sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Katsojana Finnderbyssä

Lauantaiaamuna oli taas kerran aikainen herätys ja suunta kisoihin. Tällä kertaa ei oltu itse kisaamassa, vaan olin vain katsojana Ypäjän Finnderbyssä. Matkaseuraksi sain ystäväni Pauliinan :)

Perillä Ypäjällä oltiin noin puoli ysin aikaan. Tähdättiin katsomaan isojen ponien GP-luokkaa, mutta ei ehditty ihan kaikkia näkemään. Ponien GP hypättiin korkeudella 125 cm ja arvostelulla AM5. Kukaan tosin ei päässyt perusrataa puhtaasti ja yhdellä puomillakin selvisi vain yksi ratsukko. Uusintaa ei siis järjestetty.

Neea Karvinen & Tullibards Piaf
Varsinainen syy aikaiseen aamuun oli nuorten ja senioreiden SM-kisojen maastot. Eikä vain katsominen, vaan halusin itse päästä ne myös kävelemään ja tsekkaamaan läpi. Isojen ponien GP:n jälkeen käytiinkin kävelemässä maastoradat. Käveltiin ensin yhden tähden rata ja perään kahden tähden radasta ne pätkät jotka kulkivat eri reittejä kuin yksi tähti. Matkaa yhdessä tähdessä oli 2860 m ja kahdessa tähdessä 3470 m, joten tuli siinä ihan hyvin lenkkeiltyä. Kävelyssä kuvasin myös molempien ratojen maastarit, kuvat löytyvät mun kuvasivuilta.

Maastoratojen kävelyn jälkeen levähdettiin hetki Hiekkalaatikon reunalla katsellen lemmikkipupujen estehyppelyä. Varsin ketterästi pienet puput hyppivät isojakin esteitä!


Maastot alkoivat kello 11. Ensimmäisenä oli vuorossa kansallinen yhden tähden luokka, jossa kisattiin siis myös nuorten ratsastajien Suomen mestaruudesta. Katsottiin ensin muutaman ratsukon menoa Derby-kentällä, siitä siirryimme veden kautta laitumien puolelle, josta palattiin taas vedelle. Ratsukoita yhdessä tähdessä oli 24.

Veera Manninen & Melbourne III
Erkki Höim & Cadmium
Juho Lähteenmaa & Rumba III
Anni Rissanen & Lady Jane S
Yhden tähden loputtua siirryimme taas takaisin Derby-kentän katsomoon. Kahden tähden tehtävät Derby-kentällä vaikuttivat jo radankävelyssä aika haastavilta. Kentälle saavuttaessa hypättiin ylös-hyppy, jolta kaarella isolle kulmalle. Kulman jälkeen oli Ypäjä-valli siis semmoinen kukkula, jonka päällä oli kapea nuolenpää-este. Monella ratsukolla se koitui ongelmaksi. Toisena maastoon startannut Salla Aario ratsasti tehtävät todella sujuvasti ja taitavasti, ja loi tunnelmaa, ettei tässä mitään pahoja tehtäviä ollutkaan!

Kolmen ratsukon jälkeen kävelimme taas isolle vedelle katsomaan menoa. Harmillisesti yhdeksästä lähtijästä vain neljä pääsi vedelle asti.

Wilhelmiina Poikkeus & Wääksyn Denise
Salla Aario & Chief
Lotta Välimäki & Desert Rock
Paavo Huttunen & Betina Beakley
Aki Karhapää & Dublin

Molemmissa luokissa palkittiin heti maastojen jälkeen parhaimmat maastoradan ratsastaneet ratsukot. Perusteena palkinnolle oli tietenkin puhdas rata sekä ihanneaikaa lähin suoritus. Yhdessä tähdessä palkinnon nappasi meidän seuraa edustava Sari Haijanen hevosellaan Kec Chocaholic. Palkintojenjakoon Hevosopisto lainasi hevosen, mikä oli mielestäni kivasti ajateltu.

Katsoimme vielä itse Finnderbyn sekä 130 cm luokan. Sää muuttui mukavan lämpimästä ja aurinkoisesta sateiseksi maastokokeiden jälkeen. Onneksi tuli pakattua mukaan untuvatakkia ja sadetakkia, joiden pärjäsi oikein hyvin myös katsomossa, joka ei ollut katettu.

Kenttäratsastuksen Suomen mestarit ratkaistiin tänään rataesteillä. Nuorissa Eirin Losvik uusi kultamitalinsa hevosellaan Faith. Senioreissa kultaa nappasi Paavo Huttunen. Junnujen ja poniratsastajien SM-mitalit ratkotaankin vasta elokuun lopulla Kangasalla.

Olitteko katsomassa kisoja Finnderbyssä?

4 kommenttia:

  1. Olispa päässyt lauantaina paikalle, niin olisi nähnyt maastosuorituksiakin! Tänään olin kuitenkin paikalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maastot oli jänniä katsottavia, kun Suomessa ei näin isoja luokkia paljon muita ole!

      Poista
  2. Osaisitko sinä näin kenttää kisaavana ihmisenä kertoa mulle, että mitä ja mitä varten on tuo harmahtavan värinen aine noiden kahden hepan jaloissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kenttägeeliä (englanniksi event cream). Geeli auttaa vähentämään kitkaa risuilla, joista hevoset siis hyppäävät läpi. Se auttaa myös "liukumaan" esteistä yli jos tulee enemmän kontaktia esteeseen.

      Poista