maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kisapäivä puomien kera

Lauantaina oltiin Metsämäen estekisoissa hyppäämässä kolme alueluokkaa. Riksu meni pelkän 90 cm ja Tumppi hyppäsi 100 ja 110 cm.


Oltiin kisapaikalla hyvissä ajoin. Kävin näyttämässä heppojen rokotukset ja kävelin samalla reissulla radan. Ei ollut ihan mitään perus aluekisojen ratoja, vaan varsin kiemuraista menoa. Tai ainakin siltä tuntui. En edes muista, koska viimeksi olen ollut alue-estekisoissa :D Kisojen ratamestarina oli saksalainen Fritz Waldmann.

Riksulla olin turhan ajoissa verkassa. Olin listan mukaan 39. lähtijä, mutta jälki-ilmoittautuneita oli tullut myös muutamia. Yllättävän paljon tuli hylättyjä joka luokassa, vähän väliä myös hevoset kirmailivat areenalla vapaana ratsastajan putoamisen jälkeen. 90 cm luokassa hylättyjä oli 10 (47 lähtijää), 100 cm luokassa 12 hylättyä (59 lähtijää), 110 cm luokassa 8 hylättyä (54 lähtijää). Esteet oli kuitenkin aika kivoja, ei muureja tai muita kammotuksia, joten aika suurelta joukolta mun mielestä kuulostaa tuo hylättyjen joukko.

Riksu oli verkassa ihan ok, välillä laukasta raviin siirtymissä jäi vahvaksi. Pari verkkaestettä tuli alas, mutta seuraavalla kerralla korjasi. Radalla kolmonen tuli alas, minkä jälkeen itse vaan matkustelemaan kyydissä ja toivomaan oikeaa paikkaa. Nelonen tuli alas, sitten vähän skarppasin. Seiska ja kasi vielä alas, kun tulin liian löysästi. 16 vp siis, ei mikään huipputulos... Vauhti ei ollut myöskään siis päätä huimaava, eikä varmaan nollaradallakaan oltaisi sijoituttu, sillä vikkelät ja nopeasti kääntyvät ponit ovat varsin vahvoilla näissä luokissa (arvostelu A.2.0 = aikaratsastus).


Riksu kävi suihkussa ja iskä otti siltä hokit pois. Seuraavaksi vuorossa olikin Tumppi. Tumpin vuoro oli ekassa luokassaan numerolla 22, joten liian pitkästä ei ollut huolta. Tumppi toimi kivasti verkassa, se liikkui hyvin ja kuunteli kuskia. Verkkahypyt onnistui myös kivasti :)

Radalla päästiin etenemään puhtaasti ja hyvässä rytmissä esteelle 4 asti, jonka jälkeen oli aika vaikea tie sarjalle. Siinä laukka vähän hiipui ja sarjan ekalle tuli lähelle. Siitä puomi mukaan. Loppurata meni puhtaasti, mutta ei siis päästy uusintaan pudotuksen takia. Metrissä arvostelu oli 367.1 eli suora uusinta heti perusradan jälkeen. Olin kuitenkin ihan tyytyväinen rataan, sillä Tumppi teki hyviä hyppyjä kivoista paikoista.


Tumpin metrin radan jälkeen oli paljon aikaa ennen seuraavaa vuoroa, joten Tumppi laitettiin traikkuun huilaamaan ja syöpöttelemään Riksun kanssa.

110 cm olikin sitten arvostelulla vaikeutuva ratsastus. En ole ennen tämmöiseen osallistunut, joten ihan mielenkiinnolla ilmoittauduin. Radankävelyssä huomasin, että monelle muullekin oli eka kerta eikä arvostelu ihan selvillä. Vaikeutuvassa ratsastuksessa on perusrata (tällä radalla 8 estettä), joiden hyppäämisestä puhtaasti saa pisteitä. Ykkösestä yhden pisteen, kakkosesta kaksi pistettä ja niin edelleen. Viimeisellä esteellä on vaihtoehtona jokeri-este, jonka hyppäämisestä saa tuplapisteet eli 16 pistettä. Jos jokerin kuitenkin pudottaa, miinustetaan jo saaduista pisteistä samainen 16 pistettä. Maksimipistemäärä siis radalta 44 pistettä.

Ykköselle jouduin käyttämään raippaa, kun Tumppi jäi jotain tölläilemään(!). Harvemmin joudun raippaa rataesteillä käyttämään, vaikka sitä aina mukana kannankin. Ykkönen päästiin yli puhtaasti vaikka vähän lähelle tulikin. Kakkonen tulikin sitten pohjaan ja puomi mukaan. Kolmonen ja nelonen puhtaasti. Nelosen jälkeen käänsin turhan aikaisin enkä tehnyt hyvää kaarretta, laukka hiipui ja vitonen taas pohjaan ja puomi mukaan. Seiskalta olin suunnitellut hyvän reitin jokerille, jonka jopa onnistuin tällä kertaa tekemäänkin. Välissä oli hyvät 6 laukkaa, mutta kuitenkin Tumppi nosti jalkojaan turhan laiskasti ja otti puomin jokeristakin -.- No pisteitä tältä radalta huimat 5, kun täydet oli tosiaan 44. Jokerin tiputtaminen ärsytti eniten, sillä laukka oli hyvä ja paikkakin oikeassa kohdassa...

Muuten vaikeutuva ratsastus ratana ei ollut mielestäni kauheasti vaikeutuva. Esteissä oli puomi tai pari vähemmän kuin normaalisti. Reitit oli melkein samoja kiemuroita kuin muissakin radoissa. Jokerieste oli vähän kapeampi kuin muut, muttei kuitenkaan edes maksimikorkeudessa. Vain pari ratsukkoa hyppäsi oikean kasin (porttiokseri) jokerin sijasta.

2 kommenttia: