lauantai 17. helmikuuta 2018

Lauantailenkki

Kisakausi lähestyy, joten pojilla on alkanut kuntotreeni toden teolla. Viime viikolla molemmilla oli ohjelmassa reippailua maastolenkkeilyn muodossa. Riksu suoritti perjantaina reilun 10 kilsan lenkin tunnissa, energiaa riitti ja palautuminen sujui nopeasti.

Röllin vuoro oli lauantaiaamuna. Otettiin vähän pidempi lenkki ja valmistauduttiin siihen kuten matkaratsastuskisoihin. Edellisenä päivänä jo extrajuotto, samoin treeniaamuna. Mittasin lämmön (oli normaali 37,7°C) ja tein kaulasta nipistelytestin kuivuutta tutkien. Rölli oli pirteä ja hyvässä kunnossa, se oli juonut ja syönyt hyvin. Ikeniä en muistanut tsekata, mutta muuten ei merkkejä kuivumisesta. Mahaäänetkin kuuluivat hyvin kuten normaalistikin. Tarkistin vielä että kaikki kengät oli hyvin kiinni ja vaihdoin pari kuluneempaa hokkia uusiin.


Yhdeksän aikaan aamulla lähdettiin virkeänä reippailemaan. Oli jo mukavan valoisaa, mutta laitettiin silti paljon heijastimia päälle. Heijastinloimea en laittanut, sillä tiesin Röllin hikoilevan liikaa sen kanssa näin reippaalla lenkillä.

Ennen lähtöä Röllin leposyke oli 36. Sykemittari lähti lenkille mukaan, joten oli helppo seurailla treenin rankkuutta ja palautumista reaaliajassa. Reippaammilla laukkapätkillä syke nousi 180 bpm tietämille. Ravissa syke riippui paljon vauhdista ja ympäristöstä, rentoa ravia kun kuljettiin niin syke liikkui 100 ja 130 bpm välillä. Käyntipätkillä syke lähti laskemaan nopeasti, mikä kertoo hyvästä kunnosta ja palautumisesta.

Sykemittarin lisäksi mulla oli ranteessa Timer GPS "vauhtikello". Siihen olen valinnut vauhdin yksiköksi m/min, jota käytetään myös kenttäkisojen maasto-osuuden vauhtien ilmaisemiseen. Käynnissä matkaa taittuu yleensä 100 m/min vauhdilla ja ravissa 200-300 m/min. Laukassa edettiin, mutta ei varsinaisesti päästelty täysiä, siinä vauhdit 400-500 m/min. Timer GPS kellotti huippunopeudeksi 520 m/min ja lenkin keskivauhti oli 198 m/min. Pääosin etenimme teitä pitkin ravissa ja laukassa. Asuinalueet, yksityistiet, alikulut ja tien ylitykset kuljimme käynnissä, samaten autot ja koiranulkoiluttajat kohtasimme kävellen. Alkukäynneiksi kiersimme kotosalla raviradan kertaalleen ja loppulenkistä tarvoimme läpi lumisen metsän. Varsin monipuolinen lenkki siis! 

Yhteensä matkaa taittui reilu 17 kilometriä ja aikaa kului vajaa puolitoista tuntia. Hiki nousi pintaan molemmilla, mutta kunto riitti hyvin koko lenkin. Oltaisiin voitu tehdä pidempikin lenkki, mutta omat aikataulut rajoittivat sen verran ettei montaa tuntia ollut aikaa reippailla.

Rölli palautui lenkistä hyvin :) Loppukäynneissä syke oli laskenut jo reippaasti, muistaakseni tallipihassa se oli 77 bpm. Suitsien ja satulan pois ottamisen jälkeen oltiin jo selvästi alle matkaratsastuksen palautumisrajan (64 bpm), kun sykemittari antoi lukemaksi 56 bpm. Rölli pääsi suihkuun ja jalkojen kylmäykseen, minkä jälkeen vielä herkkupuuro päälle. Maastoilu on kivaa vaihtelua maneesitreeneille, Röllilläkin riittää taas seuraaviksi päiviksi motivaatio paremmin kouluratsastukseen kun välillä pääsee ulos tuulettumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti