sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Hei me jumpataan!

Näin talvella on hyvä aika treenata takapäähän voimaa. Jokunen vuosi sitten en oikein tykännyt innareista, mutta nyt niitä on alkanut eri tavalla arvostamaan voimistavana treeninä. Jumppasarjoissa on se hauska puoli, että niistä voi kehitellä niin monia erilaisia versioita, ettei ainakaan kyllästymään pääse. Jumppasarjat on varsin rankkaa treeniä, joten ei niiden kanssa ei kannata ahnehtia liikaa toistoja.

Jumppasarjat ja erilaiset tekniikkatehtävät ovat tulleet tutuiksi taas tässä parin viime kuukauden aikana. Jumppatehtäviä ollaan treenattu niin itsenäisesti kuin Annan valmennuksissa.

Itsenäiseen treeniin keskiviikkona 11.1. koottiin neljän pienen ristikon, pystyn ja okserin muodostama jumppa, jota hypättiin yhteensä kahdeksan kertaa. Riksu oli jumpan alussa jopa hieman löysä, kun aloitettiin linja ravipuomilla. Parilla kerralla Riksu jopa jatkoi ensimmäisen innarivälin ravissa laukan sijaan :D Pienellä maiskutuksella löytyi se laukkakin.  En tiedä istuinko jotenkin itse vinossa vai mikä aiheutti sen, että Riksu otti aina vasemman laukan innareilla ja piti sen koko linjan ajan. Okserin jälkeen laukka vaihtui kuitenkin helposti taas oikeaan. Eipä kai sillä ole niin suurta merkitystä, kun mentiin suoraa linjaa, mutta jäi hieman mietityttämään. Muuten Riksu jumppasi ihan hyvin ja tuntui jaksavan mainiosti. Parilla viimeisellä kierroksella okseri oli noin metrinen ja siihen oli hyvä lopettaa.


Tämän viikon keskiviikkona jumppailtiin Annan valmennuksissa molemmilla hepoilla. Jumppasarjan lisäksi meillä oli pientä radan pätkää.

Tällä kertaa Riksulla olikin jumpan kanssa ihan eri meininki. Vauhtia riitti! Neljän pystyn, puomien ja kavaletin muodostaman jumppalinjan jälkeen hevoset kerättiin takaisin kontrolliin käyntisiirtymisen kautta. Yritettiin pitää positiivinen asenne siirtymisessä, sillä ei se ollut mikään rangaistus. Toistojen kautta Riksu alkoi itsekin malttamaan mielensä, jolloin tasaisen tahdin pitäminen helpottui. Radalla sain ratsastaa Riksua rauhallisemmaksi, jolloin se oikeasti ehti ponnistaakin esteille eikä vaan vilistänyt yli. Viimeiset esteet tehtiin vähän isompana ja hypyt tuntui oikein kivoilta selkään.


Röllille jumppa selkeästi oli rankempaa ja se alkoikin viimeisillä kierroksilla jo hieman väsähtämään. Mun oli jotenkin taas tosi vaikea päästä mukaan hyppyyn kädellä niin etten ottaisi suusta missään hypyn vaiheessa. Röllin hypyt oli vähän hitaita, mutta kaula liikkui paljon. Otin käytäntöön vanhan kunnon vinkin "harjasta kiinni". Muillakin esteillä kuin jumpalla pyrin pitkään myötäykseen ja rauhalliseen ylävartaloon. Muilla esteillä olikin helpompaa ja sujuvampaa meno, eikä otettu edes puomeja. Rölli on pikkuhiljaa alkanut hoksaamaan esteratsastuksen idean (eikä sekoita sitä enää keilaukseen) ja se yrittää suorittaa puhtaasti. Jumppasarjalla väsymys näkyi takajalkavirheinä ja puomeina. Viimeiselle korjauskierrokselle tultiin jumppa hieman pienempänä ja se onnistui hyvin :)

Yllättävää oli se, että Rölli oli Riksua paremmin kontrollissa esteiden väleissä, vaikka Röllillä olikin estetuntien välillä ehtinyt kertymään neljän viikon hyppytauko.


Loppuun vielä pari videota viime vuoden puolelta. Meillä oli ennen joulua Annan valmennuksessa hyödyllisiä tehtäviä. Alkuverkkana hepat pääsivät nostelemaan koipiaan puomeilla ja varsinaisissa tehtävissä jumppailtiin mm. kolmoissarjaa kaarella.


6 kommenttia:

  1. Kiva kun laittelet videoita, näistä saa vinkkejä ja tehtäviä omaankin treenaamiseen =)

    VastaaPoista
  2. Miten olet tehnyt nämä estekuvat?

    VastaaPoista
  3. Toi sun Riksu on kyllä niin hieno siis aivan älyttömän hieno :) Eikä Röllikään mikään huono ole. Ai että mä tykkään näistä :)

    VastaaPoista