keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Riksu klinikalla

Aamuseiskalta lähdettiin tänään ajelemaan Tampereelle traikussa Riksu ja Royale. Riksulla suuntana oli Tampereen hevosklinikka ja Royale oli menossa siihen viereen Teivon raviradalle esittelemään taitojaan valmentajalle. Olin Riksun kanssa kahdestaan klinikalla, kun iskä meni ajamaan ravureita. Klinikalle oltiin siis menossa, koska Riksu lyhentää askelta käynnissä vasemmalla takasella. Liike näkyy esimerkiksi tässä videossa Niinisalon kouluradalta, alkaen kohdasta 3.05.

Ilmoittautumisen jälkeen odoteltiin hetken aikaa ennen kuin päästiin hoitohuoneeseen. Eläinlääkäri tunnusteli alkuun Riksun kaikki jalat sekä kaulan, selän ja takapään lihakset. Tunnustelussa ei löytynyt mitään ongelmia, päinvastoin, saatiin kehuja hyvin treenatuista ja symmetrisistä lihaksista. Selässä tai kaulassa ei ollut jumeja ja lihaksisto oli kuulemma sopivan pehmeä.


Tunnustelujen jälkeen käytiin klinikan pihalla juoksuttamassa suoralla ja ympyrällä. Mitään ontumaa ei tässäkään näkynyt, mutta oikeassa kierroksessa ympyrällä vasen takanen ottaa lyhyempää askelta ja kinner toimii vähän jäykemmin. Jatkettiin pari kierrosta käynnissä pienellä kahdeksikolla, minkä jälkeen tehtiin taivutuskokeet kaikkiin jalkoihin niin ylä- kuin alaraajaankin. Kaikki jalat taivutettiin ihan varmuudeksi, sillä Riksua ei ole ennen tutkittu tai röntgenkuvattu.

Taivutuskokeissa Riksu osasi käyttäytyä hienosti, vaikka välillä vieressä raviradalla juosseet lämppärit saivatkin keskittymisen harhailemaan. Kaikki muut kokeet oli nollaa paitsi vtj yläraaja, josta saatiin ykkönen. Polvessa todettiin polvinivelen olevan lievästi täyttynyt. Lisäksi eläinlääkäri huomasi, että liikkuessaan Riksu tiputtaa vähän eri tavalla vasenta lautasta verrattuna oikeaan.

Seuraavaksi Riksua vähän rauhoitettiin ja mentiin röntgeniin. Vasemmasta takajalasta kuvattiin vuohinen, kinner ja polvi. Polvinivelen sisäreunalla koipiluun yläosa oli lievästi terävöitynyt, mutta se ei kuulemma ole hälyttävää. Kintereessä ja vuohisessa ei ollut kuvien perusteella merkittäviä muutoksia. Löydökset ei ollut vakavia, ja ne hoidettiin nyt piikittämällä. Polven lisäksi piikitettiin kinner kahdesta kohdasta.

Tänään Riksu oli vain karsinassa loppupäivän, huomisesta eteenpäin se saa taas mennä tarhailemaan. Piikityksen takia kävellään viikon verran puoli tuntia päivittäin. Viikon jälkeen kävelyaikaa nostetaan tuntiin ja saadaan alkaa jo työskentelemään käynnissä. Kahden viikon kuluttua palaillaan normaaliin treeniin ja 3-4 viikon päästä saa alkaa hyppelemään. Talven treeniin suositeltiin hankitreeniä ja korotettuja puomeja, jotta takapään lihaksisto vahvistuu. Ei muuta kuin lunta tulemaan siis! Toivottavasti hoito tehoaa, jotta päästään treenaaman kohti ensi kautta.

Riksu käyttäytyi tosi hyvin koko reissun ajan. Eläinlääkäri kehui myös sen käytöstä ja sporttista rakennetta. Riksulla on lihaksia oikeissa paikoissa ja hieno ylälinja. Nuoreksi hevoseksi se on myös hyväkuntoinen. Mutta tämähän ei ollut meille kenellekään uusi juttu, vai mitä? ;)

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti riksu tulee pian kuntoon! Erittäin harmillisia tälläset mystiset jalkavaivat :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin! Entistä ehompana ensi kauteen :)

      Poista