tiistai 30. elokuuta 2016

Valjakoita ihmettelemässä Loimaalla

Viime lauantaina hypättiin tuntemattomaan siskoni Nellin kanssa, kun suunnattiin Loimaalle katsomaan valjakkokisoja. Loimihaka kisapaikkana oli tuttu jokusen vuoden takaa, kun siellä vielä järjestettiin kenttäkisoja. Paikkatuntemus oli vähäsen avuksi, mutta kohtalaisen kujalla oltiin. Hevosia meni siellä täällä ja esteiden numero- ja kirjainkylttejäkin näkyi talliympäristössä. Karttaa ei bongattu mistään, joten suunnattiin sinne, missä näkyi ihmisiä.

Bongattiin tuttuja, joilta saatiin pientä infoa maratonosuuden kulkuun ja esteiden suorittamiseen. Ensimmäisenä nähtiin, kun shettikset kipittelivät ripeään tahtiin esteportteja pujotellen. Välillä vuorossa oli suokkeja, puokkeja ja poneja, joskaan en pysynyt mitenkään kartalla, ketkä kuuluivat mihinkin luokkaan. Musta tuntui, että kaikilla oli joku erilainen rata porttien pujotteluun...


Mistä tykkäsin valjakkokisoissa? Ehdottomasti tiimipukeutuminen! Jopa muutama vihreään sonnustautunut tiimi näkyi maratonilla. Vähän kenttäratsastuksen maasto-osuuteen verrattavaa jännitystäkin oli havaittavissa, varsinkin vesiesteellä oli mielenkiintoista katsoa valjakoiden menoa.Mikä yllätti? Laji on varsin kovaääninen. Osa kuskeista huusi hevosillekin ohjeita: vasen, oikea, suoraan. Monelta esteeltä kantautui kauas myös kuskien jap jap -käskyt.

Oli joillakin valjakoilla mukana oikein kannustusjoukotkin. Esimerkkinä Anne Friis & Friisin Paletti, videolla juuri suorittamassa estettä numero 6.


Valjakkoajo kiinnostaisi kovin lajina ja Riksu voisi olla kovakin kisaaja. Ehkä ei kuitenkaan vielä ihan näillä eväillä. Eikä meillä ole sopivia kärryjäkään! Nelli kuitenkin lupautui jo groomin hommiin ;)

7 kommenttia:

 1. Jos mää en aivan totaalisen pihalla ole, niin helppoihin luokkiin voi osallistua ravivaljain ja koppakärryin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin oon kans ymmärtänyt mutta meillä ei ole niitä koppakärryjäkään. Vaan jotain treeni-/kilpa-/hiittikärryjä mitä lie :D

   Poista
 2. Osaatko yhtään sanoa että miksi suurimmalla osalla on turvaliivit? Onko suuri riski, että kärryt kaatuu vai että putoaa kyydistä vai mitä?
  Anteeksi tyhmä kysymykseni... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvaliivi tai selkäpanssari (ainakin junnuilla nimenomaan liivi) pakollinen. Vaunut tosiaan voivat kaatua, esteeseen törmätessä tai vaikka kunnolla töyssystä ajaessa kuski/groomi lentää kyydistä... Vauhti on kova ja esteet kiinteitä :)

   Poista
  2. Emmi jo ehtikin vastaamaan :) Turvallisuussyistä siis turvaliivi päälle, samoin kuin kenttäratsastuksen maasto-osuudella.

   Poista
 3. Mun mielestä valjakko ajot ei varsinkaan MM-tasolla oo kivaa katsottavaa. Hevostahakataan ja huudetaan. Noi näytti ihan mukavilta nuo hjastajat mutta osa onkin erillaisi, varsinkin totisemmissa kilpailuissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun valjakkokisojen katselu rajoittuu näihin karkeloihin, joten en osaa isompia kisoja kommentoida. Varmaankin aika lailla eri meininki!

   Poista