maanantai 12. syyskuuta 2016

Kasvattajakilpailu 2016

Kauden pääkilpailu, 6-vuotiaiden suomenhevosten Kasvattajakilpailu kisailtiin Ypäjän Hevosopistolla 2.-4.9. Rölli osallistui suunnitelman mukaan sekä esteille että koulukisaan.

Meidän ravurilla Ratu Royalella oli samaan aikaan karsintakisa omaan kasvattajakilpailuunsa Breeders' Crowniin Ruotsin Uumajassa, joten iskä oli koko viikonlopun reissussa. Omin voimin oli siis pärjättävä Ypäjällä. Onneksi siskoni Juulia pääsi avustajaksi perjantaina ja Nelli lauantaina. Saatiin kyyti Hevosopistolle jo perjantaina aamulla, vaikka eka vuoro olikin vasta neljän aikaan. Rölli matkusti ekaa kertaa heppa-autolla kisapaikalle ja hienosti matkustikin, vaikka kyytiin meno vähän jännittikin.

Ypäjän päässä oli hyvin aikaa kävelyttää Rölliä, katsella muiden ratoja ja kiertää expo-aluetta. Perjantaina Rölli oli karsinassa kuin kotonaan, mutta kävelyreissuilla narun päässä olikin musta, tanssahteleva lohikäärme...

Seitsemän ensimmäistä kuvaa © Henni-Leena Helenius

Ensimmäisen päivän ohjelmassa meillä oli siis esteratsastuksen 1. osakilpailu, joka kisattiin 90 cm korkeudella Derbykentällä. Verkassa Rölli oli ihan ylikierroksilla ja jännittynyt, meni minne ohjasin mutta muuten kontrolli oli aika puutteellista. Asiaa ei auttanut ruuhkainen verkka-alue, jossa sai olla tarkkana hyppäävien ratsukoiden keskellä. Hieman pidempi verkka olisi ollut tarpeen, mutta sillä oli mentävä mitä kerettiin. Esteille Rölli lähti taas painamaan aika matalana ja valui molemmissa kierroksissa taas sinne esteen vasempaan reunaan. Viimeisellä okserihypyllä sain pidettyä laukkaa vähän paremmin lyhyempänä ja enemmän takajalkojen päällä.


Radalla Rölli jatkoi juoksentelevaa etenemistään. Ykköselle näin paikan kauempaan etäisyyteen ja sain hyvin ratsastettua siihen. Kakkoselle tultiin väärässä laukassa, mutta ihan kivalla reitillä. Kolmosen (pysty tulppaanijohteilla) oli jo radankävelyssä ajatellut meille vaikeaksi, sillä siinä oli esteen etupuolella oikeassa reunassa neliskanttinen puska, joka ohjasi hevosta jo valmiiksi enemmän vasempaan reunaan, mikä meillä on ongelmana muutenkin. Ratsastin siihen varsin varmistellen ja läheltä puskaa. Paikka oli ehkä hieman lähellä, mutta päästiin sentään keskeltä estettä.

Nelonen ja vitonen oli suhteutetulla välillä, johon piti vähän päästä etenemään. Se onnistui ihan kivasti, vaikka hyppy sisään ei ollutkaan ihan kaunein. Kutonen kentän päädystä ok. Seiskalle meillä oli Röllin kanssa vähän erimielisyyksiä reitistä, mutta siitäkin selvittiin yli puhtaasti. Kaari sarjalle oli vaikea, kun en saanut sisäpohjetta läpi ja Rölli pääsi oikomaan. Omaperäisellä tyylillä sarjakin yli puhtaasti ja matka jatkui viimeiselle linjalle. Tiesin taas, että viimeinen suhteutettu väli olisi joko odottavat seitsemän askelta tai etenevämmät kuusi laukkaa. Suunnitelma oli tulla kuudella, mutta jäin vähän matkustelemaan kyytiin. Reitti valui taas vasemmalle ja ylimääräinen askel tuli vielä viime metreillä, mistä seurauksena puomi.

Tulokseksi meille kuulutettiin 8 virhepistettä. Viimeisen esteen puomi oli ihan oma moka, mutta ensimmäistä puomia en ollut huomannut. Kipan tiedoista tarkistin, että pudotus oli tullut esteeltä 5. Varmaan pieni takajalkavirhe, sillä hyppy oli mun mielestä muuten ihan hyvä eikä videoltakaan pudotusta huomaa.

 Seuraavat kolme kuvaa © Lotta Heinonen

Puhtaita ratoja ensimmäisessä osakilpailussa tuli vain viisi. Kisaajia estepuolen Kasvattajakisassa oli 29 ratsukkoa. Kisa oli arvostelulla A.1.0 eli kaikki samalla virhepistemäärällä olivat samanarvoisia. Kahdella puomilla meitä oli 7 ratsukkoa jaetulla 13. sijalla.


Koska iskä oli reissussa, oli mulla hoidettavana Röllin lisäksi oman tallin kaikki hepat. Rölli jäi asustelemaan Hevosopistolle koko viikonlopuksi, kun itse suhasin päivittäin Liedon ja Ypäjän väliä. Onneksi naapurikarsinoiden väki oli avuliasta ja Erika hoitikin Röllin aamuruokinnat omien kisaratsujensa ruokinnan yhteydessä :)

Lauantaina Kolmostallissa olikin jo aikamoinen hulina, kun kaikkiin karsinoihin oli ilmestyneet asukit. Rölli oli aika pörheenä jo tallissa ja sama meno jatkui aamukävelyllä. Letitys ja sykeröiden väsääminen oli työn ja tuskan takana, kun Rölli heilui, kuopi ja teki kaikkea muuta kuin seisoi hiljaa paikallaan. Valmiit sykeröt ehtivät ottaa myös osumaa johonkin sillä aikaa kun kävin autosta hakemassa jotain tarvikkeita. Seitsemän sykeröä sai viritellä uudelleen. Onneksi olin aloittanut urakan hyvissä ajoin, joten ei tullut kiirettä. Mutta sitäkin rumemmat sykeröt...


Koulukuskiksi Rölli sai selkäänsä Hansun. Rölli oli valmiiksi aika jännittynyt kisa-alueelle tullessa. Sitten se otti lisää kipinää, kun Hansun oma satula laitettiin selkään kentän laidalla. Yleensä Rölli on ihan nätisti satuloinnissa, mutta nyt se pyöri kuin hyrrä. Selkään nousu sentään onnistui rauhassa, mutta vireystila jäi päälle. Juhlakentän verryttelyalue oli ruuhkainen, mikä myöskään ei helpottanut kierrosten nollaamisessa. Lisäksi satoi vettä aika reippaasti, mikä ei nostanut kenenkään tunnelmaa. Radan puolella Rölli keskittyi vähän paremmin sentään.

Ylivireys näkyi suun aukomisena ja jännittyneisyys sulki koko hevosen kuoreensa. Tästä olotilasta Rölliä on tosi vaikea saada rentoutumaan. Harmi, sillä rentona prosentit olisivat olleet ihan eri lukemissa. Keskiravissa tuli rikko ihan lopussa ja laukka jäi kulmikkaaksi.

Nyt yhteistuloksena oli tältä helppo A -tasoiselta kouluradalta (FEI:n CCI/CIC* B-kenttäkilpailuohjelma 2009) 61,4 % ja sijoitus 20./33. Kolmen tuomarin prosentit olivat 59,6 %, 61,7 % ja 62,9 %.


Hansu hölkkäili Röllin kanssa vielä hetken ennen kuin lähdettiin taas tallia kohti. Matkalla ehdittiin pysähtymään hetkeksi muutamaa rakennekuvaa varten. Todennäköisesti Rölli näyttää niissä ihan laiskalta lehmältä, sillä se ei oikein osannut edustaa. Tuskin tosin minäkään ;)

Tallissa ei ollut juurikaan ylimääräistä aikaa, vaan varusteet vaihdettiin samantien esteratsastukseen sopivaksi ja ruuvasin hokit jalkaan. Sadekelin vuoksi pistin vähän enemmän pitoa alle kuin perjantaina. Omien vaatteiden vaihdon jälkeen taas matkaan.

Esteratsastuksen toinen osakilpailu hypättiin korkeudella 95 cm. Mun mielestä rata oli jotenkin vähän outo ja esteiden sijoittelu oli hassua. Ei mikään mahdoton rata ja hyvä vaan, että on tehtävää, mutta ehkä olisi voinut olla sujuvampi rata nuorille hevosille.

Tämä ja seuraava kuva © Hanna Heinonen

Verkassa Rölli oli selkeästi parempi kuin perjantaina. Aamupäivän kouluratsastus oli tehnyt hyvää ja kontrollikin löytyi helpommin. Hypyissä se kuitenkin veti edelleen vasempaan reunaan.

Rata lähti hieman alitempossa liikkeelle, mikä kostautui puomina heti ykköseltä. Kakkoselle vähän laaka hyppy, mutta puhtaasti. Kurvissa kolmoselle sain olla tarkkana, että Rölli kääntyy myös lavoistaan eikä valu ulos vasemmalle. Se onnistui ihan hyvin. Vasemman kierroksen kurvissa neloselle Rölli meinasi taas lähteä oikomaan sisäpohjetta vastaan, mutta ehtisin korjaamaan ratsun reitille ja nelonen ylitettiin kuuliaisesti. Sarjalle lähestyessä Rölli ei ollut ihan kontrollissa ja hypyt olivat matalia. A-osaakin koputeltiin, mutta vasta B-osalta tuli puomi. Sarjan jälkeen otin turhan paljon kädellä kiinni ja ilman jalan tukea, jolloin laukka ei pysynyt aktiivisena ja Rölli pääsi pohkeen taakse. Tästä seurauksena pikku askel kutoselle ja puomi mukaan. Seiska ylitettiin matkan varrella hyvin. Ennen kasi-ysi linjaa Rölli jäi vähän katselemaan katsomoa ja keskittyminen herpaantui molemmilla. Taas pikkuaskel ja puomi. Kasin jälkeen pistin vähän pohjetta kylkeen niin selvittiin kaksi viimeistä estettä ilman virheitä.

Kuitenkin tuloksena 16 virhepistettä, mikä ei antanut syytä juhlaan eikä oikeuttanut lähimainkaan sijoille. Lopputuloksena kokonaiskilpailussa 24 virhepistettä ja sijoitus häntäpäässä 20./29.


Meidän estevuoroa ennen sade onneksi loppui. Käytiin loppuverkkailemassa pari kierrosta verryttelyalueella ja sen jälkeen vielä hetken aikaa Haimi-hallin viereisillä metsäreiteillä. Piipahdettiin virkistäytymässä myös Rivieran lammikossa. Siellä Rölli oli elementissään ravaillessaan ryhdikkäänä veden läpi. Löydettiin pikkuinen kuivahautakin hiekkatien varrelta ja käytettiin tilaisuus hautatreeniin, niillä kun Röllin kanssa on ollut ongelmia. Nyt kuitenkin hauta ylittyi heti ekalla yrittämällä rohkeasti, tosin varsin varmistelevalla loikalla. Loppukäyntien myötä tallusteltiin takaisin tallille.


Sunnuntaina kisailtiin vielä kouluratsastuksen toinen osakilpailu. Varauduttiin vähän paremmin tällä kertaa ja saatiin säilytettyä Röllillä rennompi mieli. Satulointi suoritettiin jo karsinassa, mikä onnistui helposti ilman hötkyilyjä. Kisa-alueella Rölli oli vähän taas kiireisempi, mutta verkassa rauhoittui hyvin. Ihan eri hevonen kuin lauantaina!


Rölli ja Hansu esiintyivät kenttäkutosen radalla taitavasti :) Tuomarit olisivat kaivanneet laukkaan vielä lisää voimaa ja etenevyyttä sekä käyntiin lisää rentoutta ja yliastuntaa.

Yhdenmukaiset tulokset tuomareilta olivat 64,2%, 65 % ja 65%. Yhteistulos 64,7 % riitti sunnuntain luokassa kolmanteen sijaan.


Kokonaiskilpailun tuloksissa Rölli nousi sijalle 9. Ihan rahasijoille ei siis yletty koulupuolellakaan. Viikonloppu oli kuitenkin muuten varsin voitokas: Hansu nappasi Jalopenon kanssa koulumestaruuspronssia ja Royale juoksi karsintalähtönsä voittoon tienaten noin 7500 euroa :)

6 kommenttia:

 1. Miksi pitää olla rahan ahne ja laittaa nuori hevonen suorittamaan molemmissa lajeissa, kolme päivää putkeen? EIkö kuusivuotiaalle olisi riittänyt kaksi päivää, helppoa ja kivaa, jos meinaatte sen kanssa kisata jatkossakin niin pakkoko on väsyttää jo nuorena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä Hevosopisto oli tehnyt luokkajaon järkevästi, kun Kasvattajakilpailu oli tosiaan jaettu kolmelle päivälle. Silloin kun Riksu pari vuotta sitten osallistui, olivat lauantai ja sunnuntai molemmat tuplapäiviä. Osallistuminen Kasvattajakilpailuun oli ollut tavoitteena pitkän aikaa, joten siihen oltiin valmistauduttu riittävästi.
   Rölliä on pienestä asti treenattu monipuolisesti kenttähevoseksi, joten uskallan väittää että sen kuntokin on parempi kuin suurimmalla osalla harrastesuokeista. Olisi ollut eri asia jos hevonen olisi mennyt tätä tasoa ekaa kertaa tai valmistautunut vähemmällä treenillä. Treeni- ja lepojaksot onnistuivat suunnitellusti enkä usko tämän kolmipäiväisen kisan olleen mikään hirmu rankka suoritus. Nythän Rölli oli vasta parhaimmillaan kolmantena päivänä eikä väsymyksestä ollut tietoakaan :)

   Poista
  2. niin aivan voihan sen itselleen noinkin selittää. Tuskin harva nuori suokki edes näyttäisi sitä väsymystä helpolla. Ja mitenkäs se henkinen jaksaminen?? .... ei voi kyllä peukkua antaa....

   Poista
  3. Mun mielestä henkiseen (ja fyysiseen) jaksamiseen vaikuttaa moni muukin asia kuin kilpaileminen tai kilpailemattomuus. Nyt Rölli saakin kauden jälkeen ansaitusti lomailla. Vaikka kyllä se tuolta laitumelta tulee aina iloisesti vastaan ja mielellään olisi lähdössä töihin :)

   Poista
 2. Outoa kommentointia?!
  Röllin omistajilla on pitkä kokemus hevosista monen eri lajin suhteen. 6 vuotias on järkevällä ja tavoitteellisella treenillä täysin valmis kolmipäiväisiin kisoihin. Varsinkin ratsupuolella jossa OIKEASTI fyysinen rasitus kys kisoissa on pienempi kun esim valmennusviikonloppuna. Fyysinen puoli on se mikä eniten "kolahtaa" mutta jos blogia olet seurannut niin kys heppa on tottunut matkustelijat ja osaa kyllä rentoutua kisapaikalla kun siihen annetaan mahdollisuus. Lisäksi yhtenä viikonloppuna koko vuoden aikana jos on rankempaa lähes 7-vuotiaalla hevosella jota on kuitenkin säännöllisesti treenattu ja sille suodaan riittävä lepojakso jälkeen päin niin...? En ymmärtänyt valitustasi...

  Enkä ole blogin kirjoittajan kaveri, ainoastaan satunnainen lukija.

  Ja btw mahtoiko tämän vuoden suomenhevosten raviluningas olla 7 vuotias?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin :) Treeniä ja lepoa sopivassa suhteessa.

   Tämän vuoden ravikuningas Vitter on Röllin kanssa samanikäinen eli 6-vuotias (syntynyt 2010).

   Poista