torstai 5. syyskuuta 2013

Kummallinen vai kipeä?

Kangasalan kenttäkisoissa viime sunnuntaina ja sen jälkeen Tumppi on ollut vähän kummallinen. Se lepuutti koko kisareissun ajan oikeaa takajalkaansa, mutta liikkui kuitenkin puhtaasti. Tumppi ei ollut ihan oma itsensä, esteillä se löysäili eikä maastoonkaan ihan innostunut kuten ennen. Eläinlääkärintarkastuksessa ei ollut mitään huomauttamista takajaloista. Oikeassa etujalassa on pieni ruhje, joka aukesi suojien kanssa. Ruhjeen ympärillä oli välillä vähän nestettä, mutta sekin lähti liikkuessa pois. Tumpilla ei ollut kisapäivänä päiväkarsinaa, joten se hengaili trailerissa. Iltapäivällä ennen maastoja takajaloissa oli hiukan nestettä, muttei mitään lämpöä. Kotona kylmäsin kaikki jalat huolella.

Maanantaina Tumpin takaset olivat molemmat aika turvonneita. Lisäksi Tumpilla oli etujalkojen välissä ja satulavyön kohdalla joku ihme pullistuma. Se ei siis ollut mikään kova pahkura, vaan vajaan kymmenen sentin pullea epämääräisyys, joka alkoi ryntäiltä ja jatkui mahan alle. Ryntäiltä möykky oli kovempi ja mahan alla pehmeämpi. Kummallinen pullistuma, mutta Tumppi ei arkonut sitä tai se ei tuntunut muutenkaan kipeältä. Juoksutin Tumpin kentällä, sillä halusin katsoa miten se liikkuu. Käynnissä liikkui normaalisti, ravissa kulki vinona takapää oikealla. Vasen laukka oli suht tavallisen näköinen, mutta oikea laukka tosi kipittävä ja epätahtinen. Ei mitään ontumista, mutta ei se normaalilta näyttänyt... Kylmäsin jalat taas huolella. Möhkyrälle en tehnyt mitään, koska en keksinyt mitä sille voisi tehdä.

Tiistaina Tumppi sai vapaapäivän. Se hengaili laitumella Riksun kanssa vaeltaen. Kun hain Riksun ratsastukseen, katsoin samalla Tumpin jalat. Takasten turvotus oli pienentynyt paljon, mutta oli nestettä kuitenkin jonkin verran. Möhkyrä oli onneksi kadonnut mahan alta :)

Keskiviikkona ratsastin Tumpin kevyesti kentällä. Alkuun ravissa askellus tuntui aika tönköltä, mutta hetken lämmittelyn myötä muuttui rennommaksi. Tumppi sai kulkea aika pitkänä, ja laukassa tein vain muutamia ympyröitä kevyessä istunnassa. Ennen ratsastusta oli hiukan nestettä takavuohisissa, mutta sekin lähti lähes kokonaan pois liikunnan myötä.

Torstaina taas oli turvotus tullut takaisin takajalkoihin. Tumppi lepuutti oikeaa takajalkaa koko ajan karsinassa ja kuntoonlaitossa, kuten kisojen jälkeen joka päivä... Juoksutin Tumpin kentällä taas. Nyt se liikkui puhtaasti ja suorempana kuin maanantaina. Se totteli hyvin sekä jarruttavat että eteenajavat ääniavut ja kulki pyöreällä ympyrällä. Liikutuksen turvotus oli vähän laskenut. Kylmäsin jalat taas hyvin.

Perjantaina nousin taas selkään. Tumppi oli koko ratsastuksen ajan tosi jännittynyt, vaikka ei tehty mitään ihmeellisyyksiä. Paikoitellen tuli parempia pätkiä, mutta selän ja takapään käyttö oli aika heikkoa. Alaspäin siirtymissä Tumppi yritti juosta alta pois pää pystyssä. Toistoilla ei ollut juuri suurempaa vaikutusta...

Lauantaina laitoin gramaanit ratsastukseen. Kierreltiin ensin radalla ja maastossa ennen kentälle siirtymistä, jotta Tumppi olisi vähän rennompi työskentelyssä. No eipä siitä mitään tullut, kun hevonen keskittyi ihan kaikkeen muuhun kuin työntekoon. Aina paremman pätkän kesken Tumppi kuuli jonkun äänen tai huomasi pelottavan talikon aitaan nojaamassa -.- Oli tosi turhauttavaa ratsastaa. Tumppi oli myös tosi hidas jalalle, joten en viitsinyt gramaaneillakaan alkaa kiskomaan, koska sillä en saa kuin entistä hitaamman ja jännittyneemmän hevosen tässä tapauksessa. Loppuravit jolkoteltiin pitkin ohjin. Jalat näytti kuivemmilta, mutta Tumppi lepuutti oikeaa takasta vielä kuitenkin koko ajan.

Sunnuntaina tehtiin koulua, Tumppi oli edelleen varsin jännittynyt ja taipui jäykästi kumpaankin suuntaan. En saanut koko treenin aikana ratsastettua yhtään pyöreää volttia rennolla hevosella. Alkuun tein käynnissä ympyrällä takapään väistöä ulos ja Tumppi tuntui hyvältä. Ravissa kuitenkin oli tosi paljon ongelmia saada hevonen reagoimaan apuihin oikein. Voltilla jokunen askel meni hyvin, mutta sitten valuttiin ulos, kaaduttiin sisäänpäin, menetettiin tahti tai muuta normaalisti ihan helppoja juttuja. Ärsytti niin paljon, että olisin voinut huutaa ja potkia ja vaikka mitä muuta kauheaa, mutta mökötin pari kierrosta ja vaihdoin tehtävää. Saattoi siinä joku ärräpääkin ehkä lentää... Ratsastuksen jälkeen tunnustelin kaikki jalat ja selän, mutta ei ollut mitään kummallisuuksia. Takasetkin olivat normaalintuntuiset.

Maanantaina ratsastuksessa tehtiin jo vähän kokoamista ja väistöjä. Tumppi oli parempi, mutta ei taaskaan oikein keskittynyt työntekoon.

Tiistaina päästiin tekemään kunnon koulutreeni. Koko kuntoonlaiton ajan Tumppi seisoi kaikilla jaloilla eikä lepuuttanut takajalkoja! JES! :) Tehtiin muutamia laukanvaihtoja, lisäyksiä ravissa ja laukassa, väistöjä ja avoja. Alkuun Tumppi oli vähän hidas jalalle, mutta loppua kohti parani paljon. Loppuraveissa se oli ihan super! Nyt on taas motivaatiota lähteä treenaamaan, kun hevonen tuntuu normaalilta ja hyvältä ratsastaa :)

Eilen oli oppilaan koulutunti. Käyntiväistöissä Tumppi vähän löysäili, mutta laukanvaihdot meni yllättävän hyvin.

Tänään Tumpilla on taas vapari. Huomenna voisi kokeilla vähän hypellä itsenäisesti.

Loppuun vielä muutama kesäinen kuva Riksusta ja Tumpista, jotka kävin vahingossa herättämässä päiväunilta :D






5 kommenttia:

  1. No jopas on outoa! Hyvä että heppa on nyt normaali :)

    VastaaPoista
  2. Mä sanoisin (kokemuksen syvällä rintaäänellä) että ei kummallinen, eikä kipeä, vaan täykkäri :D

    VastaaPoista
  3. Kun lukee näitä 10v vanhoja blogeja niin tulee mieleen että sillon ei tutkittu mahahaavaa eikä tiedetty sen oireista mitä nykypäivänä tiedetään.. Aivan selvät mahahaava oireet tässä jutussa!

    VastaaPoista