tiistai 30. toukokuuta 2017

Toukokuun lajihaaste: ilmajooga

Vuoden viidennessä lajihaasteessa testattiin Tytin kanssa jännittävää ilmajoogaa. Ajatus ilmajoogan kokeilemisesta on kutkutellut mielessä jo pidemmän aikaa ja nyt päästiin sitä vihdoin kokeilemaan.

Turussa ilmajoogaa on tarjolla muutamassakin paikassa, mutta meidän kohteeksi valikoitui keskustan Yoga Nordic ja Air Joogan Take Off tunti. Hintaa tunnin kestävälle ilmajoogalle oli 15 euroa, plus joogamaton vuokra 2,5 euroa.


Alku- ja loppurentoutus toteutettiin silkkiliinan sisällä suorana pötkötellen. Tuntui kuin olisin ollut perhosen toukka kotelossaan :D

Meitä joogaajia oli tunnilla joku kymmenen, joten oli hyvin tilaa työskennellä liinan sisällä ilman pelkoa naapuriin törmäämisestä keinuessa. Oman liinan sisällä oli kuin omassa maailmassaan. Silmät vielä kiinni niin sai keskittyä ihan pelkästään omaan hengitykseen ja nollata kaikki ajatukset.

Kun sitten lähdettiin tekemään erilaisia roikkumisia liinan varassa pää alaspäin, niin piti keskittyä tekemiseen enemmän. Alkuun oli tosi jännittävää ja jopa pelottavaa uskaltautua liinan varaan. Roikkumisten välillä tehtiin erilaisia liikkeitä myös joogamatolla joko kokonaan tai jalat liinan sisällä ja kädet maassa. Tykkäsin paljon monipuolisesta "temppuilusta", esim. lankutuksesta jalat liinan sisällä. Tunnelma tunnilla oli mukavan rento ja vaikka monet tehtävät vaativat hyvää kropan hallintaa, ei ilmajooga tuntunut rankalta urheilulta. Seuraavana päivänä tuntui kyllä vatsalihaksissa että oli muutakin tehty kuin köllötelty.

"Anna kehosi, mielesi ja sielusi lentää" - Yoga Nordic

Lopputunnista tehtiin jo mun mielestä haastavampaa riipuntaa, pää alaspäin ja jalat nostettiin ylöspäin. Jo asentoon meneminen jännitti paljon, pelkäsin että tipun tai liina ei kestä. Kuitenkin asentoon pääseminen oli varsin voimaannuttavaa :) Ylösalaisin roikkuminen teki hyvää varsinkin yläkropalle: selkä suoristui ja useissa liikkeissä avattiin rintakehää. Ratsastajillekin tärkeät keskivartalon lihakset pääsivät kuin huomaamatta treeniin. Huonoryhtisenä ja pitkänä ihmisenä se tuli todellakin tarpeeseen. Suosittelen varsinkin istumatyötä tekeviä kokeilemaan!

Ekakertalaisena ilmajoogailijana jännitys oli välillä turhaan jarruna liikkeille ja rentoutumiselle. Varmaan useammilla toistoilla alkaisi luottaa enemmän siihen, että liina oikeasti kestää ja uskaltaisi rentoutua enemmän liikkeissä. Oma allergianuha hieman hankaloitti nenän kautta hengittämistä pää alaspäin ollessa, mutta siitäkin selvittiin.

Tunnin jälkeen oli oikein hyvä fiilis :) Viime syksynä kävin parin viikon välein Yin-joogassa, ja siihen verrattuna ilmajooga oli mielestäni hauskempi kokemus.


Ilmajoogan plussat ja miinukset:
+ irtautuminen arjesta ja ajatuksista
+ hyvää mielenhallintaa
+ monipuolisesti koko kropalle tekemistä
+ ei tuntunut urheilulta
+ vapauttava tunne kun uskalsi luottaa liinaan ja omaan tekemiseen
+ selkä suoristui kuin huomaamatta
- alkuun jopa pelottavaa
- tottumattomana liinan paine tuntui välillä ikävältä

Arviot soveltuvuudesta ratsastuksen oheisliikunnaksi:
Jenni: ****
Tytti: ***½

Aiemmin toteutetut lajihaasteet:
tammikuun luistelu
helmikuun salitreeni
maaliskuun SuperPark
huhtikuun pyöräily

2 kommenttia: