torstai 6. joulukuuta 2012

6. luukku: Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tänään pohdiskelen itsenäisyyttä sekä loppuun vähän kuulumisia tältä viikolta ratsastuksen saralla.

Itselleni itsenäisyydestä ensimmäisenä tulee mieleen omat päätökset, itsestä huolehtiminen sekä tietenkin itsenäinen ratsastus. Osaan huolehtia itsestäni ja Tumpistakin huolehdin parhaani mukaan. Teen omia päätöksiä elämäni ja tekemisteni suhteen, mutta asun edelleen kotona. Olenko siis itsenäinen?

Peruskoulun jälkeen halusin hyvään lukioon, enkä aikonutkaan jäädä Lietoon koulunmäelle yläasteen viereiseen rakennukseen, eli Liedon lukioon. Neljän tytön kaveriporukastamme kaikilla oli sama suunnitelma, ja kolme meistä päätyikin samaan lukioon. Ei tainnut olla ihan itsenäinen päätös.. Lukion jälkeen kuitenkin pääsin ammattikorkeakouluun. Jo yläasteella olin tiennyt haluavani opiskelemaan kaupallista alaa, markkinointia ja johtamista. Kukaan kavereistani ei ollut kiinnostunut samasta suunnasta, joten oma valinta kerrankin.

Asun siis edelleen porukoiden luona kotona. Tässä viime aikoina on kyllä tullut sen verran ärsyttäviä tapauksia vastaan, että omaan kämppään muutto houkuttelisi. Katsotaan, josko tulisi keväämmällä ajankohtaiseksi. Sitten siinä oltais niin itsenäisiä että huhheijaa :D

Tumppia koskevat päätökset teen lähes kaikki  itse, mm. varusteet, treeni- ja kisasuunnitelmat. Toki apuna on ollut ammattilaisia ja osaajia. Huolehdin, että Tumppi kengitetään, madotetaan, raspataan ja rokotetaan sopivin väliajoin. Useimmiten olen meidän perheessä myös se, joka huolehtii muidenkin hevosten rokotukset ja raspaukset kuntoon.

Itsenäisellä ratsastuksella on merkittävä rooli hevosen treenaamisessa. On täysin turhaa käydä kerran viikossa valmentautumassa, jos itsekseen ratsastaessa tekee kaiken eri tavalla tai ei vaadi hevoselta mitään. Joka kerta ei tietenkään kuulu vääntää asioita hiki hatussa, mutta tunnilla ja valmennuksissa opittuja asioita täytyy jaksaa kertailla. Oman hevosen kanssa yritän pitää treeniohjelman monipuolisena ja mielekkäänä kummallekkin, jotta Tumppi jaksaa tehdä töitä.

Vauhtelua arkeen laukkatreenistä

Sitten vähän kuulumisia viime päiviltä. Jos alotetaan vaikka viime sunnuntaista.

Olin itse la-su risteilyllä. Tumppi pääsi maastoilemaan kaverini kanssa Juulian ja Riksun seuraksi. Tumppi oli kuulemma ensin madellut ja laiskotellut, mutta jossain vaiheessa herännyt puhistelemaan joillekkin möröille.

Maanantaina otettiin koulutreeni maneesissa. Tumppi oli alkuun jäykkä ja hidas pohkeelle. Tehtiin paljon taas siirtymisiä ja töitä ympyrällä. Loppua kohti parani paranemistaan. Tumppi toimi hyvin ja työskenteli aktiivisesti kaikissa askellajeissa.

Tiistaina oli oppilaan tunti. Tehtiin puomeilla lyhennyksiä ja pidennyksiä ravissa, välillä Tumppi kiirehti, mutta muuten meni ihan kivasti. Laukassa puomin yli kahdeksikkoa. Vaihdot olivat varsin vaikeita, vaikka muutama onnistunutkin saatiin.

Keskiviikkona menin itse taas koulua. Otin gramaanit mukaan maneesiin, mutta ne saivatkin roikkua kaiteella koko treenin. Otin laukkaa aika aikaisessa vaiheessa, sillä laukassa Tumppi tuntuu vertyvän paremmin ja laukan jälkeen ravissa on enemmän eteenpäinpyrkimystä. Työskenneltiin aika pitkälti kahdeksikolla. Vasen kierros tällä kertaa hiukan vaikeampi. Tumppi oli kyllä yllättävän kiva ratsastaa.


Tänään torstaina oli Annan estetunti maneesissa. Aloitettiin kahdella kavaletilla, joita tultiin ympyrällä kaarella 4 laukan välillä sekä suoralla 3 laukan välillä. Tumppi kuunteli kivasti. Välillä vähän imi "esteelle" mutta pysyi ihan kontrollissa kuitenkin.

Hypeltiin paljon linjoja ja kaaria tänään. En jaksanut piirrellä ratoja teille, kun mentiin monia erilaisia. Aina tauon jälkeen Tumppi oli vähän hidas jalalle, mutta laukkasi aktiivisemmin parin ympyrän jälkeen. Tunti sujui ihan jees. Lopussa tultiin isompaa rataa, jolla Tumppi kolistelikin jo vähän puomeja. Se on sellainen hevonen, jota ei juurikaan kiinnosta tuleeko puomi mukaan vai ei... Tumppi ei myöskään yleensä skarppaa seuraavalla kerralla, siksi sille välillä viritellään lisäpuomeja (kuten viimisessä kuvassa näkyy). Isoimmilla esteillä se myös alkaa hyppäämään vinosti, jota apupuomeilla yritetään myös korjata. Ja kyllä ne auttavatkin. Esteet oli lopussa varmaan jotain 100-110 cm. Loppuverkassa Tumppi oli rento ja kiva, toisin kuin viime viikolla.

Niko oli kuvailemassa, tässä kuvasatoa tunnilta:




Mikä ilmavara!?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti