tiistai 20. tammikuuta 2015

Sulkuja ja sinne päin

Tänään mulla alkoi jo aamuysiltä Maijan kouluvalmennus Riksun kanssa, minkä jälkeen heti perään Röllillä. Vaikka aamuheräämiset ei oikein maistu, oli kiva päästä Maijan oppiin pitkästä aikaa taas.

Aloitettiin kuulumisilla ja ongelmakohtien selvittelyllä. Varsinainen työskentely Riksun kanssa aloitettiin tekemällä käynnissä loivaa sulkutaivutusta vähän uran sisäpuolella. Ensin tehtiin sulkua oikealle, mikä olikin paljon helpompaa kuin vasemmalle. Vasemmalle tehdessä Riksu pääsi vähän väliä liian mutkalle ja pidätteiden ajoittaminen oikein oli haastavampaa. Sulkujumppailu ja vastataivuttelut auttoivat tosi hyvin saamaan Riksua enemmän takajalkojen päälle ja ravi tuntui kivan letkeältä ja tahdikkaalta. Ympyrällä tehtiin edelleen loivasti takapään väistöä ulos säilyttäen ulkoasetuksen. Ravia lyhennettiin lyhyille askelille ja mikä parasta, sain tahdin pidettyä melko tasaisena ja Riksun polkemaan aktiivisesti. Tosin raipalla sai välillä aktivoida pikkuisen.

Laukassa tehtiin ympyrällä töitä samalla idealla ja lyhennys onnistui varsin näppärästi. Vasen laukka oli helpompi ja pysyi paremmin yllä. Oikeasta laukasta Riksu tiputti pari kertaa raville, mutta tulipahan tehtyä pari ylimääräistä laukannostotreeniä. Tehtiin laukassa lisäksi pitkillä sivuilla muutama pätkä etuosa vähän sisempänä. Se on mulle aika vaikeeta jotenkin, mutta Maijan hyvillä ohjeilla parannettiin pätkä pätkältä. Loppuravit tehtiin pidemmällä kaulalla, ennen kuin vaihdoin Röllin kyytiin.

Rölli oli alkuun aika kiireinen ja jännittynyt. Tehtiin alkuun kiemurauraa noin 10 metrin kaarilla. Röllin piti malttaa ottaa ulko-ohjan pidäte läpi ja kääntymisessä seurata sisäohjaa. Pikku hiljaa Rölli alkoi rentoutua ja laskea niskaa. Ravissa tehtiin pieniä väistöpätkiä puolirataaleikkaa-linjalla. Väistö oikealle meni melkein itsellään, kun taas vasemmalle oli vaikeampi. Rölli työskenteli myös samantyylisesti kuin Riksu, mutta sulkujen sijaan tehtiin enemmänkin vain "sinne päin" ja "leikkiavoa".

Raviympyrältä tehtiin voltti ulospäin ja palattiin täyskaartomaisesti takaisin uralle, ja uralta nostettiin laukkaa. Voltti tehtiin harjoitusravissa pienin askelin, jotta myös (ympyrän suuntainen) ulkokylki ja lapa saatiin kontrolliin. Laukannostot ravista oli vähän hypähtäviä. Laukassa työskenneltiin ympyrällä aika suoralla hevosella vähän lyhentäen laukkaa. Röllille oikea laukka oli helpompi.
Vasemman laukan nostokin oli selkeästi vaikeampi. Vasen laukka ei myöskään pysynyt yhtä hyvin yllä kuin oikea, vaikka oikeakin laukka tipahti kerran raville.

Lopuksi tehtiin vielä ravissa ympyrällä taivuttelua ja harjoiteltiin takapään väistöä ulos. Pari ok pätkää saatiin aikaiseksi, joten lopeteltiin siihen.

Juulia laittoi mulle Röllin valmiiksi tunnille ja Riksun pois tunnin jälkeen, mutta ei ehtinyt tallihommiltaan tulla kuvailemaan tunteja. Siispä vanha kuva tähän loppuun viime talvelta.
Vähän harmittaa, kun kummallakaan hepalla ei nyt ole koulusatulaa, niin en pääse käyttämään kaikkia kivoja kouluhuopia..

Rölli joulukuussa 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti