sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Ville Vaurion kouluklinikka Aulangolla

Perjantaina 12.6. Playsson.net järjesti Aulangon ratsastuskoululla kouluratsastusklinikan, jossa valmentajana toimi Ville Vaurio. Teemana klinikalla oli "Tehoa kotitreeniin".

Olin paikalla vain katsojana. Alunperin oli tarkoitus osallistua suokkiryhmään Riksun kanssa, mutta kun se ei ole ihan kunnossa, niin jouduin jättämään väliin. Röllillekin olisi varmaan tehnyt hyvää päästä koulutunnille, mutta se taas sai jäädä kotiin keskiviikon kenttäkisoista palautumaan.

Paikalla oli mielestäni yllättävänkin paljon yleisöä, mikä tietenkin oli kiva juttu :) Ville osasi hyvin huomioida yleisön ja klinikan teeman. Vaikka kaikki klinikan ratsukot olivat valmentajalle vieraita, tuli häneltä hyviä pointteja ja työkaluja jatkoa varten. Klinikan tunnelma oli rento ja hyväntuulinen, virheitä sai tehdä oikein luvan kanssa. Lisää kuvia klinikasta löytyy mun kuvasivulta jenspa.kuvat.fi.

Ensimmäisessä ryhmässä ratsastivat Mari, Salla, Päivi ja Emmi. Eka ryhmä oli nuorille ja raaemmille hevosille. Keskeisiä juttuja olivat rentous ja hevosen kiittäminen pienestäkin onnistuneesta jutusta. Työskentely tapahtui pääosin ympyrällä tai uraa pitkin. Hevosten piti kääntyä ja taipua rehellisesti sisäjalan ympäri. Ratsukoilla oli erilaisia ongelmia tai heikkouksia, joita korjattiin varsin onnistuneesti. Kiireisille löytyi malttia ja hitaille ripeyttä.



Toinen ryhmä oli suokkiryhmä. Siinä ratsastivat Senni, Johanna ja Nelli. Hevoset olivat aika laajasta ikähaarukasta, mutta melko samoja heikkouksia oli havaittavissa. Kaikilta toivottiin parempaa taipumista, kevyempää etupäätä ja parempaa työntöä takaa.

Tämä ryhmä sai työskennellä kulmien ratsastuksen parissa. Yksinkertainen tehtävä, jossa riitti kuitenkin puuhaa kaikille. Ville painotti, että hevosten täytyy reagoida apuihin, sitten ne jätetään rauhaan. Jos joutuu käyttämään kulman ratsastamiseen monta pientä pohjeapua ja hevonen vain tallustelee niistä välittämättä, täytyy jotain muuttaa. Yksi isompi apu ja selkeä reaktio on parempi kuin apuihin turtunut hevonen. Yksinkertaisia juttuja, mutta tärkeitä muistutuksia itse kullekin!


Kolmannessa ryhmässä ratsastivat Mira, Iida ja Stella.

Ville halusi tämänkin ryhmän treenaavan taipumista, mutta nyt tehtäväksi vaihdettiin kolmikaarinen kiemuraura, jota ratsastettiin ravissa. Keskihalkaisijan ylityksen kohdilla suoritettiin käyntisiirtyminen. Hevosilta vaadittiin ripeää reaktiota jalkaan niin raviin lähdössä kuin taivutuksessakin. Laukkaa tehtiin ensin ympyrällä taivutellen, sitten testaten suoruutta pitkän sivun suuntaisesti uran sisäpuolella.



Neljännessä ryhmässä ratsastivat Anna, Laura ja Milja.

Oli mahtavaa päästä livenä näkemään oman valmentajan ratsastusta, kun tähän mennessä oon nähnyt vaan kuvia ja tuloksia. Entinen estehevonen "Tilli" on vaihtanut lajia kouluratsastukseen, ja näppärästi näytti sekin sujuvan.

Ryhmä treenaili pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa, keskiraveja ja laukan kokoamista. Keskiraviin Ville antoi vinkkinä ratsastaa keventäen ensin pari pitkää sivua niin paljon kuin hevosesta lähtee ja taputtaa palkinnoksi. Kun hevonen on tällä tavoin saatu innostumaan, niin seuraavaksi sujuu helpommin myös kyydissä istuen. Hyvä vinkki, jonka toimivuuden olen omassa treenissäkin todennut :)

Laukassa kokoamista tehtiin voltilla, joka oli ympyrän sisällä. Kääntämiseen vinkkinä tuli pitää ulkopohjetta vähän normaalia taaempana. Anna harjoitteli lopuksi vielä piruetin alkeita. Käynnissä tehtiin ensin takaosakäännöstä ja laukassa samalla idealla voltilla töitä. Ville piti tärkeänä, että hevonen viihtyi tehtävässä ja hyvien pätkien jälkeen pitikin taputtaa aina kiitokset hepalle.



Klinikan loppuun Villen valmentama Essi esiintyi demoratsukkona hevosensa Jaybee Apprentice kanssa. Tämä hevonen oli ollut Essillä vasta noin puoli vuotta, mutta hyvin sujui erilaiset kouluratsastuksen "temput". Ja oli muuten näyttävän kokoinen hevonen!


Katsojanakin sain paljon irti klinikasta! Sallan ja Miran ratsut vaikuttivat ratsastettavuudeltaan vähän Röllin tyylisiltä. Alkuun nekin olivat enemmän ja vähemmän kiireisiä, jolloin ei itse viitsisi/uskaltaisi/haluaisi alkaa ratsastaa jalalla. Aktiivisuutta ja pyöreyttä ei vaan voi saavuttaa vaan ohjista vetämällä. Salla sai ratsuaan pyöreämmäksi ajatuksella "ulos ja alas" eli ulkoasetuksen kautta.

Meillä on tällä hetkellä kouluaidat edelleen maneesissa, joten siinä pääsee treenaamaan taas kulmiakin huolella! Ei tee varmaan millekään hevoselle huonoa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti