tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kisareportaasi: Ratun harkkakenttäkisat 31.5.

Parempi myöhään kuin vielä myöhempään!

Vihdoin kisareportaasia saatu esille kenttäkisaharjoituksista, jotka järjestettiin tosiaan jo sunnuntaina 31.5. meillä kotona. Järjestäjinä toimin minä ja Kisamatkalla-blogista tuttu Senni.

Kisajärjestelyjä tehtiin jo pitkin viikkoa, mm. leikattiin nurmikot, rakennettiin kouluaidat ja esteradat. Myös muutamia maastoesteitä siirreltiin peräkärryllä paikasta toiseen. Lauantaina Senni, Kristiina ja Ida olivat mukana avustamassa valmisteluissa.

Sunnuntaiaamu ei alkanut kovin iloisissa merkeissä, sillä jo aamuheiniä jakaessani huomasin Riksun kääntyvän karsinassaan kovin jäykästi. Tarhaan taluttaessa askel oli epäpuhdas :( Jalassa ei tuntunut mitään poikkeavaa, turvotusta tai lämpöä. Riksu jätti kuitenkin siis starttaamatta ja vietti päivän laitumella. Mulla riitti puuhaa kahden muunkin ratsun kanssa, kun osallistuin harrasteluokan kaikkiin osakokeisiin sekä Röllillä että kaverini Nooran hevosella Ekillä.

Vesileimalliset kuvat © Pilvipisara.kuvat.fi. Hienot kuvat ovat kuvanneet Pilvi Vähämäki ja Aleksi Uimonen.



Koulukokeet ratsastettiin maneesissa aloittaen klo 11 kenttäkutosella, joka olisi ollut Riksun ohjelma. Nyt ekaan starttiin lähdin kahdentoista aikoihin Röllillä, luokan ensimmäisena tottakai. Harrasteeseen olin valinnut kouluohjelmaksi pitkälle radalle helppo B-tasoisen Nuorten hevosten kenttäratsastusohjelman, jonka siis ratsastin Röllillä ja Ekillä. Tuomarina meillä oli molemmissa luokissa Playsson.netistä tuttu Penina Peltonen.

Rölli oli verkassa ja radallakin koko ajan menossa eikä malttanut rauhoittua tai rentoutua. Pidätteistä se vaan lyhentää kaulaa ja jatkaa samaa vauhtia. Ehdin kiertelemään maneesissa hyvän tovin ennen omaa suoritusta, ja Rölli pikkaisen paremmin malttoi keskittyä ohjeisiin. Silti rata oli edelleen kiireinen ja jännittynyt.

Tulokseksi saatiin 60,42% kommentilla "Tarkkaile paremmin tahtia, välillä kiireinen. Siististi ratsastettu!"



Röllin radan jälkeen vaihdoin heti ratsua Ekiin. Eki oli alkuun kirahvimoodilla, mutta pikkuhiljaa alkoi toimimaan enemmän oikeinpäin. Samaan tapaan sekin oli aika jännittynyt ja varsinkin laukan jälkeen jäi vauhti päälle. En saanut ihan parasta tatsia Ekiin. Ratsastuskertojakaan ei kovin montaa ollut tänä vuonna alla, mutta halusin ottaa Ekin kuitenkin mukaan treenaamaan. Nämä olivat samalla Ekin ekat kenttäkisat :)

Maneesissa Eki pelkäsi katsomoa ja tuomaripöytää, kouluaitoja ei niinkään. Se meinasi saada sydärin kun tuomari puhui! :D Kiertelin rataa ympäri, jotta Eki vähän tottuisi ympäristöön. Kevensin raviosuudet myös Ekin kanssa, sillä turha alkaa jännittyneellä hevosella pakolla istumaan kyytiin. Muuten Eki meni ihan kivasti, mutta molemmat laukkadiagonaalit oli varsin mielenkiintoisia. Ekaa koko rata leikkaa -linjaa ratsastaessani Eki ei ihan kääntynyt, jolloin otin pidätteen ulko-ohjasta. Eki tiputti raville ja uudesta nostosta nosti väärän laukan. Toisella linjalla se oli sitä mieltä ettei ainakaan ota raviin vaan heitti kaasun pohjaan :D Pisteitä ei kas kummaa sadellut, mutta loppuun saatiin onneksi vähän parempi kontrolli.

Eki sai täsmälleen samat pisteet kuin Rölli eli 60,42% ( = -59,37). Kommentitkin oli samansuuntaisia! "Säilytä rauhallinen tahti, ajoittain kiireinen. Miellyttävä hevonen! Siististi ratsastettu."


Rataesteitä ennen hepat sai noin tunnin huilitauon. Ekana vuorossa oli 105 cm, sitten 90 cm ja viimeisenä 80 cm eli harrasteen rataestekorkeus. Eki olisi voinut mennä helposti 90 cm, mutta halusin antaa sille helpomman estekokeen, jotta energiaa olisi vielä maastoon. Viimeksi olin hypännyt Ekillä joskus maaliskuussa, joten siksikin oli parempi ottaa pienempi korkeus.

Menin taas ekana Röllillä. Verkassa se oli taas alkuun kiireinen, ihan kuin ei olisi viikkoon ratsastettu! Pikkasen tuli lisäkierroksia muista hevosista, mutta Rölli pysyi sentään hallinnassa. Pari verkkahyppyä sekä pystylle että okserille, ja eikun radalle. Radalla ratsastin aivan turhaan pakittaen. Melkein jokaiselle esteelle nypin turhan lähelle. Vitoselle tultiin isommasta laukasta isompaan paikkaan, mutta sitten iski paniikki että pakko saada viisi laukkaa tähän väliin, niin nyppimiseksi meni taas, vaikka neljä laukkaa olisi tullut ihan helposti. Nyppimisen lisäksi hyökkäilin aivan liikaa kaulalle, jolloin Röllin on vaikeampi nostaa etujalkoja. Rölli teki kuitenkin parhaansa, mutta kuskin toilailuista saatiin kolme puomia alas. Virhepisteissä potti olisi -71,37.






Röllin radan jälkeen ravailin pikku hetken ja sitten taas hevonen vaihtoon. Kasikympin hyppääjiä oli mun lisäksi vain yksi. Ei kuitenkaan tullut kiirettä tai paniikkia, kun maastoihin oli taas pidempi aika. Rauhassa siis verkka ja hypyt. Ekin hyppytyyli oli niin erilainen kuin Röllin roikkutyyli, että oli ensin vaikea pysyä jossain järkevässä asennossa hypyn aikana. Eki tuntui kuitenkin kivalta ratsastaa ja meno oli muuten ihan helppoa. Ihan parhaiten en saanut Ekin laukkaa pyörimään, mutta hyvin meni näinkin. Saatiin nollarata ja meno oli omasta mielestä aika tasaista. Röllillä kun oli turhaa nyppimistä ja tempon muutoksia, niin Ekillä meni huomattavasti paremmin.

Videot kuvattu kännykällä, siksi heikompi laatu. Ekin videosta puutttuu kolme ekaa estettä, kun ekan puhelimen muisti tuli täyteen ja piti vaihtaa puhelinta.

Katso video Youtubessa

Esteratojen jälkeen apujoukot järjestivät isolle kentälle maastoverkan valmiiksi. Omat ratsut kun sain talliin, niin kävin näyttämässä vielä harrasteen ja tuttarin radat. Ehdin pitää hyvän aikaa myös evästaukoa ennen kuin oli maastoratojen aika. Omia startteja ennen ehdin toimia vielä helpon lähdössä lähettäjänä. Helpon jälkeen hevoset taas valmiiksi ja Röllin kanssa verkkaan.

Tämä ja seuraava kuva © Linda Aarnio

Harrasteen maastosta oltiin iskän kanssa suunniteltu helppo ja kiva, kun mukana oli paljon ensikertalaisia. Rölli pääsi testaamaan radan ensimmäisenä. Lähdettiin hiukan turhan hitaasti liikkeelle, ja lopussa tuli vähän kiire. Päästiin kuitenkin puhtaasti ja aikaan. Kolmonen oli rengaseste kentän vieressä. Siihen Rölli tuli vähän mutkalla, lavat vasemmalla ja muu kroppa oikealla. Mentiin vasemmasta reunasta ja kaadettiin lippukin mennessämme. Haudalla oli myös vähän mutkittelua, mutta ylitys onnistui helposti. Loppurata sujui ihan ok :)






Viimeisenä radalle pääsi Eki. Eki oli maastareilla kolmatta kertaa, ja tosiaan ekaa kertaa meni rataa. Siihen nähden meni oikein yllättävän hyvin! Pikkulaavu ykkösenä ylittyi sujuvasti. Kakkonen oli harmaa puolikaari risuilla. Siihen tuli iso loikka, johon en päässyt kovin hyvin mukaan. Eki oli ihan innoissaan menossa ja tuskin huomasikaan kuskin omia keikkumisia. Pientä jarruttelua tuli renkaille, mutta siitäkin rohkaisulla helposti yli. Hauta, laavu alamäessä ja banketin alashyppy menivät kaikki hienosti ja Eki haki itsekin tosi hyvin linjoja :) Veteen laukattiin hyvin, mutta märkä olikin vähän ällöttävää, joten vauhti hiukan hidastui. Reippaasti kuitenkin jatkettiin veden jälkeiset tukit ja viimeinen muurilinja. Tultiin maaliin hyvissä ajoin ennen ihanneaikaa, mutta kuitenkin sallituissa rajoissa. Olin tosi tyytyväinen Ekiin! Tästä se lähtee! :)



Ihan mukana!




Kaikki osallistujat palkittiin hienoilla Kisamatkalla-ruusukkeilla! Eki oli niin professional, että sai kerätä myös Röllin ruusukkeen suitsiinsa, kun Rölli oli jo viety talliin. Loppuun vielä kunniakierros Sennin ja Allin johdolla, minkä jälkeen paljon taputuksia Ekille ja hyvät loppuverkat.

Kenttäkisaharkat tuntuivat onnistuneen oikein hyvin ja osallistujat vaikuttivat tyytyväisiltä :) Katsellaan, jos syksymmällä järjestettäisiin samanlainen harkka uudelleen!

2 kommenttia:

  1. Ihan vain tuli mieleen, ettei Riksulla olisi kaviokuume? Oireet sopisivat ja alkuperäisroduille tulee helpommin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaviokuume on tuttu sairaus meidän ponin ajoilta. Riksun käytös ja oireet ei mun mielestä ihan siihen täsmännyt, vaan enemmänkin vaikutti siltä, että olisi esimerkiksi potkaissut kieriessään karsinan seinää.

      Poista