sunnuntai 21. elokuuta 2016

Treenaamassa estetunnilla

Puolitoista viikkoa sitten, keskiviikkona 10.8. meillä oli Röllin kanssa taas Annan estevalmennus. Kerroin Annalle vasemmalle valumisesta, johon kiinnitettiinkin paljon huomiota tunnilla. Kerran sain korjattua Rölliä vähän liikaakiin ja oltiin jo oikeassa reunassa ;)

Alkutunnilla jumppailtiin hevosia puomeilla ja kavaleteilla ravissa ja laukassa. Yleensä kun teen itekseen ravipuomeja, laitan yhden askeleen välin. Nyt kuitenkin meillä oli kaarella kuusi puomia kahden raviaskeleen välillä (3m). Pitkä pätkä ei anna samaan tapaan armoa kuin parin puomin tehtävät, vaan joka kohdassa saa ratsastaa huolella, jos meinaa selviytyä linjan loppuun. En saanut Rölliä ravissa kunnolla venyttämään askelta, jolloin yleensä keskimmäiseen väliin tuli kolme askelta.

Laukassa sitten välit jäivätkin melkein liian lyhyeksi. Rölli alkoi jopa vähän kuumumaan tässä tehtävässä, jolloin ei saatu ihan niin rentoja suorituksia kuin olisin halunnut. Puomitehtävät saatiin syystäkin kotiläksyksi.

Lävistäjällä meillä oli kahden okserin ja kolmen kavaletin muodostama jumppasarja. Se oli mulle jotenkin tosi vaikea, sillä en osannut keskittyä samaan aikaan oman asennon säilyttämiseen ja Röllin kontrollointiin. Välit oli tarkoituksella lyhyehköt, joten hevoset eivät saaneet juosta pitkänä vaan niiden piti pysyä lyhyenä ja takajalkojen päällä koko jumpan ajan. Helpommin sanottu kuin tehty. Pikkukierroksilla vielä selvittiin ihan ok (vaikka ei tyylipuhtaasti), mutta korotetuille kierroksille jumpan väleihin laitettiin avuksi jarrupuomeja.

Mun kuvaajajengi oli estetunnin aikaa kadoksissa, mutta onneksi Caro oli videokameransa kanssa kuvailemassa meidän menoa.


Edellisen postauksen kommenttikenttään tuli aika paljon keskustelua siitä, miten mun pitäisi ratsastaa enemmän laukkaa jalalla ja vähemmän nyppiä kädellä. Olen samaa mieltä, kuten ehkä joku on saattanut aiemmista postauksista lukeakin... Jatkuva eteenpäin ratsastus kuitenkin menee toiseen ääripäähän, Rölli pitenee ja pitenee, välit jäävät lyhyiksi ja laakojen hyppyjen seurauksina tulee niitä puomeja kuitenkin. Tärkeintä olisi pystyä pitämään hyvä, aktiivinen laukka, jossa olisi mahdollisimman vähän rytmin muutoksia. Anna sanookin aina, että en saa tehdä vikoilla askelilla ennen estettä enää muutoksia, mutta aina se ei ole niin helppoa. Varsinkin jos en nää paikkaa, alan ottamaan laukkaa pois.

Tultiin paria erilaista rataa, jossa päästiin Röllin kanssa jo laukkaamaan eteenkinpäin. Jumppasarjalle yritys oli tulla lyhyessä laukassa maltilla, mutta se oli meille molemmille hankalaa, joten otettiin puomeja mukaan. Lopuksi tultiin pelkkää jumppaa uudelleen ja vika kerta oli tosi onnistunut. Jes! Sain Röllin malttamaan väleissä, jolloin se teki pyöreämpiä hyppyjä ja puomitkin pysyivät kannattimillaan. Caro oli kuitenkin jo muissa hommissa, joten se pätkä jäi harmiksi videoimatta.

(Videolla on pari ylimääräistä ympyrää: joskus pudotettujen puomien vuoksi, kerran unohdin radan ja yhdellä tehtävällä jumppasarjan jarrupuomi oli juuri ruskean pystyn ponnistuspaikalla)

2 kommenttia:

  1. Minusta sinulla on niin siisti ja hyvä istunta, kykenet mukautumaan laukan rytmiin heti esteen jälkeen. Ja ainakin viimeisen videon perusteella alkuhan meni erittäin hyvin ja nuori heppa alkoi ennakoimaan, innostumaan ja se keskittyminen nuorilla suomenhevosilla ei taida vielä riittää siihen, että malttaisivat odottaa loppuun asti ja kuunnella mitä se ratsastaja toivoo. Asiat ne vaikeimmat ratkaistaan mieluummin vauhdilla kuin maltilla. Näissä tilanteissa kun yrittää pidättää kevyesti askeleen lyhentämistä vaikuttaa välillä siltä, että mitään ei tapahdu. Oman nuoren kohdalla asiat ratkaistaan mieluummin vauhdilla kuin maltilla. Vuosi pari lisää niin radat sujuvat jo hevoseltakin loppuun asti samoin kuin alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienemmillä esteillä alkaa sujumaan jo oikein kivasti, mutta juuri isommilla meille molemmille tulee vähän sähläystä. Juurikin niin, vauhdilla yritetään ratkaista tehtävät, kun ei vielä voimat ja keskittyminen riitä maltillisempaan työskentelyyn. Treeniä ja treeniä vaan, tässä kun ei oikein voi oikaista :)

      Poista