keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kipuileva kinnerpatti

Tumppi oli eilen taas klinikalla tutkimuksissa. Oikea etujalka, jossa marraskuussa todettiin syväkoukistajajänteen revähdys on parantunut hyvin eikä siinä ole ollut mitään ongelmaa. Mutta ongelma onkin oikeassa takajalassa...

 Tumppi ja Reipas lähdössä kohti klinikkaa...

Tumppi katsottiin ensin maneesissa suoralla ja ympyrällä käynnissä sekä ravissa. Nyt ontuma oli selkeä ja huomattavasti pahempi kuin viimeksi eläinlääkärin kotikäynnillä. Tumpin takanen taivutettiin ja katsottiin liikkeessä siinä heti perään. Alaraajan taivutukseen reagoi jonkin verran, yläraajan taivutuksessa selkeästi kipeä.

Juoksuttelun jälkeen palattiin klinikan tiloihin, jossa Tumppia oli tarkoitus tunnustella enemmän. Se oli kuitenkin niin jännittyneessä tilassa kaikki lihakset pingottuneena, ettei saatu kunnolla tunnusteltua. Pienen rentouttavan lääkepiikin jälkeen tutkittiin enemmän ja otettiin röntgen-kuvat polvesta, kintereestä ja alaraajasta. Tulokset eivät olleet kovin kivoja :( Kuvissa näkyi kinnerpatti sekä myös jonkinmoista muutosta ruununivelessä. Tumppi jäi klinikalle vielä tunniksi, sillä sille laitettiin Tildren-tiputus käyntiin.

Tildren on yleinen lääke kinnerpatin hoidossa. Sen vaikutus näkyy kyllä vasta 6 viikon päästä, mutta toivotaan että se auttaa Tumpilla. Tumppi sai myös kipulääkekuurin tähän alkuun. Liikunta nyt kuuden viikon ajan hevosen voinnin mukaan, käyntiä lähinnä.

 Alaraajan röntgenkuvaus suoritettiin puupalikoilla seisten

Tämmöiset vaivat kuten kinnerpatti eivät tule hevoselle hetkessä. Niimpä olen alkanut miettimään aikaisempia merkkejä vaivoista. Jo viime elokuussa Kangasalan kisoissa ja sen jälkeenkin (kummallinen vai kipeä? -postaus) Tumpilla oli takasissa lämpöilyä ja turvotusta. No mitäs meikäläinen teki? Syyskuussa startattiin vielä Niinisalon kenttäkisoissa vaativaa. Niissä kisoissa olikin jo jaloissa häikkää, sillä eläinlääkärin tarkistuksen läpäiseminen oli kiikun kaakun.

En ole mikään asiantuntija, mutta veikkaisin, että kinnerpatin muodostumisen ja sen vaikutuksen myötä Tumpin liikkuminen muuttui niin, että oikean etusen koukistajajänne kipeytyi ylirasituksesta. Eli jos olisin huomannut kinnerpatin oireet ajoissa ja aloittanut hoidon, oltaisiin ehkä vältytty etusen vaivoilta.
Monet eläinlääkärit ovat sanoneet, että Tumpilla on oletettavasti varsin korkea kipukynnys. Kuitenkin mulla on varsin huonot fiilikset, koska olen ollut niin huono hevosenomistaja enkä ole huomannut hevoseni olevan kipeä...

4 kommenttia:

  1. No jaa, ei sulla varmaan mitään kristallipalloa ollut, taikka röntgenkatsetta... Näitä tulee ja vaikka kuinka huono fiilis olisikin hevosen "kiusaamisesta" niin olisihan se jalkojen turvottelu voinut olla ihan harmitontakin. Jos jokaista vaivaa rupeaa kauheasti yli-analysoimaan niin eihän sulla olisi hevonen varmaan päivääkään käytössä. Tietenkin sitten kun sieltä lopulta löytyy se oikea isompi syy, mikä selittää pienemmätkin vaivat, on vähän tyhmä fiilis että miksen mä sitä sillon tajunnut.

    Se on aina vaikea miettiä että mikä vaiva on huolestumisen arvoinen ja mikä menee pois itsellään, varsinkin kun tässä puhutaan pidemmästä aikajaksosta jonka vaivat olisi pitänyt lisätä yhteen. Hevosilla tuntuu muutenkin olevan kaikennäköistä pientä koko ajan, milloin on sinne vino ja taipuu huonommin tänne ja milloin tuntuu tuolta ja tältä. Mutta jos sä olisit Tumppia oikeasti kiusannut, olisi se varmaan jo aika päiviä sitten sanonut sulle että tattis moro hei, mee keskenäs...

    Peukut pystyyn että se Tildren toimii ja saat Tumpin taas käyttöön! Kyllä se siitä, elämä vaan tykkää välillä potkia päähän oikein urakalla. Jaksamisia!

    VastaaPoista
  2. Ei kannata olla harmissaan! Tympeetä vaan kun just kisojen kynnyksellä tulee pitkä saikku :( Tsemppiä!!!

    VastaaPoista