sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Vastauspostaus

Kiitos paljon kysymyksiä laittaneille, tässä tulee vastaukset!

Oletko aloittanut lajin ratsastuskoulussa vai omalla hevosella/ponilla?
Olen aloittanut ratsastuksen 8-vuotiaana ratsastuskoulussa, jossa kävin kolmen vuoden ajan. Kun olin 11v meille ostettiin ensimmäinen oma hevonen ja sillä tiellä ollaan :)

Miksi suomenhevonen?
Meidän eka hevonen Siru oli suokki, joka vanhempien valitsemana ostettiin. Sitä ennen en ollut muistaakseni edes suokeilla ratsastanut. Suomenhevoset on yleensä rehellisiä kavereita, jotka eivät pikkuasioista jaksaa ottaa nokkiinsa (tosin löytyy niitä poikkeuksiakin!). Ne on kivoja ja monipuolisia hevosia, joiden kanssa voi pitää hauskaa harrastellen tai kilpailla enemmänkin tosissaan. Kisaajana tykkään siitä, että suokeille on nykyään myös omia luokkia :)


Suunnitteletko etukäteen ratsastuskertojasi?
Yleensä joo, ainakin jonkin verran. Toisinaan kirjaan ihan paperille viikkosuunnitelmia, joihin saa kivasti listattua eri treenit, vapaapäivät yms. Kisoja edeltävällä viikolla olen tarkempi viikko-ohjelmasta kuin esimerkiksi näin talvikaudella. Koulutreeneissä yritän huolehtia siitä, ettei samoja juttuja/temppuja tehtäisi peräkkäisinä päivinä. Suunnitelmia tulee kyllä muuteltua ratsastuksen aikanakin sen mukaan, miltä hevonen tuntuu.

Miten verryttelet hevosesi?
Se riippuu paljonkin siitä, millaista treeniä olen lähdössä tekemään, vaikka aina pyrinkin rentouteen ja saamaan hevoset avuille. Kaikki hevoset kävelevät alkuun ja loppuun ainakin 10 minuuttia, yleensä radalla jos sää sallii.

Koulutreenin verkassa hevosten täytyy liikkua oikeinpäin, taipua ja vastata apuihin viipymättä. Yleensä verkka sisältää paljon ympyröitä, siirtyimisiä ja jonkin verran väistöjä.

Estetreenin verkassa muodolla ole niin suurta roolia, kunhan kaasu ja jarru toimii. Esteverkassa yleensä hevoset saavat olla vähän säpäkämpiä kuin kouluverkassa. Siirtymisten lisäksi teen yleensä muutamia yksittäisiä vaihtoja tsekatakseni, onko hevonen kuulolla.

Laukkatreeniä varten verrytellessä hevoset saavat liikkua vähän pidempinä, mutta kuitenkin avuilla. En tee mitään kokoavia tehtäviä, sillä laukkatreeni on yleensä aika rankka jo itsessään.

Riksun kanssa olen huomannut, että se kannattaa pistää ravissa liikkumaan alkuun isommin ja vähän reippaammin, jotta moottori lähtee käyntiin. Sitten voi alkaa työskentelemään enemmän. Ilman "herättelyä" meno on yleensä aika tahmeaa ja hevonen pullahtelee milloin mihinkin suuntaan pois avuilta. Röllin ja Riiviön kanssa aloitetaan rauhallisemmin, haetaan hyvä ja maltillinen tahti. Käynnissä haetaan hevonen kuulolle ennen siirtymistä raviin.


Mitä tavoitteita (alustavasti) sulla on ensi kaudella Röllin kanssa? Entä Riksun? Riiviön?
Röllin kanssa tavoitteena on näillä näkymin jatkaa kentässä tutustumisluokassa ja suokkien helpossa, tietenkin voittoja ja sijoituksia tavoitellen. 6-vuotiaiden suokkien Kasvattajakilpailuun lähdetään todennäköisesti molempiin lajeihin, esteille ja kouluun, hakemaan rahapalkinnot kotiin.

Riksun kanssa jatketaan suokkien vaativassa ja avoimessa helpossa, kenttämestaruuksiin lähdetään hakemaan mitalia. Esteillä tavoitteena olisi nousta 110 cm tasolle ja koulussa nostaa prosentteja helppo A luokissa.

Riiviön kanssa en tiedä vielä kuka sillä kisailee, jos kisailee. Olisi tietty hauska kisailla pari harrasteluokkaa ja seuratasolla esteitä ja koulua.

Kuinka usein muut ratsastavat hevosiasi?
Röllillä ei ratsasta muut kuin minä itse satunnaisia ratsutuksia lukuunottamatta. Riksulla ratsastaa mun lisäksi oppilas parin viikon välein. Riiviöllä käy nyt vuokraaja kerran viikossa ja siskoni Juulia ratsastaa silloin tällöin.


Onko Röllillä, Riiviöllä tai Riksulla joitain hassuja omia tapoja? :)
En tiedä onko hassuja, mutta ärsyttäviä tapoja löytyy. Riksu ja Riiviö haluaisi aina mutustella ohjia talutuksessa, kun ohjat on pois kaulalta.

Röllillä taas ärsyttävät tavat liittyvät ruokaan. Jos karsinassa on heinää, on äärimmäisen vaikeaa saada Röllin päätä ylös esimerkiksi riimun laittamista varten. Turpa on kuin liimaantunut maahan! Jos jotenkuten onnistuu saamaan riimun päähän ja hevosen karsinasta käytävälle, on Röllin pakko koko ajan kääntyillä ja kuikuilla karsinaansa heinien perään. Oli siellä sitten kasa heinää tai kolme kortta jäljellä. Joku voi vaikka viedä hänen ateriansa, jos ei koko ajan kääntyile ja seilaa käytävällä edestakaisin. Yleensä annankin Röllin syödä kaikki heinänkorret, sillä sen jälkeen käytävällä on ihan eri hevonen. Heinät syötyään Rölli seisoo käytävällä kuin tatti, kiltisti paikallaan siinä kohdassa johon hänet on jätetty.
Onko teillä oma talli? Jos on, niin millainen? Voisiko siitä tulla esittelypostaus?
Kyllä meillä on oma talli. Tallissa on mm. 20 karsinapaikkaa, 2 pesupaikkaa sisällä sekä ulkona, 2 satulahuonetta ja kuivaushuonetta. Tallista olen julkaissut esittelypostauksen helmikuussa.


Onko teillä omia maastoesteitä? Millaisia? Kuka ne on tehnyt?
Meillä on maastoesteitä yli 40, joista suurin osa on siirrettäviä. Iskä on käynyt SRL:n järjestämillä maastoesteiden rakennuskursseilla sekä maastoradan suunnittelun kurssin, ja niiden pohjalta rakentanut meidän maastoesteet.

Maastoesteistä kuvia löytyy monista postauksista, esimerkiksi Maastoradalla, Maastareilla Riksun kera, Aina yhtä mahtavat maastarit, Nuorella maastareita, Kotitreeni maastoesteilläRiksun vuoro maastareilla ja Riiviö maastoesteillä.


Mitkä on sun tulevaisuuden suunnitelmat?
Ratsastus harrastuksena tulee jatkumaan ainakin mahdollisimman pitkään, mutta muu onkin vielä auki. Haluaisin löytää jonkun kivan työn, josta saisi paljon palkkaa :D

Mistä haaveilet?
Lottovoitosta! :D Toki olis kiva, että hevoset pysyisivät terveinä ja kilpailuissa tulisi menestystä.

Jos raha ei olisi ongelma, mitä hevosiin liittyvää ostaisit?
Ekana ostaisin mun hevosille jotkut huippusatulat niin kouluun kuin esteille. Tokana hankkisin jonkun näppärän heppa-auton, jota voisin itsekin kuskata heppoja kisoihin.


Kuka sua valmentaa?
Esteillä valmentaudun Anna Kärkkäisen tunneilla. Kouluvalmentajana toimii Maija Heikkinen, vaikka mun valmentautuminen koulussa onkin epämääräisen epäsäännöllistä.

Haluaisitko opettaa ratsastusta ammatiksesi?
Tuskimpa. Tunteja pitäisi pitää niin paljon, että saisi riittävästi rahaa muuhun elämään. Harrastuksena tuntien pito on kivaa ja siinä pysyy myös paremmin kartalla oppilaiden kehityksestä.

Oletko kiinnostunut valmentamisesta?
Olen. Muutamia kertoja olen harkinnut hakemista liiton valmentajakoulutuksiin, mutta se on toistaiseksi jäänyt siihen ajatuksen tasolle. Varsinkin kenttäratsastuksen maailmaan olisi hienoa innostaa ja ohjata ratsastajia :)


Mitkä ovat suurimpia virheitäsi ratsastuksessa?
Nuorempana varmaan se asenne, että kyllä mä jo osaan ja tiedän kaiken. Niissä fiiliksissä noustiin entisen hevoseni Iitun kanssa liian korkeisiin luokkiin, missä tulikin paljon epävarmuutta ja takapakkia menoon.

Nyttemmin nöyremmällä mielellä ja oppivaisemmalla asenteella suurimmat virheet löytyy istunnasta ja apujenkäytöstä.

Millä hevosella aoit osallistua istuntaklinikalle?
Todennäköisesti Röllillä. Sen kanssa yleensä kehtaa esiintyä, vaikka istuntavirheet Röllin kyydissä korostuvatkin. Klinikkaa ajatellen ehkä se on hyväkin juttu ;)


Onko sinulla ratsastajaidoleita?
Ei varsinaisesti, vaikka monien huippukenttäratsastajien menoa ihailenkin. Ykkössuosikki ja ehkä jonkin sortin idoli on brittiläinen kenttäratsastaja William Fox-Pitt. Pitkä mies, jolla erittäin tyylikäs ja vakaa istunta. Toinen suosikki on Mark Todd, lähes kuusikymppinen äijä edelleen kisaa kenttää korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Suomalaisista tietty ihailen Piia Pantsua, joka on voittanut Luhmülenin kenttäkisan kolme kertaa ja napannut MM-kisoissakin pronssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti