Estekoulua" parhaimmillaan!

2 kommenttia: